Autor Wątek: Problem z Cellini Evo V2  (Przeczytany 1601 razy)

Offline CelinaV2Eva

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2 CE
Problem z Cellini Evo V2
« dnia: 05 Lipiec 2025, 13:25:31 »
Witam wszystkich i pozdrawiam, jestem tu nowa.

Mam problem z Ekspresem Rocket Cellini Evoluzione V2 CE, który stał długo nie ruszany (ponad rok), wcześniej, od nowości użyty kilka razy.
Stał przykryty, wyłączony. Postanowiłam, go wczoraj uruchomić i sprawdzić czy zadziała.
Nagrzał się, uruchomiła się pompa, ciśnienie jest, produkuje parę, początkowo z wylewki woda nie chciała lecieć, odkręciłam końcówkę (była zakamieniona), wyleciało z niej dużo kamienia, natomiast z grupy nie leci ani kropla, pompa pracuje, prysznic z uszczelką wyciągnęłam, jest czysciutki.
Co radzicie, od czego mam zacząć oględziny i jak tą usterkę usunąć?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Żaneta

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: Problem z Cellini Evo V2
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipiec 2025, 03:12:21 »
Chyba zacząłbym od rozebrania (całej) grupy i gruntownego przeczyszczenia.

Skoro wylewka wody zdołała się zakamienić, to bojlery tym bardziej. Konieczne będzie prawdopodobnie rozebranie bojlerów i ich odkamienianie.
Warto także sprawdzić wszystkie zawory, tam też mogło coś się przytkać. Ogółem dużo opcji i przyczyn może być więcej, niż jedna ;)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipiec 2025, 10:23:14 »
Jeśli woda z prysznica nie wypływa, to najprawdopodobniej zatkany jest restryktor w tzw. grzybku. Jest to otwór o średnicy mniejszej niż 1mm. Trzeba odkręcić dużą śrubę na górze grupy, wyjąć wszystko, odetkać, odkamienić, oczyścić, złożyć do kupy tak jak było; w najlepszym wypadku wystarczy ten otworek na "grzybku" udrożnić ;). Najlepiej poszukaj sobie jakiegoś schematu grupy E61 a wszystko się rozjaśni. Tutaj jakiś pierwszy z brzegu:

Rzeczony otworek tutaj opisano jako "Gicleur".

Ale generalnie trzeba dbać o jakość wody i nie dopuszczać do zakamienienia ekspresu. Warto też profilaktycznie co jakiś czas przeprowadzić dość łatwą procedurę odkamieniania bez rozkładania wszystkiego na części. W krytycznej sytuacji niestety trzeba i warto oczyścić wszystkie detale.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2025, 10:28:45 wysłana przez Antonio »

Offline CelinaV2Eva

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipiec 2025, 20:51:08 »
po odkręcenie pierwszej śruby, widzę ten mały "zaworek" na nim jest zielona kropka, nie wiem co to jest. Wokół wewnątrz, znajdują się 4 równo rozstawione otworki o średnicy 0,5 mm każdy. Nurtuje mnie ta, kropka, czy ona tam powinna być? Czy to jakiś rodzaj pląby, czy to raczej problem ktorego szukam? Czy ten zaworek mogę śmiało wykrecić?

W załączeniu przesyłam zdjecie.
Dziękuję za pomoc.

Edit: znalazłam jak wygląda nowy zaworek, więc zakładam, że to mój problem.

Pędzę po przedłużkę do nasadki. Napiszę, gdy złożę wszystko i włączę ekspres.
Tymczasem dziękuję, za podpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2025, 20:58:58 wysłana przez CelinaV2Eva »

Offline CelinaV2Eva

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipiec 2025, 15:33:40 »
Jescze raz bardzo dziękuję, za podpowiedź.
Wszystko działa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi