Dzień dobry,
Zastanów się nad ekspresem Nivona z serii 8000 (8101, 8103, 8107).
Testowałem ten ekspres i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.
Zalety:
Zaparzacz 16g
System Aroma Balance który działa a nie jest tylko marketingowym bełkotem.
Wyjmowany moduł zaparzacza
Dobrze spienia mleko bez bąbli.
5 lat gwarancji, 8107 7 lat.
Jak dla mnie ciekawy nowoczesny dizajn.
Wady:
Brak dotykowego ekranu ( ale czy to wada?)
Do obsługi pokrętłem szybko się przyzwyczajasz, ponieważ samo menu jest przyjazne.
Espresso przy świeżych ziarnach kawy jest pijalne, porównywalne z tym z Jury i WMF.
Ceny od 4150,- model 8107 jest sporo droższy bo serwuje dodatkowo kawy „zimne”.
Ekspres ten zagości u nas na stałe niebawem.
Oprócz ekspresu kolbowego używam obecnie dwóch ekspresów automatycznych, SAECO Magic M i WMF Perfection 660 ( wcześniej 640) które również polecam.
Magic jest bardzo wydajnym i szybkim ekspresem, parzy dobre kawy, szczególnie mleczne, ma świetną obsługę, ergonomię. Ale do domu jest trochę za duży i głośny. Wymaga programowania którego trzeba się nauczyć. Ekspres ten bardziej nadaje się do zastosowań komercyjnych niż do domu.
WMF 660, piękny, nieduży, bardzo dobre espresso z zaparzacza 11.5g. Dla miłośników czarnej polecam też Caffe Crema. Kawy mleczne bardzo dobre, świetny i prosty system czyszczenia systemu mlecznego i samego ekspresu. WiFi do aktualizacji oprogramowania. Programowana preinfuzja i temperatura zaparzania. Dużą zaletą tego ekspresu jest jego kompaktowy rozmiar i piękny wygląd.
Niektórym przeszkadza że zbudowany jest na bazie ekspresu Krups Intuition. Mi nie, bo liczy się to co finalnie mam w filiżance.
Pozdrawiam