Autor Wątek: Saka Caffe  (Przeczytany 15846 razy)

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
Odp: Saka Caffe
« Odpowiedź #135 dnia: 19 Marzec 2026, 13:34:22 »
Też chętnie przygarnę zestaw testowy.
Co ciekawe - ja zamówiłem Gran Bar i pierwsze skojarzenie miałem z Twoją Ariadną - mogę w ramach rewanżu przysłać próbkę tej kawy.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #136 dnia: 19 Marzec 2026, 17:05:19 »
OK, to jeszcze jedna-dwie osoby i będzie komplet :). Podajcie proszę dane do wysyłki via PW.

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #137 dnia: 19 Marzec 2026, 18:34:31 »
Ja odebralem dziś popołudniu - bardzo dziękuję.

Offline dober Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream Zero, Jura Z10, V60,
  • Młynek: E55 Pro
« Odpowiedź #138 dnia: 23 Marzec 2026, 11:14:20 »
Jak tam? Dostaliście kawy na testy Saka vs Roma di Notte?
Ja już potestowałem, mam swoje przemyślenia, trochę zaskoczenia  [emoji38]

Nie wiem czy wieczorem opisać testy czy jeszcze poczekać żeby nikt się nie sugerował?  :)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #139 dnia: 23 Marzec 2026, 11:57:42 »
żeby nikt się nie sugerował?  :)

Może lepiej będzie, aby wszyscy wysłali swoją opinię na temat różnicy pomiędzy kawami do Andrzeja, a on potem wszystkie razem niech hurtowo umieści w tym wątku.   

Offline coffe

« Odpowiedź #140 dnia: 24 Marzec 2026, 10:52:21 »
Tak, "Orzeł wylądował":

Jak widać, różnicy wielkiej nie ma. Ne ma badziewnej robusty, to jakoś przyzwoicie to wygląda. Różnica w espresso jest całkiem wyraźna jednak ;). W związku z tym mam propozycję dla miłośników i znawców "dolcezza amarissima". Kto byłby zainteresowany ślepym testem: Saka vs Roma di Notte? 5-6 osób -- przygotuję 2 x 100g i powysyłam, licząc na zwrotną informację i przyporządkowanie kawy do jej nazwy.

Dziękuje bardzo! Przed chwilą do Mnie dotarła paczka i właśnie ją odebrałem, jest mały problem bo są trzy opakowania ;) Dzisiaj będzie próbowane i podzielę się każdym spostrzeżeniem w wiadomości prywatnej a jak wszyscy odbiorą i przetestują mam nadzieje że opublikujemy tutaj :)

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #141 dnia: 24 Marzec 2026, 18:50:31 »
Tak, "Orzeł wylądował":

Jak widać, różnicy wielkiej nie ma. Ne ma badziewnej robusty, to jakoś przyzwoicie to wygląda. Różnica w espresso jest całkiem wyraźna jednak ;). W związku z tym mam propozycję dla miłośników i znawców "dolcezza amarissima". Kto byłby zainteresowany ślepym testem: Saka vs Roma di Notte? 5-6 osób -- przygotuję 2 x 100g i powysyłam, licząc na zwrotną informację i przyporządkowanie kawy do jej nazwy.

@Antonio jeśli masz jeszcze sample to chętnie akurat paczka z regularnym zamówieniem dopiero przyszła w ubiegłym tygodniu, ale mógłbym coś jeszcze dobrać pod przelew i wpisać w zamówieniu że ja to ja  :-)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #142 dnia: 24 Marzec 2026, 21:03:01 »
W każdym razie bawcie się dobrze :). Sam z tego porównania też mam dużo radości i ciekawych wniosków, ale zawsze warto własną percepcję skonfrontować, porównać z innymi.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #143 dnia: 25 Marzec 2026, 09:43:55 »
Lepiej chyba spontanicznie od razu coś napisać -- chyba tutaj ;). Najwyżej "nożyczki" potem to przeniosą do innego wątku. W profesjonalnym testowaniu espresso najbardziej jakościowo dobre oceny są ocenami szybkimi: od razu zapisujemy, to co czujemy. Zbyt dużo rozumowania zniekształca to pierwsze, oryginalne i szczere wrażenie ;). Luigi Odello mawia, że najlepszy panel testerów w analizie sensorycznej -- to panel pijaków ;).
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2026, 11:37:51 wysłana przez Antonio »

Offline coffe

« Odpowiedź #144 dnia: 25 Marzec 2026, 19:36:05 »
Powiedzieć że jest ciężko dla takiego amatora jak Ja to nic nie powiedzieć  :D

1: dolcezza amarissima

2: amarissima dolcezza

3: brak etykiety

Nigdy nie piłem Saka Top Select ani Roma di Notte, mam porównanie do Saka Gran Bar. Wszystkie kawy które otrzymałem są dla Mnie bardzo dobre i najbardziej posmakował mi numer 1. ciemniej palona. Top Select bym obstawił że jest to numer 2 ale pewny nie jestem. Jeśli chodzi o smak i shoty espresso mamy wiele zmiennych podczas parzenia którymi możemy sobie sterować i dla Mnie jest to dopiero początek testów, żeby powiedzieć coś więcej o smakach, najchętniej bym wypił 5 shotów z każdej naraz z różnymi zmiennymi  kawka Nie sugerujcie się bardzo kolorem zdjęć, były robione o różnej porze i różnym świetle. Bardzo jestem ciekawy co jest które i opinii innych użytkowników, zapewne bardziej doświadczonych kawka :D

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #145 dnia: 26 Marzec 2026, 19:02:18 »
Powiedzieć że jest ciężko dla takiego amatora jak Ja to nic nie powiedzieć  :D
Za bardzo skromny jesteś. Podszedłeś do tematu poważnie i zrobiłeś jeszcze piękne, dużo mówiące fotografie.
Pisząc wcześniej o Luigi Odello, pomyliłem pojęcia: miał on na myśli ludzi pijanych, podchmielonych a przez to z "wyłączonym" rozumem, a nie pijaków :szampan:. Chodzi o to, by od razu złapać pierwszy sygnał, pierwsze wrażenie i możliwie szybko zapisać to ściśle i szczerze. Wtedy, gdy miałem z nim osobiście do czynienia, nie za bardzo to rozumiałem i słabo czułem. Za długo "deliberowałem" nad filiżanką...

Tutaj mały wykład wspomnianego Maestro na temat stosowanej przez niego metodologii. Niestety po włosku...

Offline dober Mężczyzna

« Odpowiedź #146 dnia: 26 Marzec 2026, 20:09:45 »

Amarissima dolcezza- pierwsze otwarcie paczki przyjemny zapach. Ziarna średnio palone, więc pierwsze skojarzenie tutaj już w głowie, kawa palona przez Andrzeja. Na zdjęciu wychodzi ciemniej niż w rzeczywistości. Klik 65 na e55 pro -18g uzysk 36g w 26 sekund . Pierwsze łyki wyczuwalna kwasowość z lekką goryczką, może lekkie nuty śliwki ,. może kwiatowe? 

Podejście numer dwa, pozycja 60 na e55 pro: 18g - uzysk 37 w 20 sekund -  kwasowość delikatna, mi kojarzy się ze śliwkami, delikatna goryczka. Dosyć teraz płaska w smaku, ale pojawiło się kanałowanie więc pewnie stąd niższy czas zaparzania.

Podejście trzecie, mielenie jeszcze drobniejsze w e55 pro :18g - uzysk 38g w 25 sekund . Ciągle to samo lekka kwasowość, delikatna goryczka, mi przypomina śliwki, może powidła śliwkowe. Dosyć płaska w smaku.

Czwarta próba: zwiększenie dozy do 19g - uzysk 38 w czasie około 40 sekund, hmm w dalszym ciągu lekka kwasowość, więcej słodyczy ale dalej wyczuwalne śliwki? A raczej powidła.

Dolcezza amarissima- pierwsze otwarcie paczki tutaj również przyjemny zapach. Bardzo podobny stopień wypalenia.

Na e55 pro 63 pozycja. Espresso: 18g kawy - 36 g uzysku w 19 sekund i to był pierwszy strzał. Smak- na pierwszym planie; pozytywna goryczka, słodka. Taka gorzka czekolada ale subtelna, zrównoważony smak . Fajna . Mocniejsza pod względem kofeiny, ale pozytywnie.

I teraz mam dylemat, bo spodziewałem się że Amarissima dolcezza będzie od Antonia, a teraz nie wiem bo opis bardziej pasuje do tej i lepszy kop kofeiny jest w tej dolcezza amarissima.

Drugie podejście - 19g kawy - 39 uzysku w 28 sekund. Lekka goryczka fajna, słodka bardzo zrównoważona pod względem smaku, na końcu języka wyczuwalny delikatnie w oddali marcepan, migdały?

Werdykt: osobiście bardziej podeszła mi pod względem smaku dolcezza amarissima, ale proszę też pamiętać że jestem raczej początkującym kawoszem pod względem wyczuwalnych nut smakowych w kawie. Uważam, że dolcezza amarissima jest jednak kawą od Antonia. Nie grzebałem w paczce szukając tam robusty, która chyba jest w Roma di Notte poczekam na ostateczny werdykt.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #147 dnia: 26 Marzec 2026, 21:11:21 »
Dziękuję pięknie, @dober za bardzo wartościowe i ciekawe refleksje. Przygoda z tą moją mieszanką i tą, którą kupiłem dzięki uprzejmości @coffe niejako otwiera mi oczy na taki rodzaj espresso: niekwaśnego i słodkiego. Całe życie człowiek się "tłucze" między kawą a kawą, a dopiero teraz odkrywam o co w tym konkretnie chodzi. Problemem jaki zawsze miałem z ciemno palonymi kawami był kiepski warsztat w różnych kawiarniach i barach lub złej jakości kawa z dużą ilością robusty, jak choćby tego brandu z Twojej filiżanki (Segafredo). Topowa mieszanka z Neapolu zdaje się być zaskakująco dobrej jakości, więc od razu zapaliła mi się pewnego rodzaju ekscytacja. Z niecierpliwością czekam na refleksje pozostałych testerów :).
« Ostatnia zmiana: 26 Marzec 2026, 21:14:01 wysłana przez Antonio »

Offline dober Mężczyzna

« Odpowiedź #148 dnia: 26 Marzec 2026, 22:37:39 »
Problemem jaki zawsze miałem z ciemno palonymi kawami był kiepski warsztat w różnych kawiarniach i barach lub złej jakości kawa z dużą ilością robusty

Przy kawach ciemno palonych, tj. Saka crema bar i innych warto podejść zupełnie inaczej - krótki kontakt wody z kawą. U mnie w saka crema bar świetnie sprawdza się - 15 sekund i stosunek około 1:1.6 , czyli 18g kawy, uzysk 30g w 15 sekund i jest rewelacyjna, słodka, czekoladowa, gęsta kosystencja bitej śmietany, większy czas ekstrakcji, większy uzysk w kawach ciemno palonych powoduje uzyskanie spalenizny, bardzo nieprzyjemny smak. Więc można powiedzieć,że saka top select, jak i Roma di Notte nie jest mocno paloną kawą, jeśli nie wychodziła spalenizna przy ratio 1:2🙂

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
« Odpowiedź #149 dnia: 27 Marzec 2026, 07:45:38 »
Też jestem po pierwszych testach kaw od Maestra.
Generalnie wszystkie bardzo podobne, słodkie, nie kwaśne, dające kopa kawy.
Teoretycznie nie jest to mój ulubiony profil, wolę kwaśniejsze.
Niemniej tutaj wszystkie wypiłem ze smakiem.
Będę jeszcze testował i jeśli coś zauważę to dopiszę, ale tak na szybko to różnice pomiędzy nimi wydają się bardzo niewielkie.

W tej z pustą etykeitą i z opisem Amarissima dolcezza coś tam momentami można było wyczuć poza klasycznym aroamtem kawy z Włoch, więc obstawiam, że to są kawy od Andrzeja, a Dolcezza amarissima to Saka.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi