Autor Wątek: Nowy ekspres - konkretne założenia  (Przeczytany 1923 razy)

Offline blazejb

• Ekspres: Aeropress
  • Młynek: Comandante C40
Nowy ekspres - konkretne założenia
« dnia: 24 Lipiec 2025, 11:45:14 »
Witam wszystkich,
jestem od dłuższego czasu obserwatorem, na świeżo dopiero rejestracja. W temacie kawy siedzę ze względu na użytkowanie aeropressu + c40 i zabawa przepisami. Ale nadszedł czas aby zakupić ekspres automatyczny dla żony (kawy mleczne) i dla gości. No robienie z aeropressu każdemu to dużo czasu jednak ;)
Jaki polecicie ekspres automatyczny bo już głupieje. Zależy mi na tym, aby napar wychodził jakościowo dobrze (duża doza w zaparzaczu). Nie nastawiam się, że uzyskam 1:1 to co z przelewu :D Ale niech to nie będzie tez lura.
Druga sprawa to szybkość zaparzania kawy oraz ciche mielenie.
Budżet bez fajerwerków tak do 5000zł.
Ma być dobrze. Ale zanim w ciemno ktoś napisze "JURA" to niech to przedstawi merytorycznymi argumentami dlaczego ona, chodzi o stosunek ceny. W Jurze martwi mnie brak wyciągania bloku, dajcie znać czy to duży problem w utrzymaniu czystości.
Zapraszam do merytorycznej rozmowy :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Nowy ekspres - konkretne założenia
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipiec 2025, 12:18:23 »
Cześć.

Jeśli chcesz mieć kawę jak z przelewu, to nie ciśnieniowy ekspres tylko przelewowy.

Z bardziej zaawansowanych masz:
- Fellow Aiden
- Melitta Epour /Epos

Z prostych urządzeń np:
- Melitta One

Z prostych bardziej dizajnerskich
- Wilfa Performance

Do tego jakiś dobry młynek przelewowy. Do domu wg mnie trudno o lepszy stosunek jakości do ceny niż Fellow Ode2

Offline blazejb

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipiec 2025, 12:37:37 »
Przecież napisałem, że mam aeropress, comandante c40. Potrzebuje automatu, do szybkich kaw dla gości i żony (kawy mleczne). I nie chce kawy jak z przelewu bo pisałem, że nie nastawiam się na to, że będzie 1:1 :) zresztą ja sobie chętnie sam zmiele i sam zaparze. Automat ma być dla gości, ale to że z żoną na kawie trochę się znamy i jej smakach to chcemy coś lepszego. Ale ta "lepszość" ma wynikać z jakości, stosunku ceny itp a nie samej ceny bo tam to bym odpalił media i wysortował od najdroższych. Chcę poznać wasze opinie, fachowców.
Zdaje sobie sprawę, że i tak każdy trzeba ustawić pod siebie.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipiec 2025, 13:12:31 »
Dzień dobry,

Zastanów się nad ekspresem Nivona z serii 8000  (8101, 8103, 8107).
Testowałem ten ekspres i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.

Zalety:

Zaparzacz 16g
System Aroma Balance który działa a nie jest tylko marketingowym bełkotem.
Wyjmowany moduł zaparzacza
Dobrze spienia mleko bez bąbli.
5 lat gwarancji, 8107 7 lat.
Jak dla mnie ciekawy nowoczesny dizajn.

Wady:
Brak dotykowego ekranu ( ale czy to wada?)

Do obsługi pokrętłem szybko się przyzwyczajasz, ponieważ samo menu jest przyjazne.

Espresso przy świeżych ziarnach kawy jest pijalne, porównywalne z tym z Jury i WMF.

Ceny od 4150,- model 8107 jest sporo droższy  bo serwuje dodatkowo kawy „zimne”.

Ekspres ten zagości u nas na stałe niebawem.

Oprócz ekspresu kolbowego używam obecnie dwóch ekspresów automatycznych, SAECO Magic M i WMF Perfection 660 ( wcześniej 640) które również polecam.
Magic jest bardzo wydajnym i szybkim ekspresem, parzy dobre kawy, szczególnie mleczne, ma świetną obsługę, ergonomię. Ale do domu jest trochę za duży i głośny. Wymaga programowania którego trzeba się nauczyć. Ekspres ten bardziej nadaje się do zastosowań komercyjnych niż do domu.
WMF 660, piękny, nieduży, bardzo dobre espresso z zaparzacza 11.5g. Dla miłośników czarnej polecam też Caffe Crema. Kawy mleczne bardzo dobre, świetny i prosty system czyszczenia systemu mlecznego i samego ekspresu. WiFi do aktualizacji oprogramowania. Programowana preinfuzja i temperatura zaparzania. Dużą zaletą tego ekspresu jest jego kompaktowy rozmiar i piękny wygląd.
Niektórym przeszkadza że zbudowany jest na bazie ekspresu Krups Intuition. Mi nie, bo liczy się to co finalnie mam w filiżance.

Pozdrawiam

coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline blazejb

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipiec 2025, 13:35:07 »
O dziękuje za merytoryczną odpowiedź ;) przyjrzę się Nivonie. Jak w tym ekspresie z hałasem podczas robienia kawy? Niektóre wydają dźwięki takie, że serce boli jak się słucha :D

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipiec 2025, 17:09:41 »
O dziękuje za merytoryczną odpowiedź ;) przyjrzę się Nivonie. Jak w tym ekspresie z hałasem podczas robienia kawy? Niektóre wydają dźwięki takie, że serce boli jak się słucha :D

Pod tym względem jest naprawdę nieźle.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline blazejb

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipiec 2025, 20:56:39 »
A Melitta Latteselect f63/0-212 ? Ma ktoś wiedzę jaka tam jest doza kawy w bloku? Ile gram?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi