Autor Wątek: EURODRIP  (Przeczytany 4545 razy)

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
EURODRIP
« dnia: 04 Lipiec 2025, 12:22:38 »
Cześć wszystkim!

Chciałbym opowiedzieć kilka słów o nowym projekcie, który pojawi się do zgarnięcia w najbliższym czasie. EURODRIP to autorski projekt kawowej podróży po Europie. Mniej więcej rok temu wpadło mi do głowy luźne skojarzenie z filmem Eurotrip i pomysł później zaczął pracować. Pomyślałem, że fajnie byłoby zrobić coś częstszego od kalendarza adwentowego, coś tańszego od kalendarza adwentowego, ale z podobnym założeniem poznawania różnorodnych ziaren, palarni i wszystkiego pozytywnego co niesie ze sobą "zajawka kawowa". Skoro mamy motyw podróży to potrzebna jest mapa, trasa itd. Pomysł wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłem zrobić cos w tym kierunku.

Miałem jednak świadomość, że jest to na tyle duże przedsięwzięcie, że sam nie dam rady tego zrobić. Odezwałem się zimą do Igora (@drip.na.lodzie) czy nie chciałby również wziąć w tym udziału - tym bardziej, że jego nazwa na IG również ładnie spinałaby się w projekcie :) Zobaczyłem jak w pojedynkę, zupełnie sam, fantastycznie ogarnął kalendarz adwentowy i przedstawiłem mu projekt a on oczywiście przyjął go entuzjastycznie. Spotkaliśmy się jakoś w lutym i rozplanowaliśmy jak mogłoby to wyglądać.

W koncept graficzny zaangażował się Kuba Lehmann, zdecydowaliśmy się na pomysł boxa kawowego obklejonego nalepkami i mającego przypominać walizkę podróżnika. Zdecydowaliśmy, że przy kolejnych Eurodripach akcenty graficzne w postaci np. pocztówki będą projektowane specjalnie na każdą kolejną edycję. Na edycję letnią jest Koloseum jako kubek kawy. Wydaje mi się, że wyszło to bardzo przyjemnie :)

Następnie skontaktowaliśmy się z wieloma europejskimi palarniami, zrobiliśmy długą listę rzeczy które potencjalnie mogłyby się tam znaleźć i zdecydowaliśmy się na 8 kaw. Ziarna powoli do nas spływają, chcemy żeby były możliwie świeże.

Podróż ma element przygodowy, więc przewodnikiem jest mapa na której znajdziecie wskazówki parzenia. Każda literka E U R O D R I P zawiera 30g kawy (doza 2x15g na dwa strzały). Polecamy przed zaparzeniem zerknąć na wskazówkę i po prostu zrobić sobie kawę w ciemno. Można próbować zgadnąć co tylko chcecie: skąd pochodzi, jaka obróbka, jaki profil smakowy. Zestaw można parzyć razem z nami na IG, są podane przystanki i daty odkrycia informacji LUB zerknąć do kopertki "top secret" załączonej do zestawu i sobie sprawdzić.

Jestem bardzo zadowolony z selekcji, udało się dokonać niezwykle interesujących wyborów, są sztosy, są bardzo smaczne rzeczy na które pewnie byście się nie zdecydowali, są kawy czyste i są zakręcone. Oczywiście ilość zestawów jest mocno ograniczona. Jeśli pojawi się kolejna edycja to będzie nam łatwiej określić potencjalne zainteresowanie.

Planujemy również dwa wydarzenia cuppingowe w dwóch dużych miastach. Jak będą szczegóły - dam znać!

PRE-ORDER wystartuje w dniu jutrzejszym na stronie naszej palarni (nie wiem o której :)) i potrwa do 17.07. Zestawy będą rozsyłane po zakończeniu przedsprzedaży (czyli zaraz po 17.07). Koszt zestawu w preorderze to 185zł, później będzie 199zł. Oferta ograniczona ilością.

Poniżej zajawka wizualna.

IMG_9694 2.jpeg

IMG_9631.jpeg
« Ostatnia zmiana: 04 Lipiec 2025, 12:25:12 wysłana przez mr_blend »

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
Odp: EURODRIP
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipiec 2025, 12:58:35 »
Super projekt 🔥🔥🔥

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipiec 2025, 11:38:44 »
Preorder został już dodany, dostępny na palarniablend.pl
Jest banner na głównej stronie przekierowujący do zakupów.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipiec 2025, 12:56:11 »
Nie można wybrać paczkomatu aby dokonać zakupu, wyskakuje błąd.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipiec 2025, 15:15:49 »
Możliwy chwilowy brak komunikacji ze strony Inpost. Przed chwilą próbowałem i działało, przychodzą również kolejne zamówienia na paczkomat.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipiec 2025, 16:17:29 »
Po kilku próbach wziąłem ostatecznie kuriera i w komentarzu poprosiłem o wysyłkę do paczkomatu 😉

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipiec 2025, 18:25:55 »
Pierwszy przystanek za mną. Udało mnie się odgadnąć obróbkę i profil, również palarnię. Pochodzenie totalne pudło. Odmiany nawet nie próbowałem. Przy tak małej gramaturze ziaren trzeba postawić na sprawdzone metody zaparzania: V60, 4 zalania i było wyśmienicie. Drugie parzenie 3 zalania ryzykując jednak Origami - było jeszcze lepiej. Świetny początek.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipiec 2025, 23:49:54 »
Trzymamy z Igorem kciuki za selekcję, że przypadnie Wam do gustu. Jest dosyć mocno zróżnicowana. Specjalnie są 2 dozy, żeby można było próbować np. świadomie/nieświadomie lub coś poprawić po pierwszym zaparzeniu. 30g wzięło się z sondy zrobionej po edycji kalendarza adwentowego, zdecydowana większość obstawiała 2x15. Sam parzę sztandarowe 18g, ale nie miałbym problemu z niewielką korektą i możliwością skorzystania z podwójnej próby.

Cieszę się, że projekt jest już w eterze, nawet pudełka dały radę i nie zostały znieszczone przez Inpost. Mamy już wewnętrzną listę własnych uwag na dalszą edycję. Jeśli coś jest turbo źle dajcie znać, pierwsza edycja rządzi się swoimi prawami. Dużo rzeczy udało się przewidzieć, cieszę się że udało się wszystko wysłać jednego dnia - ostatnie 5 zestawów pakowaliśmy z kurierem oczekującym w podwórku :)

Pozdrawiam,
Paweł

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi