Autor Wątek: Problem z młynkiem  (Przeczytany 750 razy)

Offline Szymonpy

• Ekspres: Delonghi Dynamica
Problem z młynkiem
« dnia: 19 Sierpień 2025, 22:16:16 »

Mam problem z ekspresem Delonghi Dynamica.

Od kilku dni młynek podczas mielenia kawy zaczął o wiele ciszej pracować a sam proces mielenia był sporo dłuższy. Przy robienie trzech kaw pod rząd, dwie zostaną zrobione jako tako, trzecia natomiast już nie wychodzi, a mianowicie:

1. Albo młynek pracuje ale nie wciąga kawy i wyświetla się DOSYP KAWY mimo, że pojemnik jest pełny.
2. Albo wogole młynek nie pracuje tylko odrazu wyświetla sie komunikat jak wyżej.

Rozebrałem obudowę, przeczyściłem młynek (było trochę zmielonej kawy w środku, która może jakoś ograniczała pracę młynka). Nic to nie dało. Nagrałem jak pracuje młynek bez obudowy. Po zrobieniu jednej kawy jest bardzo gorący. Niepokoi mnie to co widzicie na nagraniu.

Proszę o opinię gdzie mogę dalej szukać problemu. Grubość mielenia ustawiona na 3 kropki

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Problem z młynkiem
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpień 2025, 12:11:58 »
Tak to jest z takimi automatami. Co tam się tak "telepie"? Czy mechanicznie trzyma się wszystko kupy?

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpień 2025, 13:54:56 »
Nie widzę zbyt dokładnie z uwagi na kompresję, ale to nie wygląda najlepiej, ładnie iskrzy - obstawiam, że do wymiany silnik młynka, zwłaszcza z uwagi na Twoje spostrzeżenia dot. temperatury.
Zobacz sobie jak powinna wyglądać praca silnika DC który jest używany w tańszych młynkach:

Te iskry mogą wynikać z dalszych zanieczyszczeń, możesz spróbować delikatnie przedmuchać sprężonym gazem (albo jak masz to jakąś "dmuchawą", nawet zwykły odkurzacz ręczny od chińczyka wystarczy jeśli jest właściwa końcówka) w celu wypchnięcia drobin z silnika.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpień 2025, 18:04:56 »
Silnik szczotkowy zawsze będzie iskrzył. Tu natomiast może być problem ze startymi szczotkami, co może powodować nie tylko utratę mocy silnika, jego stawanie, ale też fajerwerki, jak już grafit starty i wchodzi np. blaszka.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi