Autor Wątek: Co kupić na początek?  (Przeczytany 1222 razy)

Offline michalpotok Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, V60, Switch
  • Młynek: Fiorenzatto Evo 64, C40
Co kupić na początek?
« dnia: 16 Sierpień 2025, 21:20:18 »
Cześć!

Maszyna tylko do espresso. Robię rano mleczne kawy dla siebie i dla żony, ale mam taki pomysł, żeby nie mieć (albo nie używać, przynajmniej na początku, dyszy parowej) tylko kupić spieniacz np. Smeg.

Typowo rano dwie mleczne + 3 espresso w ciągu dnia.

Młynek już prawie mam - Fiorenzato F64 Evo :)

Wcześniej cośtam robiłem bez pojęcia kolbowcem Graef, potem Jura Ono (bardzo odradzam, psuje się ciągle), teraz się męczę z Nespresso i już nie mogę się doczekać prawdziwej maszyny.

Moja "krótka" lista (składa się z ekspresów, o których coś fajnego przeczytałem / obejrzałem, ale nie wiem, nie znam się, nie było mnie):

Budżet 5-10, ale 10 tylko z fakturą.

Profitec Pro 400
Lelit Victoria
Ascaso Steel Uno
La Pavoni New Cellini Classic
ECM Classica II PID
Profitec Go
ECM Puristika

Dźwignie (podskórnie czuję, że bardzo chcę):
Profitec Pro 800
Bezzera Strega
Londinium (które? - najtańsze...)

Czy możecie się poznęcać i zniechęcić mnie do większości z nich, a zachęcić do dwóch lub trzech :D

Thanks from the mountain!

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Co kupić na początek?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpień 2025, 09:19:38 »
Jeśli chcesz bawić się w ten sposób to wystarczy AVX Snow White. Ale to kompletnie bezsensowna droga. Masz ekspres, który spienia, po co do niego spieniacz osobny? Jeśli nie umiesz - nie kupuj sprzętu "pod publikę", wyłóż kasę na szkolenie. Różnica będzie okrutna.

Offline michalpotok Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, V60, Switch
  • Młynek: Fiorenzatto Evo 64, C40
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpień 2025, 18:37:34 »
Spoko, jeśli tak radzisz, tak zrobię. A jaką maszynę radzisz? Co myślisz o LP Botticelli Specialty? Teraz nowy kosztuje 10, a nie 13 jak przedtem.

Jeśli chcesz bawić się w ten sposób to wystarczy AVX Snow White. Ale to kompletnie bezsensowna droga. Masz ekspres, który spienia, po co do niego spieniacz osobny? Jeśli nie umiesz - nie kupuj sprzętu "pod publikę", wyłóż kasę na szkolenie. Różnica będzie okrutna.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpień 2025, 14:33:17 »
Spieniacz w ekspresie jeśli używa  się zgodnie ze sztuką, jest bezproblemowy w odróżnieniu od spieniania mleka w automacie. Więc dokupywanie osobnego spieniacza nie ma sensu, chyba, że brałbyś ekspres bez spieniacza.

Na forum jest sporo wątków poświęconych wybranym przez Ciebie ekspresom. Polecałbym odezwać się do osób które ich używały.

Również polecam zrobienie kursu u dobrego trenera baristów, może ustrzec przed nerwami i kłopotami ze sprzętem, skalibrowaniem poprawnego espresso itp., więc myślę że warto po taki kurs sięgnąć.

Sprzętu jest masa, do tego co opisujesz praktycznie każdy z wymienionych się nada. W kwestii tych sporych dźwigni pamiętaj, że potrzeba dużo miejsca nad blatem i przed ekspresem.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2025, 14:48:06 wysłana przez krystians »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpień 2025, 15:21:21 »
Zgadzam się z przedmówcami, spienianie mleka dyszą jest naprawdę bardzo proste jeżeli wiesz w którym miejscu trzymać końcówkę dyszy, oraz żeby utrzymywać odpowiednie zanurzenie, czyli opuszczać dzbanek, aby końcówka nie zagłębiała się zbytnio w nabierające objętości mleko (najczęstszy błąd).

A potem rób serduszka.
https://www.udemy.com/course/starting-from-scratch-to-learn-late-art/?couponCode=MT180825G1

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Wrzesień 2025, 14:31:13 »
Również polecam zrobienie kursu u dobrego trenera baristów, może ustrzec przed nerwami i kłopotami ze sprzętem, skalibrowaniem poprawnego espresso itp., więc myślę że warto po taki kurs sięgnąć.

Albo przejść małe przeszkolenie przy zakupie sprzętu. U nas jest to praktykowane i często daje lepszy efekt niż szkolenie odpłatne w grupie kilku, kilkunastu osób.
A co do sprzętów to zapraszamy na oględziny do naszej siedziby w Zgierzu. Na miejscu będziesz mógł się zapoznać z ekspresami tradycyjnymi, włoskimi, z grupą E61, z ekspresami ASCASO (w tym UNO PID, DUO PID oraz DUO PID PLUS), z dźwignią (mamy na miejscu NURRI L-TYPE) a także z tanimi ekspresami AVX.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi