Autor Wątek: Gaggia Classic Evo - bojler a gwarancja  (Przeczytany 487 razy)

Offline monty

Gaggia Classic Evo - bojler a gwarancja
« dnia: 10 Wrzesień 2025, 17:16:36 »
Hej,

jestem posiadaczem Gaggia Classic Evo od ponad roku. Mój ekspres dopadło odpadanie powłoki bojlera i ta powłoka ląduje w kawie - leci z grupy i dyszy do spieniania mleka. Pewnie temat tu znany - nie jest to kamień, ani drobinki kawy. Wygląda to tak, jak opisują w necie.

Ekspres kupiłem w jednym z marketów AGD. Z tego co się orientuję to przy zgłaszaniu reklamacji oni przesyłają ekspres do serwisu. Teraz mam zagwozdkę, bo, wymieniałem sprężynę, by mieć 9 bar, zamiast 12 bar. Znaczy się rozkręcałem ekspres i serwis to pewnie zauważy.

1. na co można liczyć w takim wypadku? Czy serwis stwierdzi, że "rozkręcane" i nie uzna gwarancji - mimo tego, że modyfikacja nie ma nic wspólnego z przypadłością?
2. czy komuś w ogóle wymieniono bojler w takim wypadku? Jeśli tak to dalej na ameliniowy, czy wkładają mosiężny?

Chciałbym uniknąć potencjalnej straty czasu. Będę wdzięczny za wasze wskazówki.

Offline MichałCz

• Ekspres: AVX DB1 X
  • Młynek: AVX DF 64 v2
Odp: Gaggia Classic Evo - bojler a gwarancja
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Wrzesień 2025, 18:17:30 »
Hej, trochę jestem lajkonikiem ale jeśli w okresie gwarancji producenta dokonałeś modyfikacji ekspresu to w mojej opinii niestety straciłeś gwarancję.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Wrzesień 2025, 20:12:32 »
Jeśli jakiś element jest objęty oficjalną akcją naprawczą spowodowaną wadą fabryczną, to nie jest to gwarancja. Nie zgłaszaj sprawy z tytułu gwarancji, tylko niezgodności z umową. Wtedy nie mają podstawy żeby przyczepić się do wymiany sprężyny. Jeśli nie ma oficjalnej akcji to wykaż, że to jest często występujący problem, z załączoną dokumentacją takich przypadków.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2025, 20:15:19 wysłana przez krystians »

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Wrzesień 2025, 20:16:49 »
Znaczy się rozkręcałem ekspres i serwis to pewnie zauważy.

W jaki sposób? Były tam jakieś plomby? Nie wydaje mi się.
O ile nie otwierałeś go łomem trudno będzie stwierdzić, że coś robiłeś. Nawet bym nie podejmował tematu na ewentualne pytania o rozkręcanie.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline monty

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Wrzesień 2025, 20:37:43 »
Co do rozkręcania to, żeby wymienić sprężynę należało odkręcić coś ala zawór w środku i widać na tym zaworku ślady po śrubokręcie.

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi :) Może rzeczywiście powinienem to zgłosić jako niezgodność z umową, choć wydaje mi się, że w PL akcja nie została jakoś bardzo nagłośniona (?).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi