Autor Wątek: Starseeker E55  (Przeczytany 24145 razy)

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: Starseeker E55
« Odpowiedź #120 dnia: 14 Grudzień 2025, 00:20:19 »
Ale i ziarenko raczej jaśniejsze (chyba że lubisz omniroasty do przelewów, ja tak średnio) więc spodziewałbym się długiego mielenia nadal :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #121 dnia: 14 Grudzień 2025, 11:01:51 »
Proces zaparzania jest znacznie dłuższy, więc te pół minuty jest pomijalne.

Offline Juri007 Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso i-2, Z.S.P. Niewiadów U40 typ 651 rocznik '91 i drewniano metalowy zabytak od babci Jadzi :D
« Odpowiedź #122 dnia: 10 Luty 2026, 12:00:25 »
Cześć. Obecnie STARSEEKER E55Pro można kupić z dostawo z PL za ok 770zł. Czy ktoś z Was kupiłby ten młynek drugi raz czy raczej by się 100 razy zastanowił?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #123 dnia: 10 Luty 2026, 12:16:39 »
Dlaczego i nad czym się zastanawiasz? Na razie nic się w moim młynku nie zepsuło ;).

Offline SLK Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot z Subminimal NanoFoamer, wcześniej Flair Neo/Classic, Lelit Grace
  • Młynek: STARSEEKER E55Pro, wcześniej DF54, Lelit William
« Odpowiedź #124 dnia: 10 Luty 2026, 12:23:15 »
wg mnie największą wadą jest pojemnik na kawę, w którym zatrzymują się ziarna, przez co nie wszystkie lecą do zmielenia. Szczególnie gdy są lekko zwilżone. Musiałem se zamontować mini lampkę nad młynkiem i podczas mielenia popychać ziarenka patyczkiem :D Poza tym, nie ma się do czego przyczepić.

• Młynek: Ascaso i-2, Z.S.P. Niewiadów U40 typ 651 rocznik '91 i drewniano metalowy zabytak od babci Jadzi :D
« Odpowiedź #125 dnia: 10 Luty 2026, 12:25:29 »
wg mnie największą wadą jest pojemnik na kawę, w którym zatrzymują się ziarna, przez co nie wszystkie lecą do zmielenia. Szczególnie gdy są lekko zwilżone. Musiałem se zamontować mini lampkę nad młynkiem i podczas mielenia popychać ziarenka patyczkiem :D Poza tym, nie ma się do czego przyczepić.
Ile max gram ziaren mieści się jednorazowo. Czy zrobię 2 podwójne espresso bez dosypywania czy nie ma szans?

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #126 dnia: 10 Luty 2026, 12:35:14 »
A to ciekawe, bo w moim się nic nie zatrzymuje, ani przy mieleniu pod przelew ani pod espresso. Natomiast zasobnik jest dość mały faktycznie, ze 35g tam wchodzi. Ja bym go nabył ponownie bez wahania.

Offline pompka

• promocje kawy
« Odpowiedź #127 dnia: 10 Luty 2026, 14:23:43 »
U mnie również nie ma problemu na 1 kawkę dla mnie jak znalazł

Offline DoreK Mężczyzna

• Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #128 dnia: 10 Luty 2026, 14:47:09 »
Mam ten sam problem.
To nie wina pojemnika, tylko słabej konstrukcji elementu anty-popcornowego. Można go odkręcić, ale wtedy popcorning gwarantowany.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #129 dnia: 11 Luty 2026, 09:31:48 »
Ja z kolei mam inny problem. Drażni mnie ten plastikowy gwint na pokrętle do regulacji, którym po każdym demontażu do czyszczenia coraz trudniej trafić we właściwe tory. Stosujecie jakieś smarowidło na ten gwint czy co?

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #130 dnia: 11 Luty 2026, 12:13:42 »
Plastikowy gwint? Nie widzę w tym młynku żadnych plastikowych elementów poza wylotem kawy - mógłbyś zrobić zdjęcie i pokazać o co dokładnie chodzi?

Ogólnie smar fabrycznie zawsze jest, jeśli go usunąłeś to myślę że możesz użyć Molykote 111 który też jest używany do grup E61 i może być stosowany z żywnością.

« Odpowiedź #131 dnia: 11 Luty 2026, 14:22:13 »
Jeszcze mnie zastanawiają dwie kwestie.
DF54 czy warto dopłacić czy nie warto
Co z gwaracją na E55Pro, chciałbym kupić przez ali ale wysyłka z PL

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #132 dnia: 11 Luty 2026, 15:58:06 »
Chcesz dopłacić do tego DFa? Nie liczyłbym na to, że jest on w jakikolwiek sposób lepszy od tego Starseekera.

« Odpowiedź #133 dnia: 11 Luty 2026, 16:04:35 »
Chcesz dopłacić do tego DFa? Nie liczyłbym na to, że jest on w jakikolwiek sposób lepszy od tego Starseekera.

Bardziej chodziło mi o to że df kupię przez polski sklep gdzie będę miał gwarancję. Nie wiem co i jak z gwarancją przez ali

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #134 dnia: 12 Luty 2026, 00:11:45 »
A co Ci ma dać ta mityczna gwarancja...
Przedsiębiorcy na Ali z tego co wiem są zobowiązani do przestrzegania prawa UE. Więc i tak muszą przyjąć reklamację z tytułu braku zgodności towaru z umową. Poza tym sam Starseeker raczej jest na tyle rozpoznawalną już marką że nie pozwoliliby sobie na jakieś dzikie jazdy w tym aspekcie.
Przejmowanie się gwarancjami w 2026 przy regulacjach UE/ustawowych nie ma sensu (to moja prywatna opinia). Mówię to jako osoba która sprowadziła sporo towaru od Chińczyków. Nie wiem co ma się zepsuć w młynku. Żarna uszkodzisz co najwyżej mechanicznie, czego nie obejmie żadna gwarancja. Silnik - tu też trudno cokolwiek zepsuć, zwłaszcza w okresie dwóch lat. Zwłaszcza że E55 to bardzo prosta konstrukcja ze znacznie mniejszą elektroniką niż jest to w np. DF64V. Nawet jak coś padnie to naprawa będzie prawdopodobnie tańsza niż różnica w koszcie nowego DF54...
Moim zdaniem nie ma sensu dopłacać do DF54.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi