Autor Wątek: Wybór pierwszej kolby  (Przeczytany 1315 razy)

Offline Piotr__

Wybór pierwszej kolby
« dnia: 19 Sierpień 2025, 23:40:31 »
Hej, przymierzam się do zakupu kolby + młynka. Na początku byłem prawie pewien, że zacznę od używanej sage barista, ale po zagłębieniu się w temat coraz dalej mi do tego wyboru. Mam parę typów, patrząc na posty na tym forum to wręcz klasyków, które do mnie przemawiają. Przeważnie pijam kawy mleczne 2/3 dziennie. Budżet to tak myślę między 1500 a 2500, w grę wchodzą również używane.

A więc tak z ekspresów na oku mam:
- AVX EM TB1
- AVX EM3202BE
- Lelit Anna
- Gaggia Classic

Z młynków w sumie myślę między DF54 oraz AVX CG301

Naczytałem się dużo dobrych słów na temat ekspresów AVX. Czy w tym budżecie są ciekawsze opcje do rozważenia? Z tego co czytałem na forum, sam młynek jest istotniejszy niż ekspres, stąd moje zainteresowanie DF54 lub AVX. Chętnie poznam wasze zdanie na ten temat.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Wybór pierwszej kolby
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpień 2025, 13:25:36 »
Przy tych założeniach co do kaw mlecznych to ja bym radził wziąć ekspres AVX DB1 HERO X i do niego młynek AVX CG301. Wyjdzie nieco więcej niż zakładane 2500,00 ale warto.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Piotr__

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpień 2025, 17:55:03 »
Myślę, że byłbym w stanie dołożyć do takiego zestawu. Główną różnicą między tymi AVX to PID, tak? Czy ten tańszy też będę w stanie jakoś "wyczuć" czy zauważalnie będzie wychodziła gorsza/mniej powtarzalna kawka. Czasem pewnie dla próby będę robił espresso, bądź też dla gości.
Też zastanawiam się czy na start nie sprawdzić tego niższego modelu wraz z dobrym młynkiem, i najwyżej w niedalekiej przyszłości dołożyć do tego modelu wyższego.
Jeśli już bym się zdecydował na ten zestaw to co na start z akcesoriów bym potrzebował? Z tego co widzę nie ma tam kubka do spieniania mleka, wiadomo brakuje wagi.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Wrzesień 2025, 14:17:53 »
Różnica to nie tylko PID. To także średnica portafiltra a co się z tym wiąże dostępność akcesoriów kawowych. To także wnętrze a przede wszystkim jeden układ grzewczy na kawę oraz na parę (termoblok lub bojler plus termoblok), zawór trójdrożny, zawór OPV itd.
W ekspresach DB1 HERO X masz bojler na kawę oraz termoblok na parę. Dzięki temu natychmiast po wykonaniu kawy możesz spieniać mleko. Jest to szczególnie istotne gdy trzeba wykonać kilka cappu dla gości. Nie potrzeba wówczas czekać aż układ na parę się podgrzeje ani po spienianiu schładzać układ by znów można było zrobić kawę. Goście szybciej otrzymają swoje cappu.
Moim zdaniem jeśli w przyszłości i tak chciałbyś dołożyć do modelu wyższego to nie ma sensu najpierw kupować tańszy. Tylko na tym stracisz. Tak finansowo jak i na przyjemności z użytkowania.
Jeśli chodzi o akcesoria to będą one też zależały od wybranego modelu ekspresu. Przy zakupie u nas ekspresu, młynka zaproponujemy od razu akcesoria i chemię do ekspresu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi