Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy i młynek  (Przeczytany 7332 razy)

Offline szymonpionk

• Ekspres: brak
  • Młynek: brak
Pierwszy ekspres kolbowy i młynek
« dnia: 28 Wrzesień 2025, 22:53:06 »
Cześć, jest to mój pierwszy wpis tutaj.
Sytuacja wygląda tak, że po dwóch latach użytkowania Jury ENA 7 maszyna odmówiła posłuszeństwa. Razem z partnerką doszliśmy do wniosku, że kolejnym ekspresem powinna zostać kolba - brak możliwości zabawy podczas robienia kawy przy automacie jest najważniejszym aspektem. Pijemy dziennie po dwie/trzy kawy - głównie mleczne, czasami espresso. Budżet jaki mamy do przeznaczenia to 3 tysiące (możemy dołożyć trochę do lepszego sprzętu). Po przestudiowaniu forum najbardziej skłaniam się do AVX DB1 HERO X (pytanie czym rożni się tylko wersja 2025). Tak jak do ekspresu jestem przekonany, głównie ze względu na oddzielny systemy grzewczy mleka i kawy (zastanawia mnie jedynie ewentualne serwisowanie tego sprzętu), tak z młynkami mam większy problem i prosiłbym o pomoc. Rozważam między:
1. AVX CG301
2. ASCASO I-2 mini
3. ASCASO I-1 mini
4. DF54
5. Eureka Mignon Zero 55s 15BL
Będę wdzięczny za pomoc, jestem otwarty na jakieś inne propozycję:)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy i młynek
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Wrzesień 2025, 08:14:57 »
Najnowsza wersja DB1 Hero X posiada dodatkowo regulowany z zewnątrz zawór OPV.

Co do młynków:
1. AVX CG301, posiada największe żarna ze wszystkich z listy (64mm) dodatkowo ma programowanie czasowe dla 1 i 2 doz oraz mielenie ciągłe jak i działko plazmowe, na plus też najlepsza cena.

2. Młynki ASCASO bym odpuścił, kilka lat temu były dobrymi konstrukcjami i jednymi z niewielu przeznaczonymi do espresso ale ASCASO jako producent ekspresów nie rozwijał ich konstrukcji.

3. DF54 - dobry sprawdzony młynek SD, żarna 54mm. Możliwość namielania do kolby lub pojemnika - pamiętaj tylko że jest to SD czyli musisz zważyć każdą porcję kawy którą zamierzasz zmielić.

4. Mignon Zero - z tym młynkiem nie miałem styczności, ale zakładam że jak to Eureka to ma całkiem przyjemną kulturę pracy. Model Specialita miał problemy ze zbrylaniem kawy.
    Dodatkowo, ale mogę się mylić bo mówię to na podstawie zdjęć, to namielanie odbywa się chyba tylko do kubka.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Wrzesień 2025, 15:20:37 »
Najnowsza wersja DB1 Hero X posiada dodatkowo regulowany z zewnątrz zawór OPV

A warto dopłacać do Pro? I czy jest sens dopłacać do domowego użytku do czegoś bardziej pancernego niż CG301, bo jak tak patrzę to ma wszystko co bym chciał :P Pytam w kontekście myśli o wymianie "Śnieżki" na coś 58 mm, bo bym sobie pokupował zabaweczki, ale nie chcę urządzać parku maszynowego 51 mm :D

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Wrzesień 2025, 07:47:32 »
Zależy od preferencji. Główną różnicą (oprócz wyglądu i wymiarów) miedzy PRO a Hero X jest to że PRO nie ma OPV ale za to ma dwie pompy co pozwala na jednoczesne spienianie i zaparzanie kawy.
Hero X z kolei posiada zawór OPV regulowany z zewnątrz i jedną pompę co uniemożliwia jednoczesne spienianie i zaparzania, ale można rozpocząć spienianie od razu po zakończeniu zaparzania ponieważ posiada osobny termoblok pary.

Moim zdanie PRO jest dla osób które na pierwszym miejscu stawiają kawy mleczne, a espresso ma być po prostu prawidłowe.
Przy Hero X priorytetem będzie espresso (regulowany zawór OPV) a kawy mleczne regularnym dodatkiem. 

Co do CG301...młynek mamy w sprzedaży od około 3 miesięcy więc nie wypowiem się co do jego wytrzymałości. Trochę się ich już sprzedało i klienci są zadowoleni. Nie było też żadnych reklamacji czy też uwag co do jego funkcjonowania. Sami mamy go od początku odpalonego na showroomie i póki co spisuje się dobrze.
Wydaje mi się że przy tej cenie młynek sprosta oczekiwaniom, a nawet pozytywnie zaskoczy.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Wrzesień 2025, 08:07:23 »
Moim zdanie PRO jest dla osób które na pierwszym miejscu stawiają kawy mleczne, a espresso ma być po prostu prawidłowe.
Przy Hero X priorytetem będzie espresso (regulowany zawór OPV) a kawy mleczne regularnym dodatkiem. 

Dla moich potrzeb wychodzi, że wystarczy Hero X. Mam wyrobiony nawyk, że najpierw kawa, potem spienianie, a jak odpadnie upierdliwość ze Śnieżki, czyli czekanie na dogrzanie bojlera (niedługie, ale jednak), to tylko radość. No i americano nie wybacza kiepskiego espresso tak jak latte czy capu :P

Cytuj (zaznaczone)
Co do CG301...
Wydaje mi się że przy tej cenie młynek sprosta oczekiwaniom, a nawet pozytywnie zaskoczy.

On ma tak szeroki zakres, że nada się tez do alternatyw?

Czyżbym mieścił się w 3k z tym zestawem? To może nie trzeba będzie czekać do Gwiazdki :D
PS. Od razu zastrzegam, że kawoszem jestem mało wymagającym i chyba raczej większy wypas nie zmieni mojego plebejskiego odbioru zaparzanej przeze mnie na nim kawy :P
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2025, 08:17:42 wysłana przez Bazyl »

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Wrzesień 2025, 08:45:33 »
No na to wygląda. Jak chcesz ofertę spersonalizowaną to podeślij mi swój adres e-mail na priv :)
Jedno tylko zastrzeżenie, na chwilę obecną dostępne są tylko srebrne CG301. Czarne dopiero za około 1,5 mc. 

Nie robiłem jeszcze na nim alternatyw. Sprawdzę jutro i dam znać, aczkolwiek są to żarna płaskie więc fajerwerków nie oczekuję :)

Offline Bazyl

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Wrzesień 2025, 09:34:11 »
No na to wygląda. Jak chcesz ofertę spersonalizowaną to podeślij mi swój adres e-mail na priv :)
Jedno tylko zastrzeżenie, na chwilę obecną dostępne są tylko srebrne CG301. Czarne dopiero za około 1,5 mc.

Jak tylko przygotuję drugą połowę i przemierzę niewielką kuchnię :)

Cytuj (zaznaczone)
Nie robiłem jeszcze na nim alternatyw. Sprawdzę jutro i dam znać, aczkolwiek są to żarna płaskie więc fajerwerków nie oczekuję :)

To sobie zostawię 1zpresso do ćwiczenia łapek :P

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Wrzesień 2025, 09:47:54 »
Trochę dziwne, że Jura ENA 7 odmówiła posłuszeństwa, po dwóch latach. Przesiadkę na kolbę na pewno warto zrobić, a automat może warto reanimować i np. komuś w rodzinie może posłużyć. Naprawiony dwuletnia ENA, posłuży pewnie lepiej niż niejeden nowy wynalazek z marketu rtv.

Offline szymonpionk

• Ekspres: brak
  • Młynek: brak
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Wrzesień 2025, 11:23:39 »
Jura była już po dwóch serwisach u wcześniejszego właściciela, dwa lata była u mnie z jednym serwisem.

Offline Bazyl

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Wrzesień 2025, 14:13:42 »
zastanawia mnie jedynie ewentualne serwisowanie tego sprzętu

A jak tam z serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym AVXa właśnie? :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Wrzesień 2025, 18:04:23 »
Serwis gwarancyjny i pogwarancyjny mamy u nas w firmie tj. w CAFFE BARCA Sp. z o.o. Części zamienne są dostępne u importera na Węgrzech z możliwością ich ściągnięcia w ciągu 2 - 3 dni. Jak na razie nie było takiej potrzeby... :)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bazyl

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Październik 2025, 10:13:17 »
Serwis gwarancyjny i pogwarancyjny mamy u nas w firmie tj. w CAFFE BARCA

Rozumiem, że przy wizycie osobistej opcja z przyuczeniem jest aktualna? :) Strasznie kusi ta wycieczka do Łodzi :D

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Październik 2025, 11:00:18 »
Aktualna. Prośba tylko o wcześniejszą zapowiedź wizyty.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Październik 2025, 19:07:51 »
Serwis gwarancyjny i pogwarancyjny mamy u nas w firmie tj. w CAFFE BARCA

Rozumiem, że przy wizycie osobistej opcja z przyuczeniem jest aktualna? :) Strasznie kusi ta wycieczka do Łodzi :D

Polecam. Ja miło wspominam, żona w ciąży zaawansowanej była :D Szkolenie dużo rozjaśnia.

Offline lomax Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita, Gaggia Classic
  • Młynek: Iberital Challenge
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Październik 2025, 21:11:36 »
Kup Lelit Anita. W tym budżecie kupisz wersję z PIDem i potrzebne akcesoria. Prosty, ładny ekspres, nie ma się co zepsuć. Stosunek jakości do ceny wyśmienity.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi