Autor Wątek: Bezzera DUO MN bojler kawowy nie osiąga temepratury  (Przeczytany 1766 razy)

Offline Twolipan211

• Ekspres: RS, Bezzera Duo, Drip
  • Młynek: Cunill, Faema MD3000 on demand TW
Bezzera DUO MN bojler kawowy nie osiąga temepratury
« dnia: 29 Czerwiec 2025, 18:13:39 »
Chętnie popytam mądre głowy.
Bezzera Duo, bezproblemowa eksploatacja przez ok. 5 lat i pojawił się następujący objaw.

Temperatura mniejszego bojlera nie chciała przyjąć zadanych 96 stopni, cały czas oscylowała w okolicach 15-25 stopni , ale nie szła w górę.
Tymczasem większy bojler (parowy, z gorącą wodą ) wchodził na zadane 130 stopni i para działała prawidłowo.

Pierwszą myślą była grzałka (I właściwie dotąd nie jestem pewien, ale wygląda na to, że tam jest tylko jedna grzałka?
To nie ta ,ale podobna https://gastroparts.com/pl/item/grzalka-1200w-110-120v-lf5027564)

Ale po rozebraniu zacząłem się zastanawiać jak to możliwe, że uszkodzona grzałka wchodzi na 25 stopni?
I trochę drogą dedukcji wydaje mi się, że winowajcą może być czujnik termiczny który wrzucam na zdjęciach poniżej.

Tu strona  producenta, chociaż mój jak widać na zdjęciach ma końcówkę 218 a nie 210 (to ma znaczenie?)
https://www.campinicorel.it/it/article/ty-60-r/

I tu mam prośbę o potwierdzenie lub zaprzeczenie, oraz czy ten ręczny reset nie oznacza że należy wcisnąć widoczny na zdjęciu z kropką bolec?
Intuicyjnie ktopka powinna być schowana, więc wygląda jakby wyskoczył.
U mnie nie da się tego zrobić bo stawia opór i nie da się go wcisnąć, ale może coś źle robię.

Wychodzi więc na to że wystarczy go wykręcić za kryzę i wymienić, co powinno zlikwidować usterkę?
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2025, 18:20:38 wysłana przez Twolipan211 »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Bezzera DUO MN bojler kawowy nie osiąga temepratury
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwiec 2025, 18:49:28 »
To jest termostat bezpieczeństwa. Gdyby on zadziałał lekko ta czerwona część byłaby podniesiona a ekspres by nie grzał wcale. Coś innego szwankuje. Mam podobne objawy w Lelit Mara ale nie wiem jeszcze dlaczego. Musisz szukać dalej. Pewnie jest czujnik temperatury wkręcony w bojler? A może elektronika szwankuje?

Offline Twolipan211

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwiec 2025, 19:48:42 »
Widać kropkę, kiedyś pamiętam w innym podobnym urządzeniu oznaczało to że wyskoczył, stąd go obstawiam. W dodatku on jest moim zdaniem wysunięty bardzo, chociaż nie wiem ile jest normalnie.

Nie wiem który to czujnik temperatury, ale obstawiam to ze zdjęcia.

Z tym że dopytuje czy są dwie grzałki bo to by oznaczało, że nie na dużym bojlerze wszystko działa dobrze, a uszkodzona druga grzałka z kawowego nie działa. A tu wygląda, ze jedna grzałka na dużym podaje wrzątek na mały bojler, a temperaturę na małym reguluje ten termostat.

Jeżeli to co zaznaczyłem to czujnik temperatury, to nie ma możliwości żeby wskazywał błędnie na drugim a na tym poprawnie.

Elektronika jest ok, pokazuje na dużym bojlerze 130 stopni i para dawała normalnie. , na małym 25 i woda w nim była letnia.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Czerwiec 2025, 08:17:25 »
Te termostaty mają taki czerwony guzik. One zawsze trochę (1mm) odstają, jak wyskoczy będzie wyżej. Jak parowy uzupełnia kawowy, to może faktycznie grzałka padła. Pytanie, dlaczego?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwiec 2025, 18:14:19 »
Musisz się jakoś w tym zorientować. Często bywa, że czujniki temperatury ulegają awarii, ale wtedy raczej grzałka grzeje do upadłego i uruchamiają się kolejne zabezpieczenia. Nie mam pojęcia jak ten ekspres jest zbudowany -- warto zrobić sobie jakiś schemat elektryczny i sprawdzić poszczególne elementy...

Offline Twolipan211

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwiec 2025, 18:56:12 »
No właśnie schematy i elektryka to moja z kolei słaba strona:(

Pierwszą przyczyną typowałem grzałkę, ale okazuje się że choćby coffeparts nie ma pojęcia ile tych grzałek tam jest (1-2?)
Jak jedna i podaje na dwa, to nie ma mowy o grzałce, bezpiecznik, zabezpieczenie termiczne: to by sżło w tą stronę
Jak dwie (na co wskazują dwa zabezpieczenia termiczne widoczne na zdjęciach na obu bojlerach, to  grzałka może być jak najbardziej.

Ale zgaduję, a liczę że ktoś może mieć wiedzę praktyczną i coś podpowie:)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipiec 2025, 09:34:48 »
W bojlerze kawowym na pewno jest grzałka :). To, że woda doń wpływa z bojlera parowego (jego wymiennika ciepła) nie gwarantuje wcale odpowiedniej temperatury zaparzania. Moim zdaniem grzałka nie działa. Spuść wodę ze wszystkiego, wyciągnij grzałkę i sprawdź :).

Żeby dokładnie coś wydedukować, musiałbyś dać nam więcej obrazków. Na razie zrobiłeś fotkę z góry. Te bojlery mają też coś pod spodem chyba?
« Ostatnia zmiana: 01 Lipiec 2025, 09:36:58 wysłana przez Antonio »

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lipiec 2025, 10:06:19 »
Mając miernik uniwersalny można posprawdzać bez większego rozkręcania...
A jeśli miernika brak, to jakieś testy typu sprawdzić pobór prądu (np. patrząc na licznik energii, po wyłączeniu wszystkiego innego)
ja bym sprawdził pobór prądu wyłączając bojler pary, żeby sam kawowy tylko się grzał (o ile jest taka możliwość) - czy w ogóle grzałka się uruchamia, kiedy wyłącza itp...

Offline Twolipan211

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipiec 2025, 13:45:47 »
Mamy plan posprawdzania rezystencji czego się z Siewcu który udziela wsparcia na miejscu:)
Postaram się wrzucić wyniki, bo chcemy tak zwłaszcza grzałkę posptawdzać. Czy się uda bez rozbierania to zobaczymy bo wygląda na to że elektryka jest od spodu (względem zdjęcia od góry)

Z tego co wiem, z poziomu użytkownika nie ma możliwości włączania jednej grzałki, po włączeniu grzeją się obie.
A na wyświetlaczu pojawia się to:

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lipiec 2025, 14:04:48 »
Mi się wydaje czy on pokazuje 4,5 bara?

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lipiec 2025, 14:21:49 »
Z tego co wiem, z poziomu użytkownika nie ma możliwości włączania jednej grzałki

wg AI się da (???)

nie da się kliknąć 'off' w menu "5.4.3 Boiler priority settings" str. 46 instrukcji, albo minusem ?
https://coffeesnobs.com.au/filedata/fetch?id=982484

BTW mam nadzieję, że nie wyłączyłeś kawowego  :hihihi:

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lipiec 2025, 16:28:00 »
Mi się wydaje czy on pokazuje 4,5 bara?
Podłączony pod sieć wodociągową?

Offline Twolipan211

« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lipiec 2025, 19:37:06 »
Tak, podłączony pod wodciąg.
I nie, nie pozuje 4,5 bara, to grafika.

Jakie są bary pokazują te kolory w obwodzie (czerwony), co może być słabiej widać na zdjęciu bo pracuje.
On był w trakcie nagrzewania, bo nie chciałem go trzymać za długo z tą niezdiagnozowaną usterką.
Ale osiąga temperaturę zadaną w ok. 10-14 min, ale zwykle zaczynam akcje po 20-30 min.

Sprzedawca z Włoch się odezwał:(

'Dziękujemy za kontakt.

Ponieważ gwarancja na Twoją maszynę wygasła, uprzejmie zalecamy skontaktowanie się z lokalnym technikiem w celu przeprowadzenia dokładnej inspekcji. Opisany przez Ciebie problem może dotyczyć elementu grzejnego bojlera do kawy lub jednego z czujników temperatury, ale konieczna jest ocena praktyczna w celu ustalenia dokładnej przyczyny. "

To teraz zgadywanka, co na myśli miała włoska konsultantka :Bicz:

« Ostatnia zmiana: 01 Lipiec 2025, 20:58:17 wysłana przez Twolipan211 »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lipiec 2025, 21:59:23 »
To teraz zgadywanka, co na myśli miała włoska konsultantka
Przecież wyraźnie napisali: albo element 10 -- grzałka; albo 7 -- czujnik temperatury.

Offline Twolipan211

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lipiec 2025, 22:37:50 »
Nie Antonio, to byłoby za proste [emoji38]

Pani napisała tylko co zacytowałem, żadnego schematu nie czuła potrzeby wrzucić [emoji12]
To ja zaznaczyłem na nim moje przypuszczenia w konsultacjach z kolegą, zapomniałem tym i wrzuciłem.
Ale z tą 7-ką możesz podrzucać właściwy trop.

Antonio, przecież Ty pracujesz z Włochami:))
« Ostatnia zmiana: 01 Lipiec 2025, 22:40:45 wysłana przez Twolipan211 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi