Autor Wątek: Budżetowy zestaw do parzenia kawy  (Przeczytany 986 razy)

Offline Kris900

Budżetowy zestaw do parzenia kawy
« dnia: 07 Wrzesień 2025, 21:23:38 »
Witam

Zainspirowany komentarzami na forum postanowiłem, że spróbuję nauczyć się przygotowywać kawę za pomocą ekspresu kolbowego. Nie jestem jakimś znawcą kawy, zazwyczaj piję w pracy z ekspresu automatycznego i nie ukrywam, że średnio mi smakuje. Ale jak to wiadomo, w firmie nikt nie przywiązuje wagi do ustawień ekspresu i jakości kawy.
Przeglądając forum zacząłem kompletować na początek budżetowy zestaw i chciałbym dopytać bardziej doświadczonych osób, czy coś jeszcze pominąłem, może ktoś zasugeruje jakąś zmianę? Chciałbym, aby było na początek jak najtaniej, z czasem może będę wymieniał sprzęt na coś bardziej profesjonalnego.

Ekspres AVX EM3202BE - 590zł
Młynek Kingrinder K6 - 450zł
Tamper MHW-3BOMBER 90zł
Mieszadło igłowe
Pierścień dozujący
Wagę i filtr do wody już posiadam – odwrócona osmoza

Ramkan

• Gość
Odp: Budżetowy zestaw do parzenia kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Wrzesień 2025, 11:53:30 »
Jest ok. KinGrindera często wyłapać można niemal 150zł taniej na Aliexpress.

Sporo drobiazgów znajdziesz w tym temacie.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15732.0

Tamper dobry, WDT można wydrukować u znajomego + igły znajdziesz w temacie powyżej.

Offline Kris900

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrzesień 2025, 19:41:12 »
W takim razie będę polował na taką okazję.

Dziękuję i pozdrawiam  :)

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Wrzesień 2025, 16:49:30 »
Mam AVXa + młynek Timemore C3 ESP Pro. To bardzo spoko budżetowy zestaw. Akcesoriów szukaj na AliExpress. Kupujesz je za niewielkie pieniądze. Dobrze sobie kupić już całość takich bzdetów, o których poczytasz tu na forum, a które są przydatne i osobiście używam wszystkiego co tu wymienię, tj. waga, rozpylacz wody na ziarna, kubek do mleka stalowy z wylewką, filiżanki na espresso, WDT (igiełki), dystrybutor (takie kółeczko, odważnik), tamper i jeszcze taki pierścień do portafiltra, dzięki któremu nie rozsypiesz kawy wsypując ją. Mogę Ci wieczorem podesłać screeny co ją dokładnie kupiłem na Ali.

Offline Kris900

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Wrzesień 2025, 19:31:20 »
Znalazłem wszystkie akcesoria które wymieniłeś, ale dziękuję za chęci i podpowiedź

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi