Największą różnicą pomiędzy J10 a Z10 jest młynek.
J10 P.A.G.2+ ręczna regulacja pokrętłem ale finalnie i tak silniczek tym steruje
Z10 P.R.G tylko regulacja elektroniczna, do każdego rodzaju kawy zaprogramowany odpowiedni w/j Jury stopień mielenia,
z możliwością zmiany przed zrobieniem kawy. Można te zmiany zapisać.
Kolejna różnica to w J10 "boczny" system dedykowany do kaw mlecznych, z systemem Coffee Eye (jak postawisz filiżankę w nieodpowiednim miejscu nie zrobisz kawy.
Z10 ma klasyczny system wylewek do kawy i mleka
Z10 jest pozycjonowane najwyżej ze wszystkich „domowych” maszyn.
Wykonanie przodu z z aluminium w 3 wersjach, czarne aluminium robi naprawdę wrażenie.
Chociaż mi najbardziej podoba się najtańsza wersja Z10 Diamond White.
Z10 jest bardzo ciche jak na automat, cichsze of J10, J8 i pozostałych.
W menu ma regulację temperatury pianki mlecznej i mleka osobno, nie ma tego w J10.
Zagłębiłem się ostatnio w ofercie ekspresów Jury, totalnym minimum w/g mojej subiektywnej opinii jest model S8, potem J8 o ile ktoś nie pija kaw na zimno.
Ciekawym modelem jest J8 Twin z dwoma młynkami P.A.G. 3+ można mieć zasypane dwa różne ziarna. Kawę ekspres może pobierać z jednego młynka lub drugiego a także częściowo z jednego oraz drugiego. Nie za bardzo wiem po licho ale można

Ten model akurat mi się podoba, bo był by przydatny w moim biurze. (2 osobowym

)
Mam zamiar zagłębić temat różnicy pomiędzy młynkami w tych ekspresach, w necie nic nie mogę znaleźć (polskojęzycznym)
Z10 to niewątpliwie najlepsza oferta ze wszystkich ekspresów Jury.
Wczoraj się nim bawiłem u lokalnego sprzedawcy w Lublinie (jeden jedyny salon Jury) zużyłem 250 g swojej kawy testując espresso, kawę „czarną”, americano. Z mlecznych cappu i Latte.
NIe piłem jeszcze z automatu lepszego espresso jak z Jury Z10. Inne kawy czarne również ponadprzeciętna jakość. Biorąc pod uwagę, że w tych w/w ekspresach zamontowany jest ten sam moduł zaparzający (8 generacji) 5-16g, kawy powinny być takie same.
Dokładne różnice pomiędzy ekspresami masz w porównywarce na ich stronie.
Najlepiej wybrać się do lokalnego salonu Jury za swoją ulubioną kawą "pomacać" i potestować.
Posłuchać sprzedawcy, czasem mają rację

Ceny Jury w Polsce wywindowane w kosmos, w Niemczech średnio niższe 10-15%.
Arabica 100%
https://zapodaj.net/plik-KSxJyWu6Cc
https://zapodaj.net/plik-Qf3mdaaUNa