cześć jestem fanem dobrego espresso, nadszedł czas na skompletowanie włąsnego zestawu.
Przejrzałem forum i różnego rodzaju artykuły.
Wydaje mi się że wiem czego potrzebuje jako że 95% to będzie espresso, a pozostałe to od wielkiego dzwona jakies mleczne kawy.
1. ekspres kolbowy SB z PID - 2-4 kawy dziennie
2. młynek elektryczny single doze.
Tematów z pozoru podobnych do tego jest wiele bo i budzet w ktorym bym sie chcial obracac to w granicach 6000 zł, ale co w nim jest innego? Ano to że jestem dosc specyficzna osoba, która zawsze goni króliczka, nie chciałbym kupic czegos i za 3 miesiace szukac upgradów, wiec jezeli dla mimo wszystko amatora w 6000 sie nie zmieszcze to dawajcie znac

Generalnie zawsze wole kupowac cos nowego, a jak to jest ewentualnie z uzywkami ? Obawiac sie uzywanego mlynka czy nawet ekspresu? Nie do konca chcialbym zaczynac przygode od serwisowania sprzetu.
Z rzeczy waznych to niestety mimo ze moja lepsza polowka nie pija kawy to wplywa na mnie pod katem estetyki, dlatego Lelit i Gaggia (mowie o mimo wszystko niskich modelach zeby sie miescic w budzecie) nie wchodza w gre bo cytuje: "wyglada jak radziecki design" - nie oceniam, ale wolalbym zeby byla szczesliwa
Roznie bywa z dostepnoscia powyzszego sprzetu, co wiaze sie ze sporymi wahaniami cen, ale generalnie wytypowalem cos co na papierze wyglada na spelniajace wymagania: Quick Mill POP UP+ DF64 Gen 2.
Malo niestety recenzji tego ekspresu przynajmniej na naszym podworku, ktos uzywa i opowie szczegolnie o wadach i minusach?
Mlynek wydaje sie jednym z lepszych w tej klasie.
Cos innego jestescie w stanie polecic? jak potrzebujecie jakis jeszcze informacji to postaram sie uzupelniac
A i jeszcze jedna kwestia, co polecacie z takich akcesoriów które dodatkowo trzeba mieć, a jakie fajnie mieć.
dzieki!