Autor Wątek: Trzeszcząca górna tacka - Rocket Mozzafiato R  (Przeczytany 751 razy)

Offline jakubst

Trzeszcząca górna tacka - Rocket Mozzafiato R
« dnia: 15 Wrzesień 2025, 09:40:47 »
Cześć,

Posiadam Rocketa Mozzafiato na pompie rotacyjnej. Od dłuższego czasu bardzo irytuje mnie wpadająca w rezonans górna tacka do podgrzewania filiżanek. Ciężko dokładnie powiedzieć czy to pokrywa od pojemnika na wodę, czy cała tacka. Na śruby mocujące dałem już oringi ale to kompletnie nie pomogło. Drżenie jest głośne i mocno irytujące za każdym razem jak przygotowuję kawę. Nie ma zbyt wielkiego znaczenia czy na tacce stoją filiżanki czy jest pusta.
Macie może jakiś pomysł, jak temu zaradzić?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Trzeszcząca górna tacka - Rocket Mozzafiato R
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Wrzesień 2025, 12:17:59 »
Silnik pracuje, pompa pracuje -- ich wibracje i drgania są przenoszone dalej. Trzeba by sprawdzić przewody, węże przyłączone do pompy, mocowanie i otoczenie silnika i jakoś to odizolować od siebie i od obudowy. W takich małych ekspresach bywa bardzo ciasno i wiele detali przylega do siebie. Najbardziej przenoszą różne wibracje metalowe rurki, węże w oplocie itp. Sam silnik też różnie bywa zamocowany. Najgorzej wspominam maszynę, w której pompa po prostu dotykała na sztywno części obudowy.

Też mnie takie zjawiska irytują, więc gdy tylko się da, wyrzucam pompę na zewnątrz ;). Czy w Twoim ekspresie od początku tak było, czy coś się zmieniło podczas eksploatacji?
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2025, 14:19:34 wysłana przez Antonio »

Offline jakubst

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Wrzesień 2025, 15:06:22 »
Kurcze nie pamiętam, ale nie wydaje mi się aby tak było od samego początku.
W sumie masz rację, że nie ma co walczyć ze skutkiem, czyli tymi drganiami, a z przyczyną - czyli postarać się jakoś zniwelować te wibracje na pompie. Zadanie bardziej skomplikowane niż z początku zakładałem, ale chyba jedyne słuszne.

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Wrzesień 2025, 15:12:19 »
Może głupotka, ale 'przesuwałeś' go czy stawiałeś? Może przy przesuwaniu elementy obudowy się ponaprężały? Spróbuj go podnieść i po prostu postawić :D

Offline jakubst

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Wrzesień 2025, 12:13:26 »
hmm faktycznie raczej ostatnio przesuwałem. Więc teraz postawiłem go. Dodatkowo dałem podkładkę pod pojemnik na wodę na którym trzyma się górna tacka (pod którą już wcześniej dałem oringi).
Zobaczymy czy coś to da

Offline jakubst

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Wrzesień 2025, 12:16:24 »
x
Może głupotka, ale 'przesuwałeś' go czy stawiałeś? Może przy przesuwaniu elementy obudowy się ponaprężały? Spróbuj go podnieść i po prostu postawić :D

Wydaje się że pomogło!:)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi