Autor Wątek: Ascaso steel uno Pid - pełne flow control bez tuningu?  (Przeczytany 1182 razy)

Offline Jazzo23

• Ekspres: Ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: Fiorenzato f64evo/CeadoE6P/1zpresso JX pro
Ascaso steel uno Pid - pełne flow control bez tuningu?
« dnia: 09 Wrzesień 2025, 15:52:15 »
Przez przypadek podczas robienia espresso miałem niedokręcone pokrętło od wylewki wody/pary. I za racji że to jest jeden termoblok ciśnienie zamiast do "kolby" znajduje ujście do rurki od pary/wody. A ponieważ to jest pokrętło, a nie zerojedynkowy przełącznik, można bardzo płynnie sterować sobie ciśnieniem ekstrakcji espresso:) Można idealnie rozpocząć bardzo małym ciśnieniem, ala prawdziwa preinfuzja i na końcu też sobie gładko zejść np do 5 bar. Jedyny minus to wtedy kiedy odkręcamy to marnujemy trochę wody bo ona leci przez rurkę do zbiornika ściekowego. Chyba że są jeszcze jakieś minusy?
Czy ktoś robił już takie cuda i eksperymenty w tym ekspresie?
Załączyłbym filmik, ale nie wiem jak tu to zrobić, ale chyba jasno to opisałem.

pozdrawiam
Paweł

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Ascaso steel uno Pid - pełne flow control bez tuningu?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Wrzesień 2025, 18:01:34 »
Możesz postawić filmik np. na YouTube i zalinkować.

Offline Konrad12

• Ekspres: Gaggia Classic Evo PID, V60, Aeropress, Clever
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Red Clix, Eureka Mignon Zero
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrzesień 2025, 22:53:42 »
Ja stosuję dokładnie ten sam zabieg u siebie, co prawda mam inny ekspres i bojler zamiast termobloku, ale raczej niewiele to zmienia. Bardzo się z tym profilowaniem polubiłem, ponieważ potrafi uratować shota, przy nieperfekcyjnym mieleniu. Jeśli widzę, że pierwsze krople pojawiają się trochę za wolno, to odkręcam maksymalnie parę, dzięki czemu mam preinfuzję i wzrasta potem przepływ przez mielonkę po zakreceniu zaworu. Jeśli widzę, że espresso leci za szybko, to stopniowo zaczynam odkręcać parę, co daje trochę efekt shota z dźwigni i spowalnia ekstrakcję.
Oczywiście bardzo przydaje się NPF, żeby można było szybko reagować, tym bardziej, że nie mam manometru i mogę polegać jedynie na własnym oku, wadze i stoperze.
Jedyny minus to wtedy kiedy odkręcamy to marnujemy trochę wody bo ona leci przez rurkę do zbiornika ściekowego. Chyba że są jeszcze jakieś minusy?
To pewnie będzie zależało od ekspresu i jego stabilności temperaturowej, ale jeśli wylewamy dodatkową wodę przez dyszę, to znaczy, że więcej zimnej wody napływa do bojlera/termobloku, która niekoniecznie zdąży się nagrzać.
Czy ma to realny wpływ na smak? Może, ale skoro całościowo espresso wychodzi mi lepsze, to myślę, że nie ma się czym przejmować

Offline Jazzo23

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Wrzesień 2025, 10:53:46 »
To ciekawa uwag z tym że woda zimna szybciej wpływa do termobloku i może temp. spaść. Ciekawe. U Ciebie jeśli leci para to chyba dużo wody nie przepływa, u mnie leci woda więc pewnie ilościowo jej leci więcej.
A tutaj na szybko filmik w którym to pokazałem. Widać to dobrze jak od 13 sekundy otwieram obieg i wyraźnie ale płynnie spada ciśnienie:

« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2025, 12:10:33 wysłana przez krystians »

Offline Konrad12

• Ekspres: Gaggia Classic Evo PID, V60, Aeropress, Clever
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Red Clix, Eureka Mignon Zero
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Wrzesień 2025, 12:04:53 »
U Ciebie jeśli leci para to chyba dużo wody nie przepływa, u mnie leci woda więc pewnie ilościowo jej leci więcej.
Wprowadziłem w błąd że swoim skrótem myślowym. Miałem na myśli, że odkręcam zawór dyszy parowej, przez którą leci woda, więc mamy dokładnie ten sam efekt

Offline Jazzo23

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Wrzesień 2025, 14:37:13 »
I tak sie zastanawiałem czy to jest jakieś super odkrycie i gamechanger, który przez przypadek działa na tych ekspresach? Bo jakoś nie natknąłem się na taki temat, a wszyscy stają na baczność jak widzą ekspres z flowcontrol. A przeciez tu można zrobić nawet prawdziwą preinfuzję jak się chce:)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Wrzesień 2025, 13:13:08 »
Ciekawe spostrzeżenie... ASCASO na pewno nie zaprojektowało tego tak aby mieć flow-control, ale nie zmienia to faktu że przy modelu UNO faktycznie to działa :)

Dobrym rozwiązaniem była by też zmiana konstrukcji zaworu OPV, inny skok gwintu + pokrętło do regulacji :) 

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Wrzesień 2025, 13:36:02 »
a wszyscy stają na baczność jak widzą ekspres z flowcontrol
Nie do końca, podobny prosty flow control można zamontować na każdym ekspresie z grupą e61. Precyzyjny który możesz zaprogramować to już inna bajka.😉

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Wrzesień 2025, 13:41:57 »
Precyzyjny wymaga innej pompy :)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Wrzesień 2025, 14:22:12 »
Precyzyjny wymaga innej pompy :)
Oczywiście, i nie tylko, dlatego napisałem że takie ekspresy to już inna bajka.😉
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2025, 14:25:25 wysłana przez Artisz »

Offline Jazzo23

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Wrzesień 2025, 19:49:55 »
No dokładnie tak jak piszecie, taki ficzer gotowy z pudełka o którym producent nie ma pojęcia:) Ciekawe tylko czy temperatura jakoś bardziej nie spada przy takim zwiększonym przepływie wody.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi