Autor Wątek: Starseeker E55  (Przeczytany 24123 razy)

Offline emwu Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58 LE, Aeropress, Clever Dripper, Moka Espress 3tz, 6tz, Picopresso
  • Młynek: Timemore Sculptor 064S, Flair Royal Grinder
Odp: Starseeker E55
« Odpowiedź #90 dnia: 03 Grudzień 2025, 17:14:45 »
ten start od zera, to trochę taki na oko
Obstawiam że to 0 kalibrują na podstawie styk żaren + ustalona część obrotu.
Odległość żaren przy 0 na każdym młynku będzie w miarę podobna bo gwint decyduje.
U mnie na ustawieniu 50 przeleciało 18g-60g w 24s...
A że nie miałem czasu na kolejne to wypiłem.
Wodzianka, ale ku mojemu zaskoczeniu dramatu nie było.
Upewniłem się i styk mam na wartości 66.
U was też regulacja chodzi tak ciężko?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #91 dnia: 03 Grudzień 2025, 17:56:41 »
Ciężko? Raczej normalnie, ale nie kręcę się z tym po skrajnościach, tylko między 40-52.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Grudzień 2025, 18:08:15 »
U was też regulacja chodzi tak ciężko?
Chcesz lżej to wykręć górę oczyść gwint z tego gęstego smaru co tam nakładają i daj trochę silnikowego syntetyka.

Offline emwu Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58 LE, Aeropress, Clever Dripper, Moka Espress 3tz, 6tz, Picopresso
« Odpowiedź #93 dnia: 03 Grudzień 2025, 20:06:48 »
Okazuje się, że te spręzyny co przysyłają w folijce, są po to żeby zmienić siłę odpychania przy regulacji i dają zestaw mocniejszych i zestaw słabszych.
Zapewne po tym jak starsze wersje miały problem z samoczynną zmianą stopnia mielenia.
Ja mam z automatu założone te dające większy odpór :)

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #94 dnia: 03 Grudzień 2025, 20:19:10 »
A to ciekawe, myślałem, że po prostu zapasowe dali.

Offline D0M4N

• Ekspres: lelit marax pl62x
  • Młynek: starseeker e55pro
« Odpowiedź #95 dnia: 03 Grudzień 2025, 22:19:07 »
No właśnie, czyli jak dobrze tutaj Panów rozumiem, to faktycznie 0 (co zresztą jest napisane w instrukcji jak się wczytamy) wcale nie jest wartością referencyjną tylko orientacyjną, o czym chińczyk już tak nie wspomina dosadnie jak niche, ale dobrze wiedzieć, czyli uwaga też do wszystkich, żeby nie trzymać się tych wartości liczonych od 0 tylko raczej od maksymalnego skręcenia lub ustalić organoleptycznie

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Grudzień 2025, 23:32:11 »
Na to wychodzi. Ale według mnie to jest standardem że i tak trzeba sobie ten punkt zerowy ustawić, bo z tym jest loteria - część młynków ma to dobrze ogarnięte a część wymaga kalibracji.

Offline emwu Mężczyzna

« Odpowiedź #97 dnia: 04 Grudzień 2025, 08:05:47 »
Pytanie czy to ruszać? Jedynym plusem może być porównywanie ustawień z innymi, ale to i tak jest loteria.
Myślałem nad rekalibracją, a jak się okazało że decaf muszę mielić na ustawieniu 25 żeby przeszło w 27s, to zrezygnowałem.
Chyba mniej przejrzyście by było gdyby espresso decaf szło na 75 a świeże ciemne ziarno na 15...  ;)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #98 dnia: 04 Grudzień 2025, 08:53:40 »
OK, to jeszcze niech ktoś mielący również pod V60 powie mi o ile pcha kropka od swojej wartości espresso i przestaję zaśmiecać wątek :)

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #99 dnia: 04 Grudzień 2025, 10:03:47 »
Jak pisałem wcześniej od mojego espresso czyli ok 45-50 o 360 stopni do 45 i tam mam V60

Offline emwu Mężczyzna

« Odpowiedź #100 dnia: 04 Grudzień 2025, 21:23:36 »
Ok, robiłem przegląd wpisów nt. E55 pro i jeśli ktoś dopiero kupił młynek to może przyda się podpowiedź.
Okazuje się, że wielu użytkowników ma punkt styku żarnen między 50-70 i około 80 jednostek dalej mniej-więcej espresso, a kolejne 60-70 dalej pour-over.
Czyli łatwo sobie to sprawdzić:
U mnie punkt zablokowania żaren: 56
Espresso: 56 + 80 = 36 - sprawdziłem, espresso z 18g-36g trwało 38s więc ciut za dlugo ale blisko.
Wiadomo, że inne ziarna będą leciały inaczej, ciśnienie, wilgotność, woda i reszta czary-mary, ale może jest to jakaś referencja.

Offline DoreK Mężczyzna

• Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #101 dnia: 08 Grudzień 2025, 08:39:44 »
Pierwsze kawy za mną.
Retencja z RDT rzeczywiście zerowa (z użyciem mieszka), będę testował jak wygląda sytuacja bez RDT.
Ekstrakcje wyglądają na nieco stabilniejsze ale poza tym to nie uważam by wizualnie była jakaś znacząca różnica.
U mnie na VST i kawie Golden Blend od Coffee Hunter poziom mielenia do espresso wynosi 46.

Jeśli chodzi o walory smakowe to pierwsze testy wykazują na delikatną przewagę mojego dotychczasowego DF64V II z żarnami HyperBurrs Espresso - więcej wyczuwalnych nut smakowych chociaż i nieco większa goryczka. Z E55 Pro uzyskuje nieco więcej słodyczy ale całość jest taka jakby bardziej okrągła i niezbyt wyróżniająca się :) Na razie to pierwsze wrażenia, będę pił na przemian z obu młynków i dam więcej info.

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #102 dnia: 08 Grudzień 2025, 09:57:18 »
Ja zrobiłem w weekend testy porównawcze z DFem ze standardowymi żarnami i moje kubki smakowe nie wyczuły praktycznie żadnych różnic, może z DF-a nieco wyższa kwasowość (udało mi się tak wstrzelić z przemiałem, że miałem ten sam uzysk w tym samym czasie).

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #103 dnia: 09 Grudzień 2025, 08:28:29 »
No to w moim wypadku zdaje się że E55 Pro daje nieco wyższa kwasowość i o dziwo mniejsze body, ale jutro będę jeszcze robił shot porównawczy żeby się upewnić.

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #104 dnia: 09 Grudzień 2025, 11:11:33 »
Mamy inne żarna w DF-ie, poza tym moja sensoryka nie jest jakaś wybitna  ;)

Po tych kilku dniach użytkowania moje spostrzeżenia są takie:
Plusy
- malutki
- cichy
- efekty w filiżance są równie dobre jak z DF-a (subiektywnie)

Minusy
- zasilacz przy wtyczce (odstaje na kilometr od gniazdka i wygina się w nim pod swoim ciężarem) - wolałbym wbudowany
- niezbyt szybki - trzeba trochę zmienić workflow, podstawić kubeczek i zająć się czymś innym
- okazjonalnie pojedyncze ziarenko nie wpadało do żaren tylko gdzieś sobie radośnie leżało w "hopperze" i trzeba było mu pomóc

Za tę cenę jak dla mnie rewelacja  :ok:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi