Autor Wątek: Rozstrzygnięcie wyboru  (Przeczytany 1105 razy)

Offline Matefcio Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Viktoria, ASCASO STEEL UNO PID
  • Młynek: Ceado E37S, ASCASO I-1 MINI
Rozstrzygnięcie wyboru
« dnia: 25 Lipiec 2025, 10:45:54 »
Witam wszystkich  :taniec:

Chciałbym poradzić się was z doborem młynka na domowe fanaberie.
Dawno temu zasponsorowalem rodzicom zestaw do robienia espresso bo było to małe marzenie mojej mamy. Zdecydowałem się wtedy na zakup Zestawu ASCASO I-1 MINI oraz Ascaso Steel Uno PID. Zestaw prawie od 10 lat bardzo dobrze sprawdza się i dziękuje za pomoc przy wyborze Panu Januszowi bo to za jego namową i moim budżetem mogłem im to sprawić.

Nadeszła już pora na zakup młynka i ekspresu na własne potrzeby i użytek. Czytam forum i przeglądam wszystkie wątki po kolei. Nie jestem pewien który młynek wybrać dlatego chciałbym abyście rzucili okiem na moje wybory i pomogli obiektywnym okiem.

Ekspres i młynek będzie wykonywać średnio 3-6 espresso dziennie.

Z moich wyborów padło głównie na:
- CEADO E37S - młynek na forum który wyczerpuje chyba wszystkie strony. Najdroższa wersja ze wszystkich bo około 8k aktualnie
- Eureka Atom Excellence 75 stoi w kawiarni obok  i cieszy moje oko wizualnie
- Eureka Atom Specialty 75
- FIORENZATO F83 E
- FIORENZATO F64 EVO 

Wszystkie młynki są super i każdy ma opinie rewelacyjne. Kwestia czy dla zwykłego przeciętnego kawosza E37s jest aż tak potrzebny bo wyczuje zdecydowanie różnicę do F64 EVO. Chciałbym aby ten młynek robił dobry przemiał i był niezawodnym młynkiem na najbliższe pare lat.
Rozbieżnosc cenowa jest dosyć spora wiec proszę o obiektywną opinię kiedy warto zapłacić jednak więcej i jest to must have a kiedy to po prostu już powyżej pewnej ceny fanaberia i niespełnione fantazje których nie będę mógł wykorzystać jako zwykły przeciętny człowiek pijacy kawę.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Rozstrzygnięcie wyboru
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lipiec 2025, 11:26:44 »
Rozbieżnosc cenowa jest dosyć spora
Nie tylko cenowa. Porównujesz kompletnie różne sprzęty. E37S gra w innej lidze niż F64. A jeśli chodzi o smak kawy... Czy będzie różnica? Owszem. Czy ją wyczujesz? Ciężko powiedzieć. Percepcja smaku to kwestia indywidualna, do tego dochodzą np. takie rzeczy jak palenie papierosów - palaczom ciężej wyczuć różnice. Ale te kawy będą inaczej smakować, jeśli weźmiemy nawet F64 vs F83, nawet jak zrobisz ślepy test. Do tego masz rzeczy takie jak np. szybkość mielenia(chociaż w Twoim przypadku to pomijalny aspekt) czy żywotność żaren(też raczej pomijalne). A który wybrać? Najlepszy, na jaki możesz sobie finansowo pozwolić. Jeśli masz żyć na chlebie i wodzie z kranu przez pół roku, żeby dołożyć z F64 do F83 - odpuść. Jeśli możesz sobie finansowo pozwolić na E37S(choć szczerze - wybrałbym wersję SD) - kupuj. Jeśli wolisz wygodę - ukradnę pomysł znajomego i podpowiem Ci Fiorka Allground Sense. Żarna 64mm, waga, fajna sprawa - a de facto zrobił downgrade z E37S w wersji SD, jest zadowolony. I strzelam, że Tobie takie rozwiązanie też by pasowało. Jeśli balansować na granicy jakość/cena, to to jest chyba optimum, moim skromnym, niezbyt doświadczonym zdaniem...

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lipiec 2025, 12:00:27 »
Dołożenie do młynka nie będzie mnie jakoś strasznie bolało ale kwestia jest kupienia czegoś co będzie dobrym rozwiązaniem na lata które ze mną spędzi. Wiem ze jakość przemiału zawsze wpływa na jakość espresso potem. Kwestia granicy cenowej gdzie ta jakość przewyższy poziom sensownie. Jeżeli e37s jest  jedynym rozwiazaniem bo odbiega od konkurencji znacząco i na mecie jest 4 okrążenia szybciej od pozostałych to kupię go ale jeżeli załóżmy f83e jest 2 w stawce razem z innymi i nie wykorzystam potencjału na kubkach smakowych to pytanie czy jest sens dopłacać te 3k i nie lepiej pojechać do Włoch i zrobić sobie wakacje.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipiec 2025, 13:36:20 »
Ciężko powiedzieć. Wszystko zależy od Twojego budżetu i jak nim dysponujesz :) W to nie mam zamiaru wchodzić. Są na forum ludzie ze sprzętem droższym od tego Ceado o 1 z przodu, ja generalnie nie lubię takich tematów - jak kto wydaje swoje pieniądze to jest jego sprawa, mnie nie bolało to, że ludzie mają na blacie w domu młynek 50 razy droższy niż mój, wręcz mnie to cieszyło, ale odejdźmy od finansów. Generalnie jeśli mielisz pojedyncze dozy to zawsze młynek SD będzie dużo lepszy, i takie Ceado wyprzedzi Fiorka. Fakt, są to różnice laboratoryjne i część osób w ogóle ich nie wyczuje, druga część pominie a trzecia będzie w stanie te różnice wskazać(mniej lub bardziej dokładnie). Na pewno regulacja w Ceado jest dużo dokładniejsza niż w F64/F83, ale to kwestia rozwiązania samego w sobie, nie producenta. Minus młynków z hopperem jest taki, że powinny być zasypane i do innego użytku raczej się nie nadają(Fiorki mają wylot pomalowany jakąś specjalną farbą, która ściera się nawet od samego przelatywania kawy, więc o grzebaniu tam nie ma mowy - a retencja niestety jest spora). No i do tego kolejne dwie rzeczy, bo chyba mi umknęły - jak wrażliwe masz kubki smakowe i jakie kawy pijasz.

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipiec 2025, 14:09:56 »
Pije głównie espresso i to na tym bym chciał się skupić. Wrażliwość kubków jest wyższa niż przeciętna ale do Makłowicza zdecydowanie wiele brakuje.
A co myślisz o Atomie 75 ?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipiec 2025, 16:02:59 »
Nie miałem z tym do czynienia, ciężko mi cokolwiek powiedzieć. Jakie kawy pijesz? To może sporo podpowiedzieć.

Offline Cezar999Wroclaw

• Ekspres: gaggia clasic
  • Młynek: trzeba kupić
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2026, 03:37:49 »
Według mnie Mazzer Philos alobo MAZZER Super Jolly V Pro Electronic

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi