Autor Wątek: dodatki (waga, tamper, wdt, dosing funnel) do zestawu do espresso  (Przeczytany 1424 razy)

Offline przemekost

hej,
wybralem ekspres kolbowy Quick mill pop up oraz mlynek Eureka Mignon ORO single doze pro.

Poczytalem troche o dodatkach, ale przerasta mnie natlok informacji na poczatek jak mam byc szczery. Chce dobrac zestaw i zaczac uczyc sie robic dobre espresso.

potrzebuje z tego co widze dodatkowo:
1. tamper
2. dosing funnel
3. WDT
4. wage

wybralem kilka elementow bazujac na opiniach z forum firmy MHW bomber niestety nie moge na forum wrzucac bezposrednich linkow do oferty (ale wybieralem z oficjalnego sklepu powyzszego producenta)

1. tamper 58.35mm czy bedzie od pasowal do tego portafiltra? czy musze szukac 58.0mm
2. czy waga 104mmx104mm bedzie odpowiednia czy brac ta wieksza o +-20mm?

czy cos jeszcze bede potrzebowal w stylu dystrybutora?

bede wdzieczny za podpowiedzi.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: dodatki (waga, tamper, wdt, dosing funnel) do zestawu do espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpień 2025, 17:40:10 »
Hej , może popatrz cos na lokalnym rynku, może ktoś odsprzedaje, czesto nowe.

Ja osobiście bardzo lubię umikota.
Może tamper dynamometryczny ze sprężyną byłby ok - powtarzalność.
Waga czym mniejsza tym lepsza , łatwiej pomiescić jesli chcesz ważyć uzysk.
Śmigiełko też fajnie sie spisywało - dystrybutor.
Bywaja też dystrybutoro - tampery (widziałem dwustronmego rocketa).
Funnel z magnesem może się przydać.

Portafilter naked bez dna sporo potrafi pokazać, chyba że bedziesz mieć już w zestawie.

Jeszcze dobra świeża kawa pewnie tak 0,5 - 1 kg i nie za świeża zaraz po paleniu, bo bedzie "odgazowywać".

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
Odp: dodatki (waga, tamper, wdt, dosing funnel) do zestawu do espresso
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpień 2025, 21:06:11 »
czy waga 104mmx104mm bedzie odpowiednia czy brac ta wieksza o +-20mm?
Jeśli możesz zmierz ile jest miejsca pod kolbą - ja musiałem kupić właśnie mniejszą wagę do espresso (10x10), bo mam bardzo małą kratkę w ekspresie i normalna timemore się nie mieściła.

Z rzeczy jakich nie wymieniłeś, to ew. coś do pryskania wodą (atomizer) - nie musi być super markowy za 100zl z napisem że do kawy, może być taki za 5 z allegro albo innego sklepu kosmetycznego. Ważne żeby nie był zbyt duży - bardzo mało wody się zużywa. Ja mam 30-50ml i zupełnie wystarcza.
- tutaj dlaczego warto. Ja długo się nie mogłem przekonać, ale jednak faktycznie robi robotę.
Plus u mnie taka mała miseczka/łódeczka do ważenia kawy się przydaje (jako miseczka do herbaty/kawy na ali) - ale to moze byc cokolwiek co latwo sie nasypuje i potem przesypuje do mlynka. Np. mała filiżanka do espresso albo coś podobnego.

Ale nie przesadzaj z ilością dodatków na start - co będziesz kupować później? ;) Plus używanie wszystkiego od początku za każdym razem może być przytłaczające - blind shaker jest fajny, ale dla mnie to było już o jedną czynność za dużo pomimo efektów.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2025, 21:19:06 wysłana przez Wiszczu »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi