Autor Wątek: Starseeker E55  (Przeczytany 24014 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Starseeker E55
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Grudzień 2025, 22:41:42 »
Nosaczowe ale nie lubię jak chińczyk próbuje mnie wydymać w taki sposób (:
No weź... Kawę za to kupisz? ;)

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #76 dnia: 02 Grudzień 2025, 22:45:54 »
Kebsa ;]

To nie pierwszy raz gdy przyłapuję Ali na dziwnych praktykach niezgodnych z prawami konsumenta, zwłaszcza z nagłymi zmianami cen czy fałszywą ceną sprzed 30 dni. Poza tym naprawdę nie mam do nich problemów, bo i zwroty zazwyczaj spoko działają, i ceny ogólnie konkurencyjne+rabaty :)

Dostałem z rok temu odpowiedź UOKiKu, że znają temat, więc jakiś proces gdzieś się już dzieje ;) Ciekawe tylko kiedy uderzą z impetem.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #77 dnia: 03 Grudzień 2025, 09:18:44 »
Ogólnie nie lubię rzucać linkami

Znalazłem i kupiłem jakiegoś Bombera 51 mm, zobaczymy jak wpłynie na pracę :) A może jest w czytających wątek jakaś dusza z zestawem: Śnieżka i e55pro, to by dało najlepszy punkt wyjścia.
PS. Nie wytrzymałem wczoraj i zmieliłem na te 60. Ekstrakcja trwała ponad 40s i dała znośną, acz lekko zbyt kwaśną (sic?) kawę. Ziarno to Torino, omniroast z Instytutu Kawy.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Grudzień 2025, 09:22:34 »
Na tym chyba polega robienie espresso... Ja tam bym nie wytrzymał i zrobił poprawne ustawienie młynka i tyle ;).

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Grudzień 2025, 09:47:09 »
No i chwalili, chwalili, do tego wleciał kupon na BF i leci do mnie wersja PRO [emoji38] zobaczymy jak wypadnie w konfrontacji z DF64, pierwsze kryterium to ograniczenie hałasu  :mhh:

Offline emwu Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58 LE, Aeropress, Clever Dripper, Moka Espress 3tz, 6tz, Picopresso
  • Młynek: Timemore Sculptor 064S, Flair Royal Grinder
« Odpowiedź #80 dnia: 03 Grudzień 2025, 10:40:21 »
pierwsze kryterium to ograniczenie hałasu
Testowałem na jakimś średnio-ciemnym ziarnie i jest śmiesznie cicho.
Wiadomo, na jasnych twardych ziarnach może być głośniej, ale w porównaniu z równiez dość "kulturalnym" Sculptorem e55pro wypada dobrze.
Głośniejszy nie jest.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Grudzień 2025, 10:42:07 »
Na tym chyba polega robienie espresso... Ja tam bym nie wytrzymał i zrobił poprawne ustawienie młynka i tyle ;).

Ale jednak lekki niepokój jest, czemu wychodzę poza przewidziane przez producenta ramy :P Zauważyłem też, że 16 g, które mielę JxPRO ma mniejszą objętość niż to samo 16 g z e55pro, więc może jednak mniejsza doza do standardowego sitka, bo jednak internety mówią - 15 g. Są zagadki, jest zabawa. Wieczorem kuchnia będzie moja :D

Offline D0M4N

• Ekspres: lelit marax pl62x
  • Młynek: starseeker e55pro
« Odpowiedź #82 dnia: 03 Grudzień 2025, 10:54:52 »
Zastanawiam się po prostu czy jak ustawiacie wartość na 0 (tak jak w instrukcji w sekcji kalibracji) to mogę przekręcić dalej do poczucia "oporu" wiec zastanawiam się jaka jest ta tolerancja, bo jednak przy młynku ręcznym jaki miałem od timemore takich historii nie było i podobne wartości wśród różnych ludzi dawały bardzo podobne rezultaty i odwołując się do argumentu o różnej kawie i paleniu oczywiście, że tak ale jednak dalej zastanawiam się nad tą kalibracją, a właściwie jej brakiem i spotkałem się na zagranicznym forum z podobną opinią.

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #83 dnia: 03 Grudzień 2025, 10:59:33 »
Ale przecież masz mnóstwo zmiennych, gramatura, rodzaj sitka, moc palenia, konkretnie jaka kawa, jakie ciśnienie w ekspresie, w ile sekund jaki uzysk chcesz uzyskać i pewnie jeszcze multum innych - te dane od producenta są czysto orientacyjne, nie przyjedzie młynkowa policja, bo mielisz do espresso poniżej "narzuconej" skali  ;)

Offline emwu Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58 LE, Aeropress, Clever Dripper, Moka Espress 3tz, 6tz, Picopresso
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Grudzień 2025, 11:45:16 »
Zastanawiam się po prostu czy jak ustawiacie wartość na 0 (tak jak w instrukcji w sekcji kalibracji) to mogę przekręcić dalej do poczucia "oporu"

Ja mogę poniżej zera jechać jeszcze kawalek(do 29?) zanim żarna się zablokują.
0 to wartość minimalna ustawiona przez producenta do mielenia, a poniżej są jeszcze niższe gdze żarna już mają kontakt.
Skala to tylko orientacyjne, pomocnicze cyferki.
Wazne by znaleźć odpowiednią grubość mielenia.
Jeśli się uda i kawa wychodzi dobra, a ekstrakcja przebiega bez ekscesów to znaczy że jest wszystko OK.
Co do objętości przemiału, to mam tę samą obserwację z innymi młynkami stożkowymi.
Flair Royal Grinder produkuje znacznie bardziej "puszysty" przemiał niż płaski Sculptor. Timemore S3 jest gdzieś pośrodku.
Daje to łatwiejszy puck prep, bo jest mniej grudek, ale smak w filiżance jest bardzo dobry w obu przypadkach. Tyle że trochę inny.

Offline Bazyl

« Odpowiedź #85 dnia: 03 Grudzień 2025, 12:30:11 »
Ja mogę poniżej zera jechać jeszcze kawalek(do 29?) zanim żarna się zablokują.
0 to wartość minimalna ustawiona przez producenta do mielenia, a poniżej są jeszcze niższe gdze żarna już mają kontakt.

Ok, ale rozumiem, że wartość referencyjną liczę od zablokowanych żaren, a nie od zera. Bo u mnie żarna blokują się np. 25 oczek w dół od zera (czyli na skali mam 75) i jak ustawiam te, dajmy na to, 50 dla espresso, to mijam zero i dojeżdżam do 25 nie 50. Tak?

Offline emwu Mężczyzna

« Odpowiedź #86 dnia: 03 Grudzień 2025, 13:37:54 »
Patrząc na podziałkę w instrukcji to myślę że od 0.
Te poniżej mogą jeszcze nie blokować żaren ale nie nadawać się do użytku(zbyt duże tarcie, obijanie się żaren)
Dziś będę próbował zrobić espresso, to dam znać jak to u mnie wychodzi.

Offline Bazyl

« Odpowiedź #87 dnia: 03 Grudzień 2025, 15:25:38 »
Patrząc na podziałkę w instrukcji to myślę że od 0.
Te poniżej mogą jeszcze nie blokować żaren ale nie nadawać się do użytku(zbyt duże tarcie, obijanie się żaren)

Ale biorąc pod uwagę, że poniżej tego zera różne młynki jak widać można skręcić do blokady żaren do różnych wartości, to ten start od zera, to trochę taki na oko to chłop w szpitalu itd. :) Dziś się pobawię, kupiłem paczkę kawy w BF cenie, to nie będzie tak żal :D

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #88 dnia: 03 Grudzień 2025, 15:44:11 »
skręcanie "do blokady" pozwala na jakąś tam powtarzalność, ale lepiej nie mielić w tej okolicy... ;)
np. kalibracja Niche - skręcamy na styk, ale ustawienie "0" jest trochę dalej...

Offline Bazyl

« Odpowiedź #89 dnia: 03 Grudzień 2025, 16:59:26 »
Panie Janeczku, inna gadka. 45 od 0 i se wyleciało samo gęste. Jeszcze 2, 3 stopnie w dół i będzie gites majonez :D Wracam do testów organoleptycznych :P

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi