Autor Wątek: DeLonghi Dedica EC685 - problem z chłodzeniem  (Przeczytany 1347 razy)

Offline radekko

DeLonghi Dedica EC685 - problem z chłodzeniem
« dnia: 09 Lipiec 2025, 20:12:32 »
Witam, zakupiłem ostatnio ekspres DeLonghi Dedica i okazało się że po użyciu funkcji wytwarzania pary ekspres nie sygnalizuje potrzeby schłodzenia termobloku do temperatury zaparzania kolejnej kawy. Wydało mi się to dziwne więc zadzwoniłem z pytaniem na pomoc techniczną DeLonghi i otrzymałem informację, że raczej nie jest to normalne. Ekspres zwróciłem i zamówiłem nowy u innego dostawcy. Ku mojemu zdziwieniu w nowym egzemplarzu jest dokładnie tak samo 🙂. Znów telefon do Delonghi i tym razem informacja, że jest to jak najbardziej normalne, że ekspres nie zawsze sygnalizuje zbyt wysoką temperaturę termobloku. Wobec tak sprzecznych informacji sam nie wiem jak powinno być. Czy ktoś miał podobne doświadczenia z tym ekspresem? Z góry dziękuję za pomoc.

Ramkan

• Gość
Odp: DeLonghi Dedica EC685 - problem z chłodzeniem
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipiec 2025, 14:20:09 »
To jest jak najbardziej normalne.
Szybkie schłodzenie po użyciu pary też jest możliwe.

Offline radekko

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipiec 2025, 14:57:01 »
No właśnie wydaje mi się, że normą jest to, jak pokazano na tym filmiku: po użyciu spieniacza powinny migać jednocześnie kontrolki z pojedynczą i podwójną filiżanką co sygnalizuje zbyt wysoką temperaturę termobloku i wówczas można przeprowadzić to schładzanie tak jak pokazano, po którym pompa wyłącza się samoczynnie. Problem w tym, że u mnie te kontrolki NIE MIGAJĄ, tylko świecą się ciągłym światłem tak jakby temperatura bojlera była od razu optymalną do przygotowania kolejnego espresso, podczas gdy w rzeczywistości termoblok ma temperaturę odpowiednią do generowania pary.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipiec 2025, 15:32:22 »
Czy jak nie migają, a włożysz pustą kolbę i odpalisz espresso, to jest uderzenie przegrzanej wody z prysznica, czy nie?

Offline radekko

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipiec 2025, 16:00:25 »
Tak właśnie jest.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipiec 2025, 22:13:45 »
No to u mnie czujnik nagrzania termobloku działał poprawnie w sensie takim, że przegrzanego termobloku nie pozwalał użyć do prysznica. To można było obejść wyłączając i włączając ekspres po "parowaniu", wtedy pozwalał na puszczenie przegrzanej wody do kolby, ale jeżeli spienialem mleko, to zawsze informował o potrzebie chłodzenia.

Offline radekko

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipiec 2025, 14:40:08 »
Taka odpowiedź od Delonghi: 😏

Cytuj (zaznaczone)
Witamy serdecznie,

dziękujemy za wiadomość.

Informujemy, że jest to jak najbardziej prawidłowe działanie ekspresu. Kontrolki będą zapalać się jedynie w wypadku przegrzania, do którego nie powinno dochodzić przy każdym spienieniu, a raczej w rzadkich przypadkach (np po wykonaniu wielu kaw mlecznych na raz).

W razie dodatkowych pytań pozostajemy do dyspozycji.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipiec 2025, 20:11:59 »
Dlatego zapytałem, czy masz tak, że z prysznica wybucha od przegrzanej wody, bo nie wykluczam, że użycie pary nie zawsze musi powodować potrzebę wychłodzenia - i wtedy ekspres o tym nie informuje.
Natomiast jak wybucha, to znaczy, że czujnik temperatury działa niepoprawnie.

Najlepiej zmierz temperaturę wody pustego strzału po spienianiu mleka, gdy ekspres 1) informuje o przegrzaniu i musisz odczekać, 2) nie informuje.

Do tego celu wystarczą takie termometry, jak ten
https://pl.aliexpress.com/item/1005004745246804.html

Offline radekko

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipiec 2025, 09:40:14 »
Nie informuje o przegrzaniu nawet jak zrobię 5x spienianie pod rząd. Więc wg mnie coś jest jednak nie tak. Albo jakaś wada serii - bo to drugi egzemplarz z tym problemem, albo cos zmienili (czytaj potanili) w samej konstrukcji. Ewidentnie jest uderzenie pary z prysznica, co nie daje nawet pełnej porcji wody przy kolejnym parzeniu.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipiec 2025, 09:46:18 wysłana przez radekko »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lipiec 2025, 18:22:50 »
W takim razie nagraj film smartfonem, wyślij do działu technicznego i napisz, że nie jest to jedynie problem kosmetyczny, ale mający realny wpływ na przygotowywaną kawę. System wprowadza w błąd, mimo że został zaprojektowany, aby tego uniknąć.

Na potwierdzenie możesz podlinkować ten wątek na forum. Ja miałem ten ekspres, system po spienianiu mleka zawsze kazał mi ostudzić termoblok.

Offline radekko

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lipiec 2025, 10:47:19 »
Zwróciłem ekspres i zamówiłem inny model (ec885) - jest to samo. :) Najwyraźniej jest to jednak jakaś zmiana wprowadzona w konstrukcji/działaniu zarządzaniem temperaturą. Chyba nie pozostaje nic innego jak z tym żyć.  :)
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2025, 10:50:26 wysłana przez radekko »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lipiec 2025, 16:04:31 »
Powiem tak... zmierz temperaturę wody, tak jak napisałem.
Jeżeli jest tak, że czujniki nie działają poprawnie, to nie kupuj takich urządzeń.

I kup AVX EM3202. Taniej, lepiej.

Offline Misior Mężczyzna

• Ekspres: Sorso espresso, DeLonghi Dedica, Moka, Muka, Hario V60, Aeropress
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, DeLonghi KG79
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Styczeń 2026, 22:41:53 »
W moim DD zawsze po spienianiu mleka migają kontrolki i trzeba schłodzić termoblok przelewając wodą. Znajomi się śmiali, że spieniam wodę w szklance. Mam ten ekspres od 5 lat, więc może faktycznie coś zmienili w konstrukcji, choć to akurat mało prawdopodobne.
😎🎸

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi