Autor Wątek: Młynek pod kawiarkę  (Przeczytany 1861 razy)

Offline Mr. M

• Ekspres: Bialetti New Brikka 2Tz, Bialetti Moka Express 1Tz
  • Młynek: Kinu M47 Classic
Młynek pod kawiarkę
« dnia: 05 Lipiec 2025, 20:57:43 »
Witam wszystkich - przeczytałem już nieco wątków na forum, ale zapewne będziecie mieli więcej doświadczenia, więc liczę na podpowiedzi. Szukam młynka do domu, w pracy piję kawę z ekspresu, ale w domu używam kawiarki i lubię ten proces przygotowywania. Być może w przyszłości rozważę ekspres kolbowy.

Brałem pod uwagę następujące młynki:
1) KINGrinder K6​​: +cena / - trudno dostępny. Pod espresso jest ponoć bardziej K4 o którym słyszałem nieco gorsze opinie.

2) 1zpresso X-Ultra. Dużo różnych opinii, jedni sobie chwalą i uważają, że radzi sobie lepiej z uwagi na dokładniejszą regulację niż droższa linia K, inni mówią, że pozytywne opinie dotyczą poprzednich modeli serii X. Linię K sobie chwalą za smak kawy (ponoć lepszy młynek niż seria J), ale seria jest dostosowana bardziej pod alternatywne metody parzenia. Spotkałem opinie, że z uwagi na regulację co 20 mikronów nieco trudniej jest znaleźć właściwe ustawienie niż w serii X-Ultra (w przypadku espresso, ale może do kawiarki byłby ok?).

3) Kinu M47 Classic/Kinu M47 Simplicity/Rebel (nie wiem czym te dwa się różnią, chyba tylko korpusem) - cena trochę boli, Simplicity jest nieco mniejsze niż Classic, co jest u mnie plusem. Proszę o podpowiedzi jak wypada w porównaniu z 1zpresso :)

Nie wiem co sądzić o młynkach elektrycznych i jaki model miałby sens. Oraz czy kupując elektryczny w tej cenie uzyskałbym taki sam smak kawy jak w ręcznym młynku czy jednak odbiłoby się to na jakości?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Młynek pod kawiarkę
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipiec 2025, 22:19:05 »
Cześć,

To my witamy Ciebie na forum :)

Do kawiarki generalnie mieli się grubiej niż do espresso, nie potrzeba też aż takiej precyzji żeby się wstrzelić, wiec jeśli nie potrzebujesz używać młynka z ekspresem ciśnieniowym, to praktycznie każdy z podanych młynków będzie dobry.

Kinu są bardzo fajnymi młynkami szczególnie do espresso, ale z przelewami tez sobie dobrze radzą. Do tego jest opcja wymiany żarna na przelewowe. Mielą szybko, mają bardzo precyzyjne i wygodne ustawienie, dobrze się trzyma i wygodnie się mieli.

Generalnie młynki 1zpresso myślę, że nie odstają jakością od Kinu. Tylko zbudowane są inaczej i różne mają żarna. Ponoć budowa z aluminium u 1zpresso mniej wytrzymałą od stali w kinu, a żarna z miękkszej stali mają trochę krótszą żywotność. Jednak w domowych warunkach to jest teoretycznie, bo chyba nikt tego nie sprawdził w praktyce,  różnica typu 15 lat mielenia 1zpresso, 25 lat mielenia Kinu.

Kingrinder porównywałem kiedyś bezpośrednio i jest trochę mniej wygodny od 1zpresso i Kinu, mieli w podobnym tempie do Kinu i jakość przemiału ma niewiele gorszą. Natomiast dokładność w zupełności wystarczającą do zrobienia espresso. Robiłem i było w porządku. Także to już zależy od Twoich priorytetów jeśli chcesz coś wygodniejszego i trochę porządniejszego, to 1Zpresso albo Kinu, jak wolisz np. wydać mniej, a za to zrobić sobie wycieczkę, wykupić szkolenie czy cokolwiek innego, to Kingrinder też spokojnie da radę.

Offline Mr. M

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipiec 2025, 23:28:19 »
Dziękuję za odpowiedź. A czy młynek automatyczny daje jakąś przewagę poza wygodą/szybkością? Chodzi mi o porównanie Eureka Mignon Zero/DF54 i młynka ręcznego. W porównaniu do kinu nie różnią się cenowo, pytanie tylko jak mielą. I podejrzewam, że jest nieco większy problem przy czyszczeniu, ale może się mylę :)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipiec 2025, 08:55:25 »
Młynki elektryczne, to przede wszystkim wygoda. zmielą nieco inaczej niż ręczne, chociażby ze względu na inne prędkości pracy żaren i inne konstrukcje. Czy zrobią coś czego nie zrobi ręczny? Jedye co przychodzi mi do głowy to, że przechowają kawę w zbiorniku.  Przeważnie będą zbierać w środku więcej resztek kawy, bo mają więcej zakamarków. Da się to zminimalizować zwilżając kawę przed mieleniem i przedmuchując młynek elektryczny.

Ręczne możesz mieć przede wszystkim stosunkowo tanio za bardzo wysoką jakość i są idealne do robienia pojedynczych porcji - czyli można często zmieniać kawy.

Ja od kiedy mam elektryczny młynek Fellow Ode2, to ręcznego używam głównie na wyjazdach.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2025, 08:57:43 wysłana przez krystians »

Offline Mr. M

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipiec 2025, 14:51:56 »
Dziękuję. Bardziej chodziło mi o to czy wybierając młynek elektryczny w tym samym zakresie cenowym co młynek ręczny (cenowa różnica między Eureką Mignon Zero/DF54, a młynkami ręcznymi 1zpresso i Kinu nie jest duża) otrzymam zbliżoną jakość mielenia. Czy być może młynki elektryczne odstają jakością mielenia i żeby uzyskać zbliżony efekt do tego, co uzyskuje się w młynku ręcznym, należy zwiększyć budżet.

W skrócie czy z Eureki Mignon Zero lub DF54 kawa wychodzi podobna jak w Kinu, czy gorsza :) Pytam, bo nie miałem nigdy młynka elektrycznego.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2025, 16:19:31 wysłana przez Mr. M »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lipiec 2025, 16:05:35 »
Proszę zrobić edycję i napisać po polsku albo skasuję post.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipiec 2025, 18:32:58 »
Nie wiem, czy jakość przemiału, a w efekcie naparu, są takie same, jak w przywołanych ręcznych modelach, ale moim zdaniem są wystarczające. Używam najtańszej eureki do kawiarki i przelewu i jestem zadowolony. Prawdziwa- zauważalna różnica na minus względem ręcznych to hałas. Retencją nie ma co się przejmować.
Trochę wieje od morza :/

Offline imadzianejszyn

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipiec 2025, 02:28:38 »
Cześć, podepnę się pod pytanie, bo właściwie rozważam podobne młynki, również pod kawiarkę, ale z nadzieją, że kiedyś pod ekspres i espresso.

@Mr. M wspomniałeś, że KINgrinder trudno dostępny, widziałam go teraz na Amazonie za 450 zł, jako sprzedawca widnieje kingrinder, więc chyba w porządku?

I tu pytanie, do bardziej doświadczonych, w tej samej cenie jest Timemore Chestnut C3ESP Pro i zastanawiam się, czy faktycznie broni się za tę cenę w porównaniu do Kingrindera K6?

Albo może lepiej którychś z tańszych modeli 1zpresso np. JX-pro (mam tu na myśli używki do 500 zł)?

Poradźcie proszę!

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipiec 2025, 08:44:07 »
Pod względem jakości mielenia to 1zpresso i kingrinder będą podobne, tylko 1zpresso lepiej moim zdaniem wykonane i wygodniej się kręci. Co pod espresso wg mnie robi różnicę. Nie używałem C3ESP więc nie wiem na ile jest wygodny i jak szybko mieli, z tego co kojarzę to wolniej. Kingrinder i 1Zpresso spokojnie poniżej minuty na dozę 18 g do espresso.

Kierowałbym się jednak ergonomią i do espresso brał jak najlepsze i najwygodniejsze narzędzie. Może być używane o ile wszystko jest ok zmłynkiem i żarnami.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipiec 2025, 09:13:29 »
Kingrinder K6 jest spokojnie do wyrwania poniżej 300zł na Aliexpress.
Bardzo uniwersalny młynek, do każdego rodzaju przygotowywania kawy.

W rankingach młynków stawiany w klasie Comandante C40 za zupełnie inne pieniądze. Proponuję odpalić test i rankingi na YT.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lipiec 2025, 09:18:36 »
Kingrinder K6 jest spokojnie do wyrwania poniżej 300zł na Aliexpress.
Bardzo uniwersalny młynek, do każdego rodzaju przygotowywania kawy.

W rankingach młynków stawiany w klasie Comandante C40 za zupełnie inne pieniądze. Proponuję odpalić test i rankingi na YT.

K6 poniżej 3 stówek? 
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lipiec 2025, 09:27:20 »
Tak, już chyba ze 2 razy wrzucałem na forum, bo akurat mi się przypomniało, żeby sprawdzić. Co chwila są takie okazję teraz.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lipiec 2025, 12:01:38 »
Timemore C3ESP to jest przecież regularnie do kupienia poniżej 150 zł, skąd ty wziąłeś 450? Moim zdaniem to jest bardziej niż wystarczający młynek do kawiarki, zresztą nie tylko.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lipiec 2025, 12:13:16 »
Tak, już chyba ze 2 razy wrzucałem na forum, bo akurat mi się przypomniało, żeby sprawdzić. Co chwila są takie okazję teraz.

Co jakiś czas zerkam i nie przypominam sobie, owszem byla promocja przy zakupie 12 sztuk, a druga z wyslka za 300 zł....
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline imadzianejszyn

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lipiec 2025, 12:32:29 »
@k3lt tak, jak napisałam - na Amazonie, najtaniej widziałam za 229 używkę na OLX, proszę za to o info, gdzie się dorywa za 150, bo ja to zielona jestem :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi