Autor Wątek: Kolejny krok  (Przeczytany 918 razy)

Offline fotohobby

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: DC63 Red Burrs
Kolejny krok
« dnia: 09 Sierpień 2025, 13:41:08 »
Czas na kolejny, czwarty krok w drodze ku lepszemu espresso.
Do tej pory, na przestrzeni 20lat była to kolba "plastikowego" Saeco i kawy mielone, potem Gaggia Classic i młynek Demoka M203, aktualnie Lelit Grace i Lelit William.
Gdyby to była Victoria, to może bym nie potrzebował zmiany, ale grupa 57mm to jednak spore ograniczenie w NPF, sitkach, prysznicach.
Budżet na ekspres 4-5 tysięcy zł.
Na pewno z PID.
W tygodniu robię 3kawy - dwa espresso, jedno cappu, w weekendy odpowiadano 3 i 2
Parę lat temu kiedy myślałem o upggradzie rozważałem Bezzera Unica PID i QuickMill Carola PID

Używane sprzęty także akceptowalne
Dziękuję za Wasze prorozycje

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Kolejny krok
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpień 2025, 16:19:21 »
Hej

Mam wystawionego La Pavoni Botticelli, to jest dualbojler z dwoma PIDami

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpień 2025, 11:41:53 »
Przy tak małej ilości kaw mlecznych nie musisz mieć dwóch układów grzewczych. W tym budżecie idealnie się mieści ASCASO UNO PID. A za mniejszą kasę możesz mieć AVX DB1 PRO - bojler 550 ml plus termoblok ( i może być w komplecie z młynkiem DF64 Gen II). Obydwa oczywiście z PID.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline fotohobby

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpień 2025, 23:54:55 »
@kawosz17
Dzięki za info, ale gabarytowo i budżetowo trochę się nie mieści :)

@Janusz
Dzięki za propozycję, ale AVX odpada, za wygląd :) , a Ascaso ?
W sumie, zyskuję tylko te 58mm, a jeśli już mam zyskać tylko tyle, to za kilkaset zł więcej trafię używaną Victorię i nadal będę miał nieźle wyglądający komplet z Williamem

Na razie jednak muszę usunąć nieszczelność zaworu pary w Grace i wrócę do tematu, jak będę mógł zaoferować w pełni sprawny ekspres

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpień 2025, 11:14:35 »
W sumie, zyskuję tylko te 58mm

Chyba za duże uproszczenie. UNO PID to nie tylko grupa kawowa 58 mm. To także termoblok z rurką ze stali nierdzewnej, wysoka stabilność temperaturowa, szybkie nagrzewanie, szybkie zmiany zadanej temperatury (tak w górę jak i w dół), preinfuzja, shot timer, głęboka głowica portafiltra umożliwiająca stosowanie sitek o gramaturze nawet 21g itd.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline fotohobby

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpień 2025, 16:09:02 »
Chyba za duże uproszczenie. UNO PID to nie tylko grupa kawowa 58 mm. To także termoblok z rurką ze stali nierdzewnej, wysoka stabilność temperaturowa, szybkie nagrzewanie, szybkie zmiany zadanej temperatury (tak w górę jak i w dół), preinfuzja, shot timer, głęboka głowica portafiltra umożliwiająca stosowanie sitek o gramaturze nawet 21g itd.

Janusz...
1. termoblok i stabilność temperaturowa ? Być może, trudne do weryfikacji.
2. Nagrzewanie - Lelit do nie E61, 20 minut mi nie przeszkadza.
3. Preinfuzja - mam
4. Shot timer - mam
5. Sitka 21g - nie widzę potrzeby używania, robię epresso 16g kawy - 35g naparu

Grace sprzedam za 1800zł, mam teraz dołożyć 3tyś zł, żeby dostać coś, co ma grupę 58 i szybciej się nagrzewa ?
I w dodatku gorzej wygląda (już na pewno w zestawie z posiadanym przeze mnie młynkiem)
Serio, wolałbym już Bezzera Unica Pid
Albo to:
ekspres-do-kawy-bellezza-bellona-polerowana-stal-nierdzewna
O ile cena 4990 jest aktualna

Offline fotohobby

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Wrzesień 2025, 21:56:17 »
To może dokończę temat, bo finalne rozwiązanie okazało się zupełnie inne, niż planowałem ale finalnie kawa jest.... lepsza.
W skrócie bliski byłem już zakupu Lelit MaraX V2 - lekkiej używki.  Kiedy wybierałem pomiędzy ofertą z ebay.de, a tutejszą z pchlego targu, w mojej Grace całkowicie odmówił współpracy zawór pary.
Ponieważ nie chciałem wystawiać na sprzedaż go w takim stanie, a termin naprawy w Konesso to 4-5 tygodni zamówiłem zawór z trzpieniem (ok 250zł) i wymieniłem zawór sam.
Kiedy miałem już "otwarty" ekspres przestawiłem ciśnienie zaworu OPV z 11.5 na 9 bar, a zainspirowany filmem na YT zamówiłem tez wygłuszające maty butylowe (50zł).
Złożyłem wszystko do kupy - efekt mile mnie zaskoczył. Ekspres przestał dzwonić blachami, zaczął przyjemnie mruczeć, jakość espresso jakby troszkę na plus.
W międzyczasie okazało się, ze moja ogrodowa studnia-szpilka  "dokonała żywota" się i podjąłem decyzję o wierceniu głębinówki (~5000zł) co odsunęło w czasie pomysł z wymianą ekspresu.
Ale nadal szukałem metody na poprawę espresso (efekt wakacji w Neapolu :) więc w koszyku amazona znalazło się sitko prysznica IMS CI35WM i  koszyk 14-18g IMS B642TH22N.
Razem 220zł
Tym razem jakość espresso znacząco na plus - w porównaniu z tym, zmiana ciśnienia OPV to była homeopatia.
Podsumowując - wydałem niespełna 300zł,  sprzęt pracuje z większa kulturą, uzyskiwany napar jest wyraźnie lepszy - kolejny krok odkładam na kolejny rok. W sobotę wiercą mi studnię :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi