Autor Wątek: Starseeker E55  (Przeczytany 24090 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Starseeker E55
« Odpowiedź #105 dnia: 09 Grudzień 2025, 11:29:53 »
Moim zdaniem E55 to taki tam Komeś albo Arco -- tylko solidniejszy i z porządnym silnikiem. Idealny do skromnego, domowego, personalnego użytku.

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #106 dnia: 09 Grudzień 2025, 11:35:39 »
Dokładnie, na 2 doppio dziennie wydaje się (prawie) idealny za mniej niż 800 zł

Offline SLK Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot z Subminimal NanoFoamer, wcześniej Flair Neo/Classic, Lelit Grace
  • Młynek: STARSEEKER E55Pro, wcześniej DF54, Lelit William
« Odpowiedź #107 dnia: 09 Grudzień 2025, 16:04:07 »
Zamieniłem DF54 na E55pro i jestem pozytywnie zaskoczony. Wreszcie czuję więcej smaku w kawie. Przy DF54 zastanawiałem się czy mam jakiś już przytępiony smak, bo jakbym nie zaparzył espresso, zazwyczaj wydawało się być nijakie. Teraz ewidentnie uzyskuję większą słodycz i lekką kwasowatość, którą lubię.

Młynek, jak wspominali poprzednicy, ma swoje wady i zalety. Trzeba zrobić krótki przedłużacz do zasilacza, aby nie wystawał z gniazdka. Mieli tak, jakby miał za mało siły, ale jakoś daje radę. Na koniec trzeba stuknąć młynek, bo nie wszystkie ziarna są zmielone.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #108 dnia: 09 Grudzień 2025, 16:48:15 »
Teraz ewidentnie uzyskuję większą słodycz i lekką kwasowatość, którą lubię.
To było moje pierwsze spostrzeżenie, mniej kwasku i więcej w zamian słodyczy w espresso. Ale w espresso jak i w przelewie jest większa klarowność, przejrzysztość aromatów.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #109 dnia: 09 Grudzień 2025, 21:08:44 »
Co do zasilacza rozwiązaniem problemów związanych z jego ergonomią jest zakup nowego, o tej samej specyfikacji. Kabel zwykła ósemka jak dobrze pamiętam ;) Ja miałem problem z kablem, bo był za krótki, ale miałem pojedynczy przedłużacz z kablem z grubym przekrojem, więc uznałem, że go użyję. Kable skitrane mam za Biancą więc nie wygląda to źle  [emoji38]

Offline Andrzej86

• Ekspres: Delonghi Dedica
  • Młynek: Stary Zassenhaus
« Odpowiedź #110 dnia: 11 Grudzień 2025, 17:27:31 »
Ktoś jeszcze może porównywał DF54 z Starseeker E55PRO pod espresso? E55pro widzę na ali za około 800zł DF54 v2 powyżej 1tyś. Którego warto kupić do espresso?

Offline DoreK Mężczyzna

• Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #111 dnia: 11 Grudzień 2025, 20:26:29 »
Bierz E55 Pro.
Cena na Ali nie jest ceną ostateczną. Wystarczy poczekać aż pojawią się kupony (no chyba że już są, one co chwile się pojawiają) + wykorzystać monety i uda się zbić do ok. 700 zł :P
Nie ma sensu brać DF54 moim zdaniem przy tym co oferuje E55 Pro. W cenie DF54 idzie kupić ciekawsze młynki już, coś od Cafovo na przykład ;)

Offline SLK Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot z Subminimal NanoFoamer, wcześniej Flair Neo/Classic, Lelit Grace
« Odpowiedź #112 dnia: 12 Grudzień 2025, 09:54:10 »

E55pro widzę na ali za około 800zł DF54 v2 powyżej 1tyś. Którego warto kupić do espresso?

df54 bywa co jakiś czas w promocjach po 799 zł na Konesso. Też idzie z Chin, tyle że przez polskie firmy, które muszą opłacić cło i vat. Szacuję, że kupują go w Chinach za 500 parę zł.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #113 dnia: 12 Grudzień 2025, 10:03:55 »
Też idzie z Chin, tyle że przez polskie firmy, które muszą opłacić cło i vat

kupując np. na aliexpresie polski VAT tez jest doliczony (od lipca 2021 ) bez tego urząd celny "przejmuje" paczki i jest więcej zamieszania tylko

Offline SLK Mężczyzna

« Odpowiedź #114 dnia: 12 Grudzień 2025, 10:26:15 »
kupując np. na aliexpresie polski VAT tez jest doliczony

być może, tyle że ten młynek E55pro jest wysyłany bezpośrednio z Polski. Oni chyba jakoś omijają cła i vat.

Offline Andrzej86

• Ekspres: Delonghi Dedica
  • Młynek: Stary Zassenhaus
« Odpowiedź #115 dnia: 12 Grudzień 2025, 10:43:28 »
Gdyby DF54 był w tej samej cenie co E55pro to, którego lepiej brać?

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #116 dnia: 12 Grudzień 2025, 11:14:52 »
Technicznie DF ma szybszy silnik co w połączeniu z płaskim żarnami da szybszy przemiał. Też ma plazmę, ale ta w E55 Pro robi wyjątkowo dobra robote i działa to zdecydowanie lepiej niż w moim DF64V (może właśnie przez wolniejszy silnik?)

Pamiętaj że w obu nie masz możliwości dostosowania rpm więc masz wybór między wolniejszym młynkiem ale z żarnami stożkowymi z powłoką tytanową, a szybszym młynkiem z żarnami płaskimi ale bez powłoki, które jednak potencjalnie kiedyś możesz wymienić.

Co warto wziąć pod uwagę - w mojej ocenie młynki ze stożkowymi żarnami są łatwiejsze w czyszczeniu.

Czy któryś jest bezpośrednio lepszy - raczej nie, każdy ma swoje plusy i minusy. W mojej ocenie E55 Pro delikatnie wygrywa tym że zajmuje mniej miejsca i mimo wszystko nadal bywa tańszy nawet o te 100 zł.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #117 dnia: 13 Grudzień 2025, 21:56:50 »
Cześć.
Mam w zasadzie jedno.pytanie.
Obecnie jestem na etapie drobnych zmian mojego kawowego setup.
Ekspres Bezzera Duo De zostaje.
mlynek Eureka Speciality 65 do wymiany na Mahlkoenig E65WS [ dam dobra cenę na Eureke jakby ktoś chciał )

Do tego mam.calkiem fajny Ekspres przelewowy Beem indo niego mlynek Wilfa Swarf
chciałbym Wilfe wymienić na mlynek z niniejszego wątku. 
Pytanie.... Czy mlynek SD da na raz radę zmielić około 50g ziaren ?   To taka duża jakiej używam do przelewu. Robię rano od czasu do czasu razie 700-750 ml kawy bo cała rodzinka lubi sobie popijać.

K.

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #118 dnia: 13 Grudzień 2025, 22:03:47 »
A dlaczego miałby nie dać? Tylko tu szedł bym jednak w stronę młynków z silnikiem bezszczotkowym, bo są trwalsze i mniej się grzeją. E55 będzie bardzo długo to mielić bo jest po prostu powolny. 18g do espresso mieli około 35 sekund.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #119 dnia: 13 Grudzień 2025, 22:36:28 »
no tak.  tylko do przelewu przemiał zdecydowanie grubszy. 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi