Autor Wątek: Polskie młynek żarnowy Ideal - Pomorskie Okręgowe Muzeum PRL  (Przeczytany 1399 razy)

Offline Airacobra

Dzień dobry!

Takie coś wpadło mi  w oczy, pamiętam, że w delikatesach stało coś podobnego jak byłem mały. Ktoś coś?
https;//www.facebook.com/photo?fbid=1567246073473015&set=pcb.1567246210139668

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Polskie młynek żarnowy Ideal - Pomorskie Okręgowe Muzeum PRL
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwiec 2025, 17:03:29 »
Chcesz kupić i odnowić czy czysto technicznie cię interesuje taki młynek?

Offline Airacobra

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwiec 2025, 23:46:28 »
Raczej czysto teoretycznie mnie interesuje. Przypomina mi jakiegoś Mahlkoeniga, pamiętam podobny w spolemowskich delikatesach u mnie w mieście wiele lat temu. Mam do takich rzeczy sentyment, podobnie jak do autobusów TAM (jechałem takim z Tbg do Bielawy z żoną na wesele), a Sanosem często jeździłem do babci. Ciekawi mnie jak mielił.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwiec 2025, 08:56:04 »
Trudno powiedzieć jaki przemiał miały te młynki, bo w czasach kiedy sam towar był mało dostępny to i wymagania konsumentów nie były takie duże. Nie było wyboru wielkiego więc co by nie dostać, to było dobrze. Dużo młynków z tego okresu przetrwało. Porządna obudowa i mocny silnik robili swoje, jednak same żarna często nie były wymieniane nigdy i to jest najsłabszy punkt zakupu młynka z tego okresu, jeżeli chcesz go dalej użytkować. 

Offline ikpara

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwiec 2025, 09:33:27 »
W latach siedemdziesiątych taki młynek stał w bardzo wielu sklepach spożywczych i cukierniczych (i był w ciągłym użyciu), szczególnie tych trochę większych. To był standard, nie luksus.
Jak pamiętamy typowym polskim sposobem parzenia był b. miałki przemiał zalewany wrzątkiem i takim młynkiem można było to uzyskać, poza tym młynek do kawy nie był w przeciętnym domu standardem. Przynajmniej w Warszawie w latach siedemdziesiątych kawa w zasadzie była dostępna (i młynki też). To wbrew pozorom nie był "towar z drugiego obiegu płatniczego", a z tak zwanych "krajów rozwijających się" (głównie Brazylia, potem Wietnam) i tam obowiązywały trochę inne rozliczenia. Bieda "sklepowa" zaczęła się w końcówce lat 70-tych. A bieda sklepowa niekoniecznie w Pl oznaczała biedę "domową". W latach osiemdziesiątych jak nie było kawy w sklepach to i młynki stawały się niepotrzebne. Wtedy "zaczęła królować" kawa mielona w opakowaniach próżniowych masowo przesyłana przez zagranicznych krewnych i młynki już były zbędne i zniknęły ze sklepów. W Czechosłowacji sklepowe młynki widziałem jeszcze w końcówce lat 80-tych.
A wracając do tego konkretnego młynka sadzę, że renowacja może przynieść pełen sukces. W tych czasach produkowano wyroby "naprawialne", tzn. silnik można było "przewinąć" jak się spalił (bo była przewidziana technicznie taka naprawa) i sądzę, że żarna też były przygotowane do ostrzenia i to wielokrotnego, więc można próbować.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwiec 2025, 09:41:07 wysłana przez ikpara »

Offline Airacobra

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwiec 2025, 11:40:03 »
Egzemplarz na zdjęciu jest w Muzeum PRL-u w Sępólnie Krajeńskim - raczej nie na sprzedaż. Co do mielenia pod kawę po turecku - pełna zgoda. Dwa lata temu na Hvarze widziałem zamkniętą już dawno temu starą kawiarenkę z ekspresem kolbowym - oj klimat końca lat siedemdziesiątych był, jak będę miał okazję znów tam być zrobię zdjęcia. Dzwony, koszule non-iron - to wspomnienia mojego wczesnego dzieciństwa.
Dzięki za odpowiedzi.

Offline Cezar999Wroclaw

• Ekspres: gaggia clasic
  • Młynek: trzeba kupić
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2026, 03:42:33 »
Fajny temat czekam na efekty jak mieli? Czy daje radę pod espresso?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi