Ten wątek może ułatwić wszystkim startującym (jak ja ) poszukiwania właściwej kawy do espresso i cappuccino. Przeglądając posty o kawie znalazłem opinie o kawach, ale nie znalazłem rankingu kaw z palarni. Jako nowicjusz szukam trochę po omacku kawy dla siebie. Myślę że dotyczy to tez wielu zaczynających przygodę z kawą. Znacznie łatwiej byłoby poszukiwać własnej drogi gdyby na początku koledzy zasugerowali 10 kaw pod espresso i podobnie pod cappuccino / latte przygotowane w ekspresie kolbowym. Łatwiej będzie po takim teście samemu poszukiwać i co ważne nie po omacku. Bedę wdzięczy za Waszą rekomendację najlepszych mieszanek lub single o ile to możliwe.
Też jestem początkujący i w ciągu ostatnich miesięcy kupiłem całkiem sporo różnych kaw z polecanych na forum palarni. Moja refleksja na obecną chwilę jest taka:
Ariadna (Mastro Antonio) - pewniak do espresso, dosyć łatwa w obsłudze i nawet przeciętne shoty wychodzą lepiej niż z pierwszej lepszej kawiarni, w której zdarzało mi się pić espresso. Zamawiałem też inne kawy do Antonia i szczerze mówiąc z moim sprzętem/umiejętnościami jednak Ariadna dawała najlepsze efekty.
Goran (EuroCafe) - obecnie piję Indonesię Kalossie Estate i również polecam kawę do espresso, bardzo dobra też do mleka. Wcześniej piłem Indię Monson Malbar AA i jak na razie najbardziej przypadła mi do gustu, również jako espresso i do mleka. W przypadku kaw od Gorana bardzo lubię to, że niemalże zawsze napar da się wypić
, nawet jak młyn wymaga korekty albo trzeba bawić się temperaturą.
O innych palarniach na razie nie chce się wypowiadać bo może i robią dobrą robotę, ale jak dla mnie (czyli początkującego amatora) zbyt dużo kaw szło do zlewu. Jak się natrudziłem kręcąc młynem/próbując różne dozy itd. to nieraz coś wychodziło, a następnego dnia totalnie na odwrót i tak w koło. Zawsze zastanawiał mnie też fakt, dlaczego kawy od Antonia/Gorana "chodzą" na podobnych ustawieniach młyna, a w przypadku innych palarni albo musiałem strasznie kręcić młynem, albo znacznie zwiększać dozę itd. Przyznaję, że kiedyś jak jeszcze nie miałem ekspresu i tylko przyglądałem się forum, uważałem niektóre pochlebstwa w kierunku wyżej wymienionych palarni za lekką kryptoreklamę
i kółko wzajemnej adoracji, jednak teraz sam uważam, że najlepiej zaczynać od kaw Gorana/Antonia a dopiero gdy się znudzą szukać dalej.
Pozdrawiam