Autor Wątek: Elektryczny młynek do przelewu do 600 zł  (Przeczytany 1585 razy)

Offline vvya72

Elektryczny młynek do przelewu do 600 zł
« dnia: 30 Lipiec 2025, 00:49:53 »
Cześć! Rodzicom zamarzył się w miarę solidny elektryczny młynek. Mają prosty ekspres przelewowy - Melitta Look Therm Selection M661 BK SST. Piją ziarnistą Lavazzę Qualita Oro. Dotychczas używali jakiegoś ostrzowego młynka. Teraz chcieliby ze stalowymi żarnami. Budżet to 600 zł. Jak coś używane ich nie interesują (w przeciwnym razie pewnie wziąłbym używanego Svarta).

Poszperałem na forum, Pepperze i Reddicie i mam na oku:
do 350 zł:
- Bodum Bistro Electric Conical Burr Coffee Grinder
- Nivona CafeGrano 130
do 600 zł:
- Wilfa Svart CGWS-130B
- Baratza Encore.
Ewentualnie jeśli macie jakieś sensowniejsze propozycje, to z zaszczytem ich wysłucham.

Stoję przed małym dylematem. Chciałbym uniknąć przerostu formy nad treścią, kupując młynek droższy, niż to konieczne - na zasadzie, że dopłata kilku stówek i tak nie byłaby wyczuwalna w smaku kawy, przy wspominanych wyżej ekspresie i kawie.
Na co byście postawili w takiej sytuacji?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Elektryczny młynek do przelewu do 600 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipiec 2025, 11:22:11 »
Melitta Look Therm Selection M661 BK SST. Piją ziarnistą Lavazzę Qualita Oro.
Trochę to sprzeczne ze sobą, ale młynek to zmieni... ;).
Może taki:
-->> Starseeker

Offline vvya72

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipiec 2025, 12:21:46 »
Trochę to sprzeczne ze sobą, ale młynek to zmieni... ;).
Dlaczego? Taki ekspres sugerowałby, że piją jakąś bardziej wyszukaną kawę? Czy masz coś innego na myśli?

Dzięki za podesłanie tego Starseekera. Rzeczywiście warto dopłacić względem np. takiej Nivony?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipiec 2025, 12:46:08 »
Zawsze warto mieć jak najlepszy młynek. Oczywiście w granicach rozsądku. nie miałem tego młynka, ale znając podobne konstrukcje, tu różnica w jakości może być warta dopłacenia. Szczególnie, że te inne konstrukcje kosztują powyżej 1000 zł w Polsce.

Z bardzo dobrych młynków, które mogę polecić do domu to Fellow Ode, którego można w promocji czasem kupić w okolicach 600 zł. Znam i do przelewów jest to super opcja. Prosty w obsłudze i estetyczny. Jednak wszystkie te urządzenia które wymieniłeś będą dobre. Może warto wybrać na podstawie tego jak rodzice będą chcieli użytkować młynek. Chociażby czy chcą mieć zasypany kawą Baratza Encore? czy odmierzać dozę za każdym razem jak np w starseeker? Czy chcą mieć czasowe mielenie jak w Nivonie czy Wilfie? Jakość mielenia to jedno, ale jeśli będą się denerwować używając narzędzia, kóre im nie pasuje, to kawa raczej nie będzie im bardziej smakować.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipiec 2025, 14:32:43 »
Czy masz coś innego na myśli?
Lavazza Oro, podobnie jak każdy chyba produkt tej firmy, jest kawą do espresso, ewentualnie do moki. Kawy przelewowe zaś -- zwykle wybiera się do tej metody jaśniej palone ziarna. Ale oczywiście jest to kwestia gustu. Własny młynek pozwala wybrać lepsze kawy z ogromnej oferty -- również polskich palarni.

Offline vvya72

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipiec 2025, 12:54:15 »
jest kawą do espresso, ewentualnie do moki. Kawy przelewowe zaś -- zwykle wybiera się do tej metody jaśniej palone ziarna.
Dziękuję, bardzo cenna uwaga!

wszystkie te urządzenia które wymieniłeś będą dobre. Może warto wybrać na podstawie tego jak rodzice będą chcieli użytkować młynek.
Dziękuję! Również cenna uwaga. Doszliśmy do wniosku, że chyba Svart będzie im najbardziej pasować pod względem funkcjonalności i wyglądu i to raczej właśnie na niego postawimy. [Choć zdaję sobie sprawę, że Starseeker za ~650 zł (teraz skoczył do 750 zł) to świetna opcja, biorąc pod uwagę bezstopniową regulację, ale raczej nie będą robić espresso, a poza tym nie podoba im się za bardzo :P]

Dziękuję jeszcze raz za pomoc!

Moglibyście jeszcze proszę powiedzieć - do przelewu ustawiać poziom mielenia w Svarcie na "filter" czy jakiś inny?
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2025, 13:39:32 wysłana przez vvya72 »

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sierpień 2025, 03:11:04 »
do przelewu ustawiać poziom mielenia w Svarcie na "filter" czy jakiś inny
Przetestować.
Zależy od ekspresu, dozy, zależy też od kawy. Jedyna rada to jak za słaba - drobniej o punkcik, za mocna - grubiej. Niestety nie ma lepszej metody.
Mój ojciec w Svart dla kawiarki używa chyba zakresu kropek z filtra, dość daleko od opisanego mokka. I dopiero jak tak ustawił to jest zadowolony.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpień 2025, 06:38:24 »
Hej, wyjściowo zaczac od filter i obserwowac czy za szybko lub za wolno się nie przelewa niż 'zazwyczaj' i ewentualnie skorygować.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Sierpień 2025, 17:13:56 »
Mielenie tak mniej więcej żeby było jak drobna sól/cukier w zależności od ilości zaparzanej kawy. Im więcej tym grubiej. Całość procesu od rozpoczęcia zalewania do skończenia przelewania powinna trwać ok. 4 minut +/- 1 minuta. Ale najważniejsze jest dopasować do upodobań. Jeśli będzie zbyt lekka i wodnista, to zmielić drobniej - zaparzać dłużej, ewentualnie użyć nieco więcej kawy. Jeśli za mocna to odwrotnie.

Tu widzę, że Wilfa jest w promocji za 500 zł
https://www.konesso.pl/product-pol-1966-Mlynek-do-kawy-Wilfa-Svart-CGWS-130B-uniw.html?gad_source=1&gad_campaignid=17414005188&gclid=CjwKCAjw7rbEBhB5EiwA1V49naKBjhU1mICjqEviaAFx4JAkXMVJljMgHa-nDK9jQ6heXmXpV8xh5BoCGtMQAvD_BwE
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2025, 17:16:27 wysłana przez krystians »

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Sierpień 2025, 19:54:25 »
Nie jestem przekonany czy powinniśmy komukolwiek polecać ten młynek.

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Sierpień 2025, 20:07:25 »
Zgadzam się w 100%

Z bardzo dobrych młynków, które mogę polecić do domu to Fellow Ode, którego można w promocji czasem kupić w okolicach 600 zł.
Dostępny aktualnie za 699zł

Lavazzę Qualita Oro
Chociaż nie wiem jakie to będzie miało znaczenie przy tych ziarnach kawka

Offline vvya72

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Sierpień 2025, 22:03:31 »
Dziękuję wszystkim za porady.

Zgadzam się w 100%
Svart? Co z nim aż tak bardzo nie tak?

Chociaż nie wiem jakie to będzie miało znaczenie przy tych ziarnach
Nie wykluczam, że w przyszłości sięgną po jakąś inną kawę :P

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi