Autor Wątek: Starseeker E55  (Przeczytany 24091 razy)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
Odp: Starseeker E55
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Listopad 2025, 19:09:31 »
No i, kurteczka, namówili :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Listopad 2025, 11:54:22 »
Mogli przecież dalej produkować we Włoszech
Myślę, że Włosi to akurat produkują u siebie. Ale tak czy owak, przetasowanie na rynku ich na pewno dotknie.

Właśnie zaparzyłem sobie espresso: przy użyciu E55 i Ceado E37S. 18g kawy (Chocolate Wave) w sitku IMS, 40g w filiżance, 36 sekund trwał proces zaparzania w obu przypadkach. Porównanie: nie wiem co mi bardziej smakuje, obie kawy fajne i gęste, nie ma się do czego przyczepić. Espresso z E37S jest może nieco bardziej "corposo", może ma nieco większe body. Wniosek: mały i tani E55 w efekcie równa się dużemu i drogiemu E37S. Różnica jest tylko w zastosowaniu: E37S jest nie do zastąpienia w kawiarni, w pracy ciągłej; ale po co nam taki kawiarniany młyn do domu?
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2025, 12:02:38 wysłana przez Antonio »

Offline emwu Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58 LE, Aeropress, Clever Dripper, Moka Espress 3tz, 6tz, Picopresso
  • Młynek: Timemore Sculptor 064S, Flair Royal Grinder
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Listopad 2025, 15:19:54 »
obie kawy fajne i gęste, nie ma się do czego przyczepić
Gdzieś czytałem, że szoty z E55 mają czysty smak, ale cieńsze body niż typowe "conical'e", ale że będzie miał podjazd do dużych płaskich żaren to jednak szok.
Jak go dostane to porównam na różnych sitkach.
Robiłem porównania szotów w IMS, E&B, Flair HU, VST i chińskim stepdownie do 49mm.
Różnice były zaskakujące z użyciem Sculptora 064s.
Zobaczymy czy tutaj odbiór będzie inny.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Grudzień 2025, 00:02:19 »
Dyskusja poboczna została przeniesiona do nowego wątku
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=16089

W tym niech pozostanie temat tytułowego młynka.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Grudzień 2025, 04:40:08 »
Jakieś rady od szczęśliwych, jak widzę, użytkowników? Bo dziś chyba zawita :) Ustawienia, czyszczenie? :)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Grudzień 2025, 10:59:22 »
Wszystko przebiega łatwo i przyjemnie. Przy pierwszym uruchomieniu tylko trza się upewnić, że żarna nie są za bardzo skręcone. U mnie typowy przemiał pod espresso mam pomiędzy 45-49, a cały obrót dalej (360 stopni) też w okolicy 45 przelew. Ciekawe czy te skale są na każdym zbliżone, być może tak, bo instrukcji odwołują się do konkretnych wartości pod espresso, przelew, FP, etc...

Offline Bazyl

« Odpowiedź #66 dnia: 02 Grudzień 2025, 18:18:52 »
U mnie typowy przemiał pod espresso mam pomiędzy 45-49,

Mam wrażenie, że albo ja nie mam ręki do tampowania (robię to za mocno) albo Śnieżka lubi grubsze mielenie. Referencyjne 40-60 zacząłem badać z dołu, ale zarówno 40 jak i 50 zatkało ekspres (40 całkiem, 50 po około 40 sekundach poleciały jakieś krople). Jutro spróbuję z drugiego końca i zobaczę co będzie przy 60 :) A dziś wrócił do łask JxPro :D
Co ile mieleń / dni rozkręcanie młyn do czyszczenia, bo rozumiem, że raczej nie po każdym mieleniu? :P

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Grudzień 2025, 18:29:23 »
Ja to w zasadzie wyrównuję tylko przemił, bez silnego nacisku tak by poziom był zgrany z prysznicem, poza tym nie dodałem, że mam ziarna jasne pod espresso które lubią być drobniej zmielone. Jeśli masz jakiś italiański, tłusty blend to może być koło 55-60. A czyszczenie to mnie się wydaje, że będę robiłraz na miesiąc może, albo i rzadziej.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Grudzień 2025, 20:57:46 »
Moje blendy, Eli mieszanki na 52 przy 17g. Ale niektóre single trzeba bardzo drobno zmielić, np na 42 przy 18g. Cóż za problem by przestawić tę podziałkę?
Nie zaglądałem jeszcze do środka ;).

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Grudzień 2025, 21:28:25 »
U mnie typowy przemiał pod espresso mam pomiędzy 45-49,

Mam wrażenie, że albo ja nie mam ręki do tampowania (robię to za mocno) albo Śnieżka lubi grubsze mielenie. Referencyjne 40-60 zacząłem badać z dołu, ale zarówno 40 jak i 50 zatkało ekspres (40 całkiem, 50 po około 40 sekundach poleciały jakieś krople). Jutro spróbuję z drugiego końca i zobaczę co będzie przy 60 :) A dziś wrócił do łask JxPro :D
Co ile mieleń / dni rozkręcanie młyn do czyszczenia, bo rozumiem, że raczej nie po każdym mieleniu? :P
A wystarczy kupić zwykły skalibrowany tamper, np. Flash Tamper od Bombera i się nie męczyć... dobra jakość, dobra cena, zawsze równo i z tą samą siłą, po co kombinować?

Ja czyszczę przy każdej zmianie kawy czyli co 0,5kg, bo mój perfekcjonizm w głowie nie pozwala na myśl, że jakaś drobinka starej kawy zmieszałaby się z nową (a u mnie każde opakowanie to inna kawa).
Normalni ludzie to raczej czyszczą co kilka kg ;)
Plus stożkowych młynków jest taki że łatwiej je wyczyścić.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Grudzień 2025, 21:30:58 »
Plus stożkowych młynków jest taki że łatwiej je wyczyścić.
Taki, że nie trzeba :).
Na pewno warto używać igiełek, UMIKOTa itp. przed tamperem.

Offline DoreK Mężczyzna

• Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Grudzień 2025, 21:40:32 »
Trzeba, trzeba, zwłaszcza po większym przebiegu - zawsze zostaje na żarnach chociaż trochę pyłu. Trochę przelecieć szczoteczką, odkurzacz i po sprawie, tu nie ma filozofii.
Czyszczenie poprzedniego stożkowego zajmowało mi może max 10 minut :)

Offline D0M4N

• Ekspres: lelit marax pl62x
  • Młynek: starseeker e55pro
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Grudzień 2025, 21:45:59 »
Zastanawiam się czy ustawienia grubości mielenia są skalibrowane, sam używałem 50 i flow-rate w moim ekspresie był na poziomie 2,5g/s i dopiero przy 43 utrzymuje się na poziomie 1,5g/s a z tego co tu czytam niektórym przy ustawieniu 50 ekspres potrafił się zatkać (używam igieł, portafiltra od normcore i kalibrowanego tampera od boomber).

Offline Bazyl

« Odpowiedź #73 dnia: 02 Grudzień 2025, 21:49:40 »
A wystarczy kupić zwykły skalibrowany tamper, np. Flash Tamper od Bombera i się nie męczyć..

Myślałem, ale ciągle też myślę o 58mm i wtedy dopiero kupowaniu szpeju. Rzucisz linkiem?

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #74 dnia: 02 Grudzień 2025, 22:05:25 »
Ogólnie nie lubię rzucać linkami na ali bo jest masa sprzedawców i liczy się to, który ma taniej na stronie "Monety" już po kliknięciu w kup teraz. Oczywiście trzeba mieć te monety, ale łatwo je zbierać po prostu codziennie klikając w widżet lub wypełniając jakieś tam zadania.
Jeszcze dodać do tego kupon Ali lub/i sklepu i możesz nawet połowę z ceny zbić :)

W skrócie: apka aliexpress -> strona monety -> wyszukujesz "tamper 58,35" -> szukasz to co tańsze i wybierasz 58,35mm (moim zdaniem najlepiej ten wariant, bo 58mm będzie za małe, 58,5mm może być niekompatybilne z niektórymi koszykami, i płaski - bo ripple są tylko uciążliwe w czyszczeniu i wierząc Lance'owi - wpływają nieco gorzej na ekstrakcję)

Tu przykładowy link
https://a.aliexpress.com/_Eu09BXK

to samo jest na stronie monet, dodając kupon ali wychodzi mi 23,06 zł zniżki - ostatecznie 129,93 zł

Aktualne kupony są zawsze na stronie https://lowcychin.pl/kupony-aliexpress/ i polecam sobie tu zaglądać bo zawsze jest aktualna i czasem trafi się coś, co nie pojawia się na głównej w AliExpress.

Ale wracając do tematu Starseeker: zamówiłem drugi raz z niższą ceną (701zł), bo nie chce mi się czekać na zwroty różnicy itd. Jutro do mnie dotrą obie sztuki (XD) więc tą droższą - pierwszą - zwrócę. Nosaczowe ale nie lubię jak chińczyk próbuje mnie wydymać w taki sposób (:

Na dniach pewnie unboxing i pierwsze testy, jestem ciekaw rezultatów, bo czaję się na E55 Pro odkąd jest na rynku [emoji39]

Zastanawiam się czy ustawienia grubości mielenia są skalibrowane, sam używałem 50 i flow-rate w moim ekspresie był na poziomie 2,5g/s i dopiero przy 43 utrzymuje się na poziomie 1,5g/s a z tego co tu czytam niektórym przy ustawieniu 50 ekspres potrafił się zatkać (używam igieł, portafiltra od normcore i kalibrowanego tampera od boomber).

A czy inni użytkownicy używają tej samej kawy, tak samo świeżej, tej samej dozy, tej samej wody, tej samej temperatury, tych samych koszyków, tego samego ekspresu co Ty? :)
Nigdy nie było, nie ma i nie będzie jednolitego poziomu mielenia do espresso.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2025, 22:10:28 wysłana przez DoreK »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi