Autor Wątek: Co zamiast Philips LatteGo 5400  (Przeczytany 1184 razy)

Offline BYQ

Co zamiast Philips LatteGo 5400
« dnia: 23 Wrzesień 2025, 15:24:27 »
Panie i Panowie. Do tej pory mecze sie z LatteGo. Nie dosc, ze glosny jak kosiarka, pojemniki na mleko nadaja sie do wymiany co pol roku to jeszcze cieknie... Mam go juz dosc (a tylko 3 czy 4 lata). Nadszedl czas wymiany. Czy mozecie mi doradzic, w ktory automat pojsc?
- dziennie robie ok 6-7 kaw, w wiekszosci kawa czarna lub crema + spienione mleko, czasami latte
- ilosc czarnej kawy - ok. 250ml
- raz w tygodniu 2 kubki podrozne (Contigo 17,1cm bez nakretki) - fajnie byloby moc postawic pionowo a nie trzymac pod katem
- pojemnik na wode - wysuwany do przodu, ewentualnie lekko podnoszony i wyciagany na bok. Opcja z wyjmowaniem celkowicie do gory odpada w przedbiegach
- powinien byc cichy (zarowno mielenie jak i parzenie)
- mozliwosc wyjecia bloku zaparzajacego (wiec Jura odpada?)
- ColdBrew nie musi robic, obejdzie sie
- Mam w okolicy palarnie kawy wiec nie bede sypal marketowki

Na szybko po lekturze forum zwrocilem uwage na:
WMF 680 (w sumie moze odpasc bo doczytalem w miedzyczasie, ze bloku zaparzajacego podobnie jak w Jura nie wyciagniemy domowym sposobem)
Nivona 8101
Melitta LatteSelect
Nie upieram sie przy powyzszej liscie o ile propozycja bedzie sensownie uzasadniona. Koszt jaki jestem w stanie wysuplac to mysle koszt WMF/Nivony. Pomozecie w potrzebie?
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2025, 16:20:16 wysłana przez BYQ »

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Co zamiast Philips LatteGo 5400
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Wrzesień 2025, 23:07:30 »
Nivona 8101 zaparzacz 16g, kawy czarne świetne, dobrze spienia mleko, ekspres godny polecenia. Kilka razy już miałem z nim do czynienia. Gwarancja 5 lat.
Posiadam WMF 640 i 660. Lubię te ekspresy za najlepszą kawę czarną jaką piłem z automatu opcja - Coffe Crema.
Kawy mleczne bez zastrzeżeń. Zaparzacz w 660 11,5g nie jest źle, mogło by być choć 14g. Robię mniejsze objętosciowo kawy i jest ok. WMF jest zgrabny, cichy  i świetnie wykonany. Spełnia u mnie rolę mobilnego ekspresu  [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2025, 23:17:04 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi