Autor Wątek: Lelit Anita  (Przeczytany 969 razy)

Offline JanNowak

Lelit Anita
« dnia: 15 Sierpień 2025, 13:02:45 »
Dzień dobry,

Pacjent: Lelit ANITA (kocham ją całym swoim serduszkiem od 3 lat)
Choroba: podczas ekstrakcji kawy leje się woda z dyszy do spieniania mleka i ciśnienie nie dobija do 9 barów
Ciekawostka, podpowiedź: jak odkręcę końcówkę z dyszy to leje się woda, jak z kranu praktycznie i ciśnienie dobija do 3, czasami 4 barów, jak końcówka jest przykręcona to automatycznie woda leje się mniejszym strumieniem (no mniejsza dziurka) i ciśnienie jest wyższe na pompie. Jak włączam tryb spieniania, to temperatura też nie dobija do tego co było wcześniej (było 133-134 a jest 125-126 i szybciej spada).

Szukam przyczyny co się mogło zepsuć: odłączyłem od prądu, otworzyłem, pozaglądałem, wydaje się, że nic nie jest zabrudzone w dyszy i nic jej nie blokuje. Powyciągałem wtyczki, powpinałem na nowo i włączyłem robienie kawy i pompa normalnie dała 9 barów mimo, mimo że woda leciała. Druga próba i znowu powrót do problemu. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Lelit Anita
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpień 2025, 14:03:33 »
Na początku możesz go odkamienic. Wystarczy kwasek cytrynowy. Przepuść przez ekspres cały zbiornik. Później przepuść świeżą wodę.

Offline JanNowak

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpień 2025, 09:36:36 »
Dziękuję za komentarz i podpowiedź. Zrobiłem odkamienianie (wstyd się przyznać ale nie robiłem go wcześniej bo uznałem, że używam przefiltrowanej wody to nie potrzebuje). Przepuscilem w sumie 140 g kwasku i jak ciekło, tak cieknie z dyszy a na ślepym sitku daje mi teraz 2 bary ciśnienia. Dziwi mnie tylko fakt, że jak go otworzyłem i coś tam zruszylem to przez chwilę zaczął działać normalnie.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpień 2025, 10:00:49 »
Możesz nagrać filmik, wstawić na YT a tutaj podać link. Zrób spacje między https, inaczej forum nie pozwoli wkleić linka

Offline JanNowak

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpień 2025, 13:59:13 »
Chyba poznałem przyczynę - metodą prób i błędów stwierdzam, że to kwestia pokrętła od pary. Dociśnięcie pokrętła powoduje, że wskakuje ciśnienie na ekspresie i woda przestaje lecieć ze spieniacza. Mam wręcz wrażenie, że jest problem z tym, że się przekręca pokrętło do spieniania jak już to ruszyłem. A jakieś wcześniej miałem z tym już problemy. Wyjąłem trzpień zaworu pary, odkręciłem śrubę która miała już wyszczerbione elementy i nie mogę jej ponownie wkręcić. Więc jedno z trzech obstawiam:
- śruba na łączeniu trzpień zaworu pary a zawór pary (chociaż nie wiem czy ona może dawać aż takie objawy)
- trzpień zaworu pary (chociaż on wygląda dobrze)
- zawór pary
 Po kolei będę kupował i wymieniał. Śruba na pierwszy rzut. Tylko nie wiem czy później trzpień czy zawór 🙂

Offline JanNowak

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Wrzesień 2025, 23:34:08 »
Odpowiem sam sobie, ale nie dla siebie ale dla tych, którzy będą kiedyś borykać się z podobnym problemem i będą szukać rozwiązania - zawór (w sklepie napisane - korpus zaworu) - po mojemu trójdrożny zawór pary był problemem. Po wymianie, jak ręką odjął i zero problemów.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi