Autor Wątek: Magnifica mielenie smak zmiana  (Przeczytany 944 razy)

Offline rawracer

Magnifica mielenie smak zmiana
« dnia: 30 Wrzesień 2025, 17:37:38 »
Dzień dobry.

Posiadam ekspres DeLonghi Magnifica S
Jest to moj pierwszy ekspres.

Nie ma on u mnie lekko ,bo dziennie nawet i okolo dziesieciu napojów wykonuje.
Ziaren juz troche bylo i rozne ustawienia mlynka,mocy jednak nie moge znalezc
swojego smaku.
Z innych ekspresów gdzies lepiej kawy smakuja ....

Wyczytalem czy tez na yt patrzylem ,ze jak za drobno sie zmieli to ekspres ma problem
Z przecisnie iem wody...U mnie nic takiego nie ma . niezależnie od mielenia napar wylewa sie
Podobnie....

Co byscie tez polecili dobrego.tylko czarna kawa mnie interesuje.
Pije bez mleka nawet.czy zaparzacz pelnoeymiarowy 16g tez cos daje ?
Rozgladam sie za czyms jezeli nie doszukam sie ustawien obecnego by wreszcie smakowala
 kawa jak u innych(nie kazda)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Magnifica mielenie smak zmiana
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Wrzesień 2025, 19:57:37 »
Cześć,

Magnifica S to bardzo prosty sprzęt. Jednak u znajomych na tym ekspresie na ustawieniu młynka poniżej 2,5 kawa nie wylatuje. Może masz jakieś ziarenka, które nie stawiają oporu? Bo każda kawa jest inna. Pamiętaj że zmniejszasz grubość mielenia na działającym młynku i dopiero druga kawa będzie miała całość przemiału po zmianie. Do tego ustawiasz moc kawy na maksimum.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2025, 20:03:14 wysłana przez krystians »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Październik 2025, 00:37:34 »
Posiadam Jura F50 i również swego smaku nie mogę znaleźć. Myślałem, że wina młynka, więc mieliłem przez kilka lat w normalnym żarnowym młynku. Dziś wymieniłem młynek w automacie i nadal nie jestem usatysfakcjonowany. Chyba za dużo wymagam, bo na co dzień dobry kolbowy ekspres mam i trudno aby coś innego odpowiadało.
Tak jak ja robiłem sypiąc drobno zmieloną kawę, nie można przesadzać, bo ekspres może tego nie przeżyć.
Na twoim miejscu spróbowałbym  z kawami włoskimi świeżymi, kupowanymi z pewnych źródeł.
Raz w życiu zdarzyło mi się spróbować kawy z ekspresu Jura z systemem P.E.P. i byłem mile zaskoczony.

Offline rawracer

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Październik 2025, 05:40:11 »
Mnie zastanawia właśnie to mielenie .Obecnie skrecony mlynek na max i przelatuje bezproblemowo,bez jakiegokolwiek zajekniecia.Leci z wylewek napar tak samo jak i rozkreconym na full.
Testuje teraz na ziarnach Segafredo Internezzo.

Kupowalem kawy te same co pilem u kogos i caly czas smak nie ten.Ostatnio nawet pilem kawe tez z Magnifica tylko inny model taki ze spieniaczem.Oczywiscie zwykłą czarna i wzialem do siebie kawe ktora tam mieli i tez kurde smak nie ten sam.

Probowalem i wode inna i nawet szklanke 😁

Jedyna kawa jak narazie ktora smakuje lepiej to kawa od Coffe Doctor .

Tak wygladaja fusy na max sjreconym

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Październik 2025, 11:25:00 »
Jak na skręconym i rozkręconym młynku ciastko wygląda tak samo, to młynek. Po zmianie ustawienia trzeba  1-2 kawy zrobić i obserwować, bo pozostają resztki poprzedniego ustawienia.
Jak nie ma różnicy, to warto zmienić młynek - 320 zł.
Od Segafredo Internezzo za wiele nie oczekiwałbym ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi