Cześć,
Poszukuję ekspresu kolbowego do około 5000zł, +/- 1000zł. Będę go początkowo parował z Baratza Encore ESP, jeśli będzie potrzeba to sam młynek również później wymienię.
Ekspres będzie w sumie robił 6-7 kaw dziennie, z czego 2-3 mleczne. Potrzebuję wylewki wrzątku (bardziej do herbaty niż americano, więc im więcej wypluje na raz tym lepiej), akceptowalnego nagrzewania (<15min, chyba, że na smart sockecie), o PID nie wspominając, bo to standard w tym budżecie.
W gruncie rzeczy myślę, że starczyłby single boiler, ale w tym budżecie nie znalazłem żadnego wartego uwagi. HXy biorę pod uwagę tylko, jeżeli będzie można je włączyć smart socketem. Thermoblocki również odpadają, bo lubię czasami wypić lungo - chyba, że jest jakaś alternatywa do Ascaso Uno, która lepiej trzyma temperaturę przy dłuższej ekstrakcji.
Po paru tygodniach researchu stoję przed wyborem dwóch - Lelit Elizabeth i Sage Dual Boiler, które zostały bardzo fajnie opisane już na tym forum -
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8756.0 - problem w tym, że jakichkolwiek recenzji bym nie znalazł, wszystkie są... stare, poza tymi na yt. Stąd pytanie - czy przez ostatnie lata wyszły jakieś alternatywy dla tych ekspresów? Ewentualnie, gdzie mogę szukać takich alternatyw?