Weryfikowałem wszystkie europejskie sklepy sprzedające ten ekspres:
- Vellutto - jednoosobowa działalność zarejestrowana kilka miesięcy temu w ramach wirtualnej księgowości, brak sprzedaży stacjonarnej, profile w social mediach o niewielkich zasięgach. Dość ryzykowna opcja.
- Kühne Kaffee - według informacji ma być oficjalnym dystrybutorem w UE, dlatego tym bardziej dziwi cena, która z podatkami wynosi prawie 4000 EUR. Po krótkiej wymianie maili dowiedziałem się, że wysyłają do Polski (mimo blokowania strony w naszym regionie - wyłącznie u nas, bo przez VPN można wejść z dowolnego kraju). Cena nie podlega negocjacji.
- Blommers Coffee Roasters - firma w porządku, ekspres udało mi się kupić za 3499 EUR - widzę, że na dzień dzisiejszy zrównali cenę z Kühne Kaffee. Darmowa wysyłka UPS-em, paczka dotarła w około 3 dni.
Ogólne spostrzeżenia na temat ekspresu:
- Solidnie wykonany, rzekomo z włoskich komponentów przemysłowej jakości (nie weryfikowałem).
- Aplikacja zaczęła stabilnie działać dopiero po pobraniu wersji beta z Play Store. Jest w miarę intuicyjna, ale mogą jeszcze nad nią popracować.
- Ekspres nagrzewa się w jakieś 3 - 4 minuty, grupa nabiera temperaturę trochę dłużej. Brak możliwości automatyzacji uruchamiania ekspresu - zostaje smart gniazdko.
- Dysza do spieniania jest turbo mocna, wystarczy kilkanaście sekund.
- Przy podłączeniu do wody trzeba mieć na uwadze to, że będzie ono generować ciśnienie w ekspresie - u mnie to 4 bary i przy profilowaniu nie jestem w stanie zejść poniżej tego. Będę zakładał reduktor.
- Nie miałem jeszcze okazji przetestować brew by weight - czekam na Bookoo Themis Ultra.
- Instrukcja obsługi opisuje tylko pierwszy start i obsługę aplikacji. Brakuje szczegółowych informacji na temat konserwacji czy podłączenia do wody — pod ekspresem jest zawór, który trzeba obrócić + wyłączyć ostrzeżenie o niskim poziomie wody w zbiorniku.
- Brak izolacji niektórych przewodów. U mnie dotykały miedzianych rurek doprowadzających wodę do bojlera, co skutkowało zapachem palonego plastiku. Niby szybki fix, ale nie każdy musi chcieć grzebać w nowym ekspresie.
- Obudowa przy górnej pokrywie w dwóch miejscach była delikatnie przytarta - na pewno nic nie obcierało się w trakcie transportu, więc musieli to zrobić podczas montażu.
- Tacka ociekowa mogłaby być ceramiczna albo stalowa; w przypadku białego koloru może się z czasem odbarwiać.
- W tej cenie dysze od spieniacza i gorącej wody mogłyby być izolowane (cold-touch).