Autor Wątek: "Profesjonalny" domowy ekspres kolbowy  (Przeczytany 14745 razy)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: "Profesjonalny" domowy ekspres kolbowy
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Październik 2025, 10:04:03 »
DREAM PID vs UNO PID - oprócz oczywistych różnic w wyglądzie głównie różnią się tym że UNO jest przyjemniejszy w obsłudze. Posiada dużą pojemną tackę ociekową (Dream małe korytko), ma trochę większą odległość między podstawą a wylewką dzięki czemu nie ma problemu w używaniu wagi oraz posiada podświetlenie powierzchnie roboczej (Dream zbiornika).

DREAM ONE - raczej dla osób które chcą wypić po prostu dobre espresso bez dodatkowej zabawy i stawiające bardziej na design.

Jeżeli pasuje Ci młynek typu SD to przy nim zostań. Najbardziej kompaktowy jest DF64V oraz DF54 (ale ma mniejsze żarna). Pamiętaj tylko że należy zawsze kawę zważyć przed zmieleniem :)

Co do wspomnianych przez Ciebie ekspresów... na pewno koncentrowałbym się na maszynach z grupą 58mm więc w LELIT zacząć musisz od modelu Victoria. AVX moim zdaniem reprezentuje podobną półkę jakościową co LELIT.
ASCASO z kolei jest poziom wyżej...grubsza obudowa, wszystkie podzespoły wykonane z mosiądzu lub stali nierdzewnej, nawet rurki wewnątrz (wymienione wyżej mają przewody teflonowe), kolba także wykonana z polerowanej stali nierdzewnej (nie chromowana).

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Październik 2025, 11:23:29 »
Lelit Anita jest bardzo mały jak na 2w1. Opinia o osobnym młynku jest na wyrost, dlatego ze źle się kojarzy snobistycznie - z budzetowością sprzętu. Moim zdaniem to głupota. Anita jest bardzo dobra na początek. Znudzi Ci się - sprzedasz z niewielką stratą. Serwisować możesz sam, bo budowa jest prosta jak drut. Zawsze ktoś Ci powie ze lepiej lepszy, droższy i tak bez końca. Tylko po co skoro z dobrego i niedrogiego ekspresu, przy odrobinie wprawy zrobisz idealne espresso. Z droższego ekspresu nie będzie lepiej smakować.
Ps. Co do młynka i tego, że nie warto kupować najtańszego ze względu na powtarzalność: młynek w Anicie to to samo co Ascaso I2 mini, Lelit Fred, Iberital Challenge. Mielę tym w domu z 10 lat (Iberital Challenge, teraz Anita) i zero problemów z powtarzalnością. Gdzie wady?
Jesteś w błędzie. Nie zrobisz idealnego espresso i nie chodzi o problemy z powtarzalnością.

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Październik 2025, 11:31:29 »
AVX moim zdaniem reprezentuje podobną półkę jakościową co LELIT.
To chyba dość odważne stwierdzenie? Z chęcią posłucham opinii użytkowników obu marek. Co prawda, jeśli chodzi o LELITa miałem tylko Marę X, ale jakość była bardzo dobra. Chyba, że piszesz tylko o modelu Victoria, ale zabrzmiało jakbyś porównywał marki 🤔
« Ostatnia zmiana: 17 Październik 2025, 11:35:27 wysłana przez Karsin »

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Październik 2025, 11:56:30 »
Chyba, że piszesz tylko o modelu Victoria, ale zabrzmiało jakbyś porównywał marki 🤔

Przepraszam za brak precyzji... chodziło mi o porównywalne sprzęty czyli Anna, Anita aż do modelu Victoria / Elizabeth.

Maszyny z grupą E61 to już inna półka ale też droższa...choć mam obiekcję co do blachy w modelu Bianca.
Miałem już kilka na serwisie i każda miała wygiętą blachę frontową tacki ociekowej od jej wyciągania. Ale ekspres sam w sobie bardzo fajny :)

Offline lomax Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita, Gaggia Classic
  • Młynek: Iberital Challenge
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Październik 2025, 01:24:00 »
Jesteś w błędzie. Nie zrobisz idealnego espresso i nie chodzi o problemy z powtarzalnością.
Skoro stawiasz tezę to wypadałoby by ją uzasadnić jakimś argumentem, a nie widze go w Twoim
wpisie. Zanim Ci udowodnię, że nie masz racji to dopytam: dlaczego tak twierdzisz?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Październik 2025, 14:18:53 »
Z droższego ekspresu nie będzie lepiej smakować.
A jakiej kawy używasz i czy często zmieniasz? Z mojego doświadczenia jeśli używasz na stałe jakiejś klasycznej - ciemniej palonej mieszanki, to znacznie łatwiej jest sobie poradzić i mieć dobre efekty na prostym sprzęcie. Trudniej jeśli chce się czegoś innego. Marek pisał, że chce często zmieniać kawy i raczej mielić w trybie single dose.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Październik 2025, 09:20:30 »
Zanim Ci udowodnię, że nie masz racji to dopytam: dlaczego tak twierdzisz?
To już przebieram stopami w miejscu i czekam na udowodnienie mi, że nie mam racji.

Offline idolw

• Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Październik 2025, 16:12:27 »
Ja mam już 5 lat Profitec Pro300 i jestem bardzo zadowolony. Spełnia wszystkie wymagania poza ceną.
Jak dla mnie rozwiązanie docelowe dla ambitniejszego amatora, który nie chce mieć wrażenia, że poszedł na kompromis.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Październik 2025, 08:12:10 »
Moim zdaniem na początek warto zawsze brać jak najlepszy młynek, a ekspres, żeby był wystarczający. Z czasem okaże się czy coś Ci bardziej lub mniej w nim doskwiera. Wtedy kolejny można dobrać pod już wypracowane potrzeby.

No i teraz mam zagwozdkę. Już szykowałem się do drogi po Hero Xa i CG301, ale Twój wpis wiercił mi dziurę w brzuchu i zacząłem się rozglądać (najgorzej). I tak dotarłem do DF64V, który w "grzybowej" promocji w Konesso jest w naprawdę niezłej cenie. A może dla domowego kapuczino dla PŻony, to jednak przerost formy nad treścią?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #24 dnia: 22 Październik 2025, 08:48:28 »
CG301 ma płaskie 64mm, wystarczy ;) I jeśli nie spieprzyli kompletnie geometrii żaren, to między tymi młynkami różnicy nie będzie za bardzo.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Październik 2025, 09:08:43 »
Jeśli chodzi o żarna to nie będzie różnicy. Ale CG301 to młynek OD z programowaniem dozy z opcją SD(ma mieszek na wyposażeniu) a DF64V to OD i jedyne co ma z elektroniki to regulację prędkości obrotowej.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Październik 2025, 14:07:40 »
różnicy nie będzie za bardzo.

Czyli, jak to mówią u mnie we wiosce, nie sadzić się. A może ewentualną różnicę w cenie (~tysiączek), przeznaczyć na lepszy ekspres? Tylko jaki? :P

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Październik 2025, 14:16:24 »
Jeśli masz nadwyżkę i chcesz ją przeznaczyć na lepszy młynek to może Fiorenzato AllGround Sense ? Możemy ściągnąć dla Ciebie w dobrej cenie.
Jeśli natomiast chcesz ją przeznaczyć na ekspres to proponowałbym UNO PID.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Październik 2025, 14:20:53 »
CG301, ale Twój wpis wiercił mi dziurę w brzuchu i zacząłem się rozglądać (najgorzej). I tak dotarłem do DF64V
Ja się nie wypowiem, bo nie porównywałem tych młynków. Każde urządzenie ma swoje jakieś charakterystyki użytkowania i najlepiej, jeśli Janusz ma na miejscu taką możliwość, samemu sobie sprawdzić jak co działa i stwierdzić czy lepiej lepszy młynek, ekspres czy zostawić pieniądze na jakąś wycieczkę, ;)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 22 Październik 2025, 14:48:22 »
może Fiorenzato AllGround Sense
Ten akurat wyskakuje z funkcjonalnością - waga, mega fajna sprawa. Ważenie i dmuchanie odpada, niby nic ale jednak proces robi się prostszy i przyjemniejszy.

Swoją drogą, ciekawe czy(i kiedy) ten młynek wyjdzie w wersji z żarnami 83mm albo jakimiś większymi stożkowymi.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi