Autor Wątek: Starseeker E55  (Przeczytany 24003 razy)

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
Odp: Starseeker E55
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Listopad 2025, 18:29:49 »
No właśnie oprócz rzucania uwag 'że to oczywiste' albo 'musisz sam wybrać' jest coś konkretnego? Bo jak Hoffmana czy kogoś innego słuchałem to odniosłem wrażenie że stożkowe/płaskie jest mniej istotne od geometrii konkretnych żaren.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Listopad 2025, 18:37:26 »
Mogę porównać E55 z Ceado E37S (płaskie żarna 83mm). E55 daje przemiał mniej podatny na kanałowanie. Organoleptycznie różnica jest dość wyraźna. Espresso z E37S jest nieco mocniejsze, ma większe body -- przynajmniej tak mi się wydaje; wydaje się też bardziej "okrągłe". Ale summa summarum, trudno definitywnie stwierdzić które espresso jest lepsze.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Listopad 2025, 20:52:24 »
stożkowe/płaskie jest mniej istotne od geometrii konkretnych żaren.
Jedno i drugie jest istotne, sposób mielenia i zmielone kawałki kawy wyglądają całkiem inaczej po zmieleniu w stożkowych a płaskich więc ekstrakcja a poprzez to smak będą różne w obydwu przypadkach.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Listopad 2025, 13:47:16 »
Słowo się rzekło, wiec mam i ja. Wersja PRO. Zamówienie złożyłem w ostatnią sobotę 22-go i dziś wtorek i puka kurier, niewiarygodne. Koszt całkowity $181. Pierwsze wrażenia bardzo dobre, choć zacząłem od przelewów. Małe to, ale stabilne, solidnie wykonane i piękne w swej prostocie. Plazma bardzo dobrze działa antystatycznie, wszystko zjeżdża pięknie do kubeczka, dobrze to wygląda tak jak na tym ostatnim wideo z porównaniem 55 i 55Pro, choć myślę że z 0.5g może tam zostawać wewnątrz nawet po przedmuchaniu.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2025, 14:01:54 wysłana przez kafcio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Listopad 2025, 15:14:18 »

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #50 dnia: 25 Listopad 2025, 16:21:48 »
Nie mogłem czekać.... za trzecim podejściem wsrzeliłem się w espresso, ale to co wypiłem jest zdecydowanie, hmm inne niż E37S, ale muszę ochłonąć i zbadać to dokładniej, bo może to tylko efect WOW!. Mam jeszcze kilka zacnych Etiopii i Kenii od Coffecollective na półce do przebadania, ale ta Etiopia..... hmm  :wow2: i równiej to idzie faktycznie....

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Listopad 2025, 17:04:27 »
równiej to idzie faktycznie
Właśnie: proces ekstrakcji jest bardzo spokojny. I teraz się zastanawiam za sprawą @Artisz czy to kwestia rozkładu bimodalnego cząstek kawy w E55? Jak to jest? Co się dzieje, gdy drobiny są bardziej jednorodne? Czy kanałowanie jest wtedy bardziej prawdopodobne czy przeciwnie: mniej prawdopodobne? I teraz najważniejsze: czy E37S daje przemiał bardziej jednorodny czy E55? ;) Biorąc pod uwagę naszą ostatnią dyskusję, można założyć że Ceado E37S ze swoimi 83mm żarnami płaskimi ma rozkład stromy, unimodalny -- ale nie byłbym zdziwiony, gdyby było odwrotnie. Intuicyjnie obstawiam, że to E55 ma rozkład bardziej symetryczny i unimodalny...
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2025, 17:08:15 wysłana przez Antonio »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #52 dnia: 25 Listopad 2025, 18:58:15 »
Zrzut histogramu od Chińczyków, nie wygląda na wiarygodny, ale niby pokazuje przemiał unimodalny.
Jak Cię tak ciekawi to jeszcze zrób sobie porównanie sensoryczne, przy dwóch takich samych paramtrach ekstrakcji, tej samej kawy, w obydwu młynkach, to też może dać jakieś wskazówki.
-10883138841709250917 (1).jpg

Specjalnie dla @Antonio link do analizy laboratoryjnej młynków Ceado bo wiem że interesują go takie rzeczy ;), jak ja się teraz wytłumaczę  :wow2:, pewnie tym że nie pisaliśmy o konkretnych żarnach, i przyznałem że to możliwe w niektórych przypadkach co jeszcze bardziej skomplikuje sprawę. ;)
Przy okazji dowiedujemy się z tej analizy, że E37K ze stożkami ogólnie wypadł najlepiej.
https://share.google/3TlZlsVFq8ExsBx12
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2025, 19:47:33 wysłana przez Artisz »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Listopad 2025, 19:19:22 »
O sensorycznych porównaniach napisałem już wyżej. Kłóci się nieco z twierdzeniem: płaskie=unimodalny, stożki=bimodalny, przynajmniej w zakresie espresso. Ale to intuicja, bo dowodów laboratoryjnych nie mam. Wydaje się, że jest na odwrót: stożki E55 mają w zakresie espresso rozkład czysty, bez pyłu; płaskie E37S mają tu rozkład bimodalny czyli z pewną dozą pyłu, jak przystało na włoski młyn do espresso.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2025, 19:29:58 wysłana przez Antonio »

Offline coffe

« Odpowiedź #54 dnia: 26 Listopad 2025, 16:53:24 »
Jak wygląda serwis takiego e55 pro, dostaniemy do niego bez problemu żarna?

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #55 dnia: 26 Listopad 2025, 20:54:19 »
Można znaleźć na Ali ale trzeba zapłacić ⅓ wartości młynka.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Listopad 2025, 01:53:38 »
Co do żaren to znaczenie ma nie tylko to czy są one płaskie czy stożkowe, ale też ich geometria.
Na rynku jest ogrom różnych żaren płaskich które się różnią geometrią - a co za tym idzie - rozkładem.
Tutaj najpopularniejsze są SSP i Hyperburrs ale totalna różnorodność zaczyna się dopiero na alibabie :P Tylko jak tam z jakością czy precyzją wykonania to trudno powiedzieć.
Kiedyś pewnie w końcu zbiorę się do zakupu E55 Pro i dam znać jak sprawdza się to w porównaniu z DF64V gen 2 z HyperBurrs Espresso (a może też sprawię sobie nowe stock Red Ti w miejsce starych hatfu DLC).

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #57 dnia: 27 Listopad 2025, 14:34:31 »
Obecne badania wskazują, że on lepiej wypada zarówno w przemiale pod espresso w porównaniu do e37s 83mm płaskie i pod przelew w porównaniu np Santos #4 63mm płaskie o pięknej geometrii i ręcznych jak K-max ze stożkowymi 48mm. Wyglada na to ze e55pro ma w przemyslany sposób dobraną geometrię w odniesieniu do samej średnicy żaren i względem typowego rozmiaru krojonych ziaren kawy.

Rozkręcałem go raz jeszcze dzisiaj, by odkryć w czym tkwi jego tajemnica. Nic wielkiego nie odkryłem, na pewno ma bardzo solidnie i precyzyjnie spasowane oba żarna względem siebie, kręci się stosunkowo wolno, ale trzeba go jeszcze trochę poobserwować.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Listopad 2025, 22:50:14 »
Według mnie jest to po prostu magia wolnego rynku i poniekąd zderzenie z rzeczywistością ;)
Chińczycy od lat robią solidny sprzęt którego potencjał zaczyna być dostrzegany przez tutejszego konsumenta i tyle.

Jak długo trwa przemiał do espresso i filtra?

/edit: I ja zamówiłem, 700 zł. Co prawda w ostatniej chwili zmieniła się cena i ściągnęło mi 750 zł mimo, że na potwierdzeniu było 700, ale już poszło roszczenie o zwrot różnicy, bo takie działania są niezgodne z prawem.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2025, 00:13:24 wysłana przez DoreK »

Offline emwu Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58 LE, Aeropress, Clever Dripper, Moka Espress 3tz, 6tz, Picopresso
  • Młynek: Timemore Sculptor 064S, Flair Royal Grinder
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Listopad 2025, 17:39:59 »
Ja również się skusiłem.
Planowałem do płaskożarnowego Sculptora 064s dorzucić jakiś "stożek" i padło na E55pro
708zł po rabatach, więc jeśli przemiał i kultura pracy są takie jak tu koledzy opisali to jest to świerna okazja.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi