Hej,
swój ekspres użytkuję od połowy grudnia 2024 i mogę coś o nim napisać. Jestem bardzo zadowolony z jego kompaktowego rozmiaru jak na możliwości, które oferuje. Poza walorami estetycznymi, które bardzo mi pasują (subtelna elektronika, podświetlane guziki) i łatwością obsługi dopiszę jeszcze plusy i minusy.
PLUSY:
- tryb ECO,
- automatyczny program backflush,
- szybkość nagrzewania - 15 min i masz już nagrzany ekspres (dwa bojlery), w przypadku trybu ECO jest to jeszcze szybciej,
- podajnik z wodą lejący prostym strumieniem wody,
- sitka IMS w zestawie,
- filtr do wody dodawany do zestawu,
- możliwość personalizacji ustawień (np. czas preinfuzji dla jednej i dwóch doz kawy, automatyczne ustawienie czasu parzenia, ustawienia zaawansowane, itp.)
MINUSY:
- umiejscowienie zbiornika z wodą - u mnie w kuchni są podwieszane szafki, więc chcąc dolać wody musze wysunąć cały ekspres,
- hałasująca tacka ociekowa - nie wiedzieć dlaczego, ale ani pod kratką ani na tacce ociekowej nie ma żadnej gumy ani innego materiału, który by pozwolił wytłumić hałas obijających się elementów (kratka o tackę),
- czasami silikonowe rurki do wody potrafią się obijać o zbiornik na wodę delikatnie hałasując,
- tani plastikowy tamper, który jest dodawany do zestawu.