Autor Wątek: NIVONA 791 - woda w pojemniku ściekowym  (Przeczytany 2064 razy)

Offline grakupuje

• NIVONA
  • Ekspres: Nivona 791
NIVONA 791 - woda w pojemniku ściekowym
« dnia: 26 Czerwiec 2025, 08:48:19 »
Witam,

Mam pytanie dotyczące funkcjonowania ekspresu - po wykonaniu zaledwie kilku kaw - wcześniej tam nie zaglądałem.

Przy robieniu kawy oraz przy płukaniu systemu zbiera się woda w pojemniku ociekowym. I nie jest to woda, która spływa przez wężyk do mleka czy woda z otworów do robienia kawy (tutaj mam podstawiony pojemnik na wodę), a przez wężyk woda nie płynie. Chodzi mi o pojemnik pod ekspresem nie pod kratką.

Wczoraj czyściłem pojemnik na fusy, a w pojemnik ociekowy był zapełniony prawie w 3/4 pojemności - po kilku kawach, wytarłem na sucho i dzisiaj rano po włączeniu ekspresu i czyszczeniu systemu woda była w pojemniku ociekowym (był podstawiony kubek). Po zrobieniu 1 kawy w pojemniku ociekowym znowu znajduje się woda. W pierwszym przypadku czysta woda, w drugim woda zmieszana z kawą - w załączeniu zdjęcie.

Czy jest to sytuacja normalna, czy nie ma gdzieś jakiegoś przecieku ? Woda jest pod młynkiem, zaparzaczem (nie wiem jak nazwać te rzeczy) a nie pod kratką, gdzie stawia się kubek.

Mam reklamować ekspress ?

Pierwszy raz się spotkałem z sytuacją , że woda zbiera się w pojemniku ociekowym podczas robienia kawy czy czyszczenia systemu - wygląda na to jakby woda ciekła w środku ekspresu.

Dziękuję za informację.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2025, 08:52:44 wysłana przez grakupuje »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
Odp: NIVONA 791 - woda w pojemniku ściekowym
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwiec 2025, 20:14:41 »
Czy jest to sytuacja normalna,
Według mnie jest to normalne.
Przynajmniej w moim WMF perfection tak jest.
Ba ja po 4 kawach po 120mm. musze opróżniać tackę ociekową, bo nie dosyć że jest wtedy już pełna wody, to i jeszcze tyle tyle co widać, kawy się w niej zbiera.

WMF PERFECTION.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwiec 2025, 21:00:40 »
Normalna sytuacja w Nivona :taktak:

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwiec 2025, 08:05:37 »
Czy jest to sytuacja normalna,
Według mnie jest to normalne.
Przynajmniej w moim WMF perfection tak jest.
Ba ja po 4 kawach po 120mm. musze opróżniać tackę ociekową, bo nie dosyć że jest wtedy już pełna wody, to i jeszcze tyle tyle co widać, kawy się w niej zbiera.

[ Invalid Attachment ]

Jka

Blaszka od wylotu młynka do kotła jest pewnie źle zakrzywiona i większość spada przy krawędzi zaparzacza potem zostaje zepchniete przez hokej co ma fusy wyrzucić do pojemnika na fusy ( bo kawę nasypuje za hokejem)

Albo mieli kawy za dużo

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi