Cześć

Przymierzam się do przesiadki z DeLonghi na coś "porządniejszego" i czytam i próbuję rozeznać. I mam jedno pytanie początkującego, na które nie umiem sam znaleźć odpowiedzi.
Otóż u nas w domu pija się kawę tylko czarną. Kawy mleczne sporadycznie, jak goście sobie zażyczą. Nie używa się też gorącej wody do herbaty, bo taka jest u mnie w kranie. Zatem w przypadku ekspresu z dwoma boilerami - zawartość jednego z nich nie byłaby na co dzień używana. I pytanie brzmi: co z tym fantem zrobić? Wiem, że w niektórych modelach można wyłączyć grzanie, ale mi bardziej chodzi o stojącą tygodniami wodę. Czy ja mam to zlewać co jakiś czas? Czy dopiero jak zamierzam zrobić mleczną kawę? Jakie są wytyczne postępowania, jeżeli się rzadko używa spieniacza?

Piszę o DB, bo o takim urządzeniu myślę, ale jeżeli dobrze rozumiem działanie HX - to tu byłoby zasadniczo tak samo: woda do pary jest podgrzewana w boilerze, a woda do kawy jest pobierana świeża. Więc ta nieużywana w boilerze woda się grzeje... stygnie... grzeje... itd.
Będę wdzięczny za wskazówki

Albo wyjaśnienie co źle rozumiem.

Przepraszam, jeżeli coś było oczywiste a nie znalazłem.