Autor Wątek: Kolba z termoblokiem?  (Przeczytany 2092 razy)

Offline dbx1214

Kolba z termoblokiem?
« dnia: 11 Październik 2025, 17:51:53 »
Cześć.

Przeczytałem bardzo wiele wpisów na tym forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, stąd nowy wątek.

Szukam ekspresu kolbowego do domu. Głowne zastosowanie - espresso. Będzie też pite americano. Na codzień raczej bez kaw mlecznych.

Z tego co się doinformowałem, to ekspresy z termoblokiem są znacznie szybciej gotowe do pracy. W ten chwili mam automat - kawa wychodzi mocno średnia, ale za to bardzo szybko ;)

Chciałbym wydać ok 3k PLN (jeżeli to możliwe). Może nie slusznie boję się wersji z boilerami?

Fajnie żeby portafilter był 58mm. Podobno łatiwej o akcesoria.

Szukam też młynka za ok 1000-1500PLN. Może też ktoś coś poleci.

Czy ekspresy typu SAGE Barista mają jakiś sens w tym układzie?

Oczywiście wymarzony jest Ascaso Steel Duo PID, ale chyba póki co nie mój budżet. Chyba że to ekspres na 10 lat to może warto dołożyć?

Dużo wątpliwości mam - liczę na was.

Pozdrawiam!

Offline ikpara

Odp: Kolba z termoblokiem?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Październik 2025, 19:19:11 »
ASCASO to maszyny zaprojektowane na długoletnie użytkowanie. Trwałe i mające zanikającą dziś cechę - są naprawialne z dużą szczegółowością podziału na części zamienne. Myślę, że warto dołożyć.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Październik 2025, 15:54:02 »
Dopłacanie do Ascaso tylko po to, żeby użerać się z beznadziejną kontrolą jakości (patrz: reddit a nawet posty tutaj na forum), logo przyklejonym jakimś klejem do obudowy xD, niestłumioną pompą wibracyjną i ogólnie głupimi rozwiązaniami (jak tacka ociekowa z której albo nie da się zdjąć "grilla" albo nie pokrywa całej powierzchni roboczej)?

Do trzech tysięcy to trudno o coś wysokopółkowego, patrzyłbym na jakiegoś chińczyka pokroju EM3801 z alibaby lub jakiś rebrand na aliexpress (tutaj trzeba uważać z grupą, bo Cafiza ją pożera, może Puly Caff Verde lepiej sobie radzi, nie sprawdzałem jeszcze), lub GZZT CM6005 (nie testowałem ale wydaje się być bardzo ciekawą alternatywą, choć bardzo wysoka konstrukcja może być problemem). EM3801 nie ma podgrzewanej grupy co jest dużym minusem, GZZT nie wiem - trzeba pytać producenta.
Niestety rynek ekspresów kolbowych z termoblokami nadal kuleje, a szkoda, bo też preferuję tę technologię. Tylko nie oczekiwałbym rewolucyjnej stabilności temperaturowej w termoblokach w tym przedziale cenowym, choć wcześniej wspomniany EM3801 wypada całkiem przyzwoicie jak patrzyłem na pomiary u jakiegoś chyba Azjaty na YouTube.

Jeśli chcesz coś pewniejszego to można pójść w AVX Hero Pro (przebrandowany gemilai), ale te 20 min musisz odczekać bo jest to bojler+termoblok.

Faktycznie 58mm jest najbardziej uniwersalne i też preferuję, jest najwięcej akcesoriów.

SAGE - omijać, stare konstrukcje, konkurencja już je wyżarła jeśli chodzi o funkcjonalność. Będziesz się tylko męczyć.

Młynek do 1000 - Starseeker E55Pro na Ali kupisz w doskonałej cenie z dostawą z PL, trudno o coś lepszego w tej cenie.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Październik 2025, 17:59:49 »
Mam Ascaso UNO PID PROF. Ponad 5 lat chodzi bez zarzutu. Chciałem zmienić na coś.... ale nie widzę ekonomicznego sensu. Serwis w Łodzi działa bardzo dobrze - czy pod kątem przeglądu czy jakiejś drobnej naprawy.

Jeżeli ktoś na takim jak ja (amatorskim) poziomie wyczuje różnicę w stabilności temperaturowej robiąc głównie 1 espresso to szanuję :).

U mnie zmiana będzie fanaberią jak znajdę miejsce w domu na nowy ekspres.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Październik 2025, 08:20:50 »
Dopłacanie do Ascaso tylko po to, żeby użerać się z beznadziejną kontrolą jakości (patrz: reddit a nawet posty tutaj na forum), logo przyklejonym jakimś klejem do obudowy xD, niestłumioną pompą wibracyjną i ogólnie głupimi rozwiązaniami (jak tacka ociekowa z której albo nie da się zdjąć "grilla" albo nie pokrywa całej powierzchni roboczej)?

Dziwne masz te argumenty :) Logo można tłoczyć, grawerować, nanosić laserowo lub przyklejać. Wydaje mi się że jakieś 30% producentów ma przyklejane logo...jak byś chciał to zrobić jak nie za pomocą kleju?
Poza tym nie spotkałem się jeszcze aby logo Ascaso odpadło samo z siebie co na przykład dzieje się w ekspresach marki Izzo.

Pompa wibracyjna jest montowana tak jak w każdym innym ekspresie ją posiadającym, na amortyzatorach. Fakt zdarzyły się przypadki że przewód zbrojony idący od pompy do zaworu OPV dotykał obudowy ekspresu i stąd pojawiała głośna praca i wibracje maszyny. Obecnie ten problem już nie występuje ale tak czy owak mówimy tu o około 2-3% przypadków, a sam problem można było w łatwy sposób wyeliminować.

Nie znam ekspresu Ascaso który miałby tackę z której nie można zdjąć "grilla" ? Stosowane są 2 rozwiązania, małe korytko z kratką ociekową w ekspresach Dream oraz nacięcia w podstawie lub kratka ociekowa w ekspresach UNO /DUO. Korytko w Dream faktycznie może być "upierdliwe" ponieważ trzeba je często opróżniać, ale coś kosztem czegoś - tutaj postawiono na Design.
W UNO/DUO faktycznie odpływy nie zajmują całej przestrzeni dostępnej na podstawie ale czy to jakiś problem?
W Lelit Bianca dla przykładu blacha z której wykonana jest tacka ociekowa (jak i cała obudowa z resztą)jest tak cienka że odkształca się jej front od wysuwania szuflady ociekowej :-\   

A wracając do wątku... dbx1214 odezwij się na priv to może wymyślimy dla Ciebie jakiś odpowiedni zestaw z termoblokiem  ;)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Październik 2025, 14:05:24 »
ekspresy z termoblokiem są znacznie szybciej gotowe do pracy.
to jest bajka. Imo ascaso też potrzebuje solidnego wygrzania. Ja zwykle czekam 30min, wcześniej dla mnie to loteria.

Offline dbx1214

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Październik 2025, 19:57:56 »
Dzieki wszystkim za porady. W tej chwili zastanawiam się nad AVX Hero Pro (boiler plus blok do pary, czyli dlugi czas grzania) oraz ASCASO Dream (wersja bez PID) tutaj chyba blok, ale mniej opcji ustawień.

Pomożecie je porównać? Plusy minusy?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Październik 2025, 15:47:17 »
Mamy w ofercie i na magazynie tak ekspresy AVX DB1 HERO X jak i ekspresy ASCASO DREAM ONE (to jest ta wersja bez PID) oraz DREAM PID. Co do ekspresów ASCASO to w tym roku obchodzimy 20 lecie współpracy i z tej okazji dajemy rabat 20% oraz 5 lat gwarancji. To świadczy o zaufaniu jakim darzymy tę markę. Wysoka jakość materiałów i wiele lat bezawaryjnej pracy ekspresów. Klienci w zdecydowanej większości są z nich zadowoleni.
Ekspresy AVX HERO PRO są w sprzedaży od roku czasu. Wszystkie są więc jeszcze na dwuletniej gwarancji. Póki co to prawie nic się z nimi nie dzieje. Był jeden czy dwa przypadki delikatnej naprawy z powodu trochę wadliwego montażu. Jest to za krótki okres czasu aby wyrobić sobie o nich opinię...
Najlepiej byłoby przyjechać i na miejscu samemu ocenić jakość wykonania każdego z tych ekspresów.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline dbx1214

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopad 2025, 21:27:05 »
W tej chwili stanąłem przed wyborem:

- AVX Hero Pro X + młynek
- Sage Barista Impress

Pomożecie w wyborze? :) Za i przeciw.

Online wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopad 2025, 22:24:33 »
osobny ekspres i młynek. Zawsze możesz którys z elementów zmienić, pójsć klasę wyżej. Te ekspresy Sage są srednio oceniane, a ten AVX - wybrałes całkiem fajny sprzęt.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Listopad 2025, 09:43:31 »
Potwierdzam i zapraszam do nas na zakupy. Od soboty uruchomiliśmy BLACK WEEKS i w tej promocji są też ekspresy AVX DB1 HERO X. Także w zestawach z młynkami. Co prawda coś szwankuje od wczoraj strona ale nasz informatyk już nad tym pracuje. Tymczasem polecam kontakt na e-mail [email protected].
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi