Autor Wątek: Przesiadka z automatu  (Przeczytany 1219 razy)

Offline Huma

Przesiadka z automatu
« dnia: 08 Czerwiec 2025, 21:00:01 »
Dzień dobry,

Myślimy z mężem o przejściu na ekspres kolbowy.
Aktualnie mamy deLonghi Dinamica.
Lubimy dobrą kawę, ale nie pijemy dużo 2-4 dziennie na osobę. Głównie „mała czarna”, rzadziej espresso.
Dla gości miło by było mieć opcję mleczną, ale nie koniecznie.
Nasz budżet to 7-8 tys. Młynek może być na początek nawet ręczny (Timemore?)
Zależy nam na szybkim nagrzewaniu. Więc z tego, co poczytałam na tym forum, coś z termoblokiem?

Co byście doradzili?

Dodatkowo pytanie odnośnie dobrych miejscówek do kupna kawy. Sa jakieś sensowne stacjonarne sklepy w Warszawie czy raczej pozostaje net?
Z informacji tutaj zamieszczonych wnioskuję, że popełnialiśmy dotąd błąd kupując kawę w dużych opakowaniach (biorąc pod uwagę nasze zużycie).

Miłego wieczoru

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Przesiadka z automatu
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwiec 2025, 08:40:48 »
Jeżeli kawy mleczne mają być dodatkiem to idealnym wyborem byłby Ascaso UNO / UNO PID
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-ascaso-uno-black/
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-ascaso-uno-pid-black-and-wood/

lub Ascaso DREAM ONE / PID
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-ascaso-dream-one-bialy/
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-ascaso-dream-pid-matt-black-and-wood/

Przewagą modelu UNO jest na pewno większa odległość od wylewki do tacki co pozwala na podstawienie wyższej filiżanki czy też użycie wagi do kontrolowania gramatury naparu.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwiec 2025, 10:25:17 »
Czy jeśli głównie mała czarna to czy próbowaliście przelewów? Maszyna do przelewów jest znacznie tańsza od kolby, młynek wystarczy tańszy i jest znacznie prostsza w obsłudze ;) Przelew nie musi być delikatny owocowy/kwiatowy, to może być po prostu kawa o smaku kawy bez udziwnień :)
Ja lubię mieszać :)
Co do sklepów stacjonarnych - pytajcie w kawiarniach. Wiem że np. w kawiarniach coffedesk jest zawsze duży wybór kaw. Nie wiem jak z datami - nie sprawdzałem. Podejrzewam że w innych też będzie coś do kupienia. Poszukajcie lepszej kawiarni w okolicy, kupcie kawę i jak dobra to spytajcie czy możecie kupić. Często można. Albo sprawdźcie kilka, zobaczcie gdzie najlepsza.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwiec 2025, 15:52:41 »
Dodatkowo pytanie odnośnie dobrych miejscówek do kupna kawy
W Wawie jest tego sporo, praktycznie każda kawiarnia specialty sprzedaje kawy.

Labuna - Płocka 22aA
Sheep and Raven kawa od naszej mistrzyni świata i polski: Siedmiogrodzka 3/u8
Coffeedesk - Wilcza, Próżna, Tamka

Łatwiej chyba jak podasz dzielnicę, gdzie najwygodniej Ci kupować.

Głównie „mała czarna”, rzadziej espresso.
Kwestia jak skondensowana ta mała czarna i czy chcecie mieć opcję espresso oraz spieniania mleka.

Zależy nam na szybkim nagrzewaniu. Więc z tego, co poczytałam na tym forum, coś z termoblokiem?
Najlepiej z kilkoma termoblokami. Ostatnio testowałem Loewe Aura Pure, który ma 3 termobloki, dzięki czemu w ciągu 10 minut można robić już spokojnie kawę, a spieniać mleko jeszcze wcześniej.
Moim zdaniem takie rozwiązania, to przyszłość domowych ekspresów. Coraz więcej jest takich urządzeń na rynku, a mój test pojawi się niedługo na forum.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2025, 15:58:27 wysłana przez krystians »

Offline Huma

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwiec 2025, 08:42:37 »
Bardzo dziękuję za podpowiedzi ☺️
Przejrzę Wasze propozycje i przedyskutuję z szanownym małżonkiem.

Jeśli chodzi o dzielnicę, to jesteśmy z Żoliborza.

Miłego dnia

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwiec 2025, 11:40:13 »
Hej, to Praż jest chyba najbliżej.

Zawsze można zajrzeć do Dobrej Materi napić się dobrej kawki i może akurat wziąć dostępną paczuszkę na wynos, jak jestem w pobliżu to chętnie zagladam i obok po szwedzkie wypieki.

W Day-u też są czasem fajne kawki (ostatnio były DAK-i).

Wiem że to nie jest Żoliborz, ale już całkiem niedaleko "po tamtej stronie"  ;)
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Kruczek

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwiec 2025, 12:34:26 »
 :bry:

Jeżeli chodzi o Żolibórz to polecam Secret Life, bardzo dobra kawa. Usiąść na spokojnie i sobie spróbować (nie będę polecał, bo każda naprawdę daje radę, potem zapytać czy sprzedają dalej, bo byłem tam ok rok temu). A i polecam ich serniczek, poezja.

Co do kaw, to ja głównie zamawiam z internetu. Osobiście polecam małą palarnie z Bielska - beskidzka palarnia kawy

Mają serio dobrą kawę. Wcześniej kupowałem wszystko w Blueorca, teraz od kilku miesięcy kupuję tylko w BPK. Polecam Brazylię jak coś i Etiopię, bo naprawdę fajna.
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwiec 2025, 13:14:40 wysłana przez Kruczek »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwiec 2025, 20:49:39 »
Ja polecam bardzo fajną mini kawiarenkę "Błysk Espresso Bar" prowadzoną przez bardzo zdolnych i sympatycznych ludzi. Można napić się kawki, zjeść deserek i kupić ziarna. ul. Słowackiego 22

Offline Huma

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Czerwiec 2025, 16:58:12 »
Super 🤩 tyle poleceń
Dziękuję bardzo!

Ostatecznie raczej zdecydujemy się na ekspres kolbowy. Przelewowy kusi ceną, ale nasz ulubiony napój “mała czarna” to raczej takie ciut przedłużone espresso, a z tego co wyczytałam, to w przelewie się nie uzyska raczej. No i nasi goście preferują espresso.
Pod uwagę bierzemy dwie doradzone opcje:

- Ascaso Uno + młynek (jaki będzie dobry, a w miarę budżetowy)
- Loewe aura pure (i tu pytanie - często słyszy się opinie, że młynek powinien być osobno, czy to, że tutaj jest wbudowany nie przeszkadza?)

Miłego dnia
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2025, 19:40:30 wysłana przez Fux »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Czerwiec 2025, 01:06:36 »
Główna wada wbudowanego młynka w ekspres, to kwestia tego, że całość nagrzewa się no i młynek jest cały czas z ekspresem, więc jakikolwiek serwis powoduje pozbycie się obu urządzeń. Nie ma też możliwości wymienienia młynka na inny. Na plus masz spójność z ekspresem, mniej kabli/wtyczek. W Loewe akurat młynek mieli dobrze i wygodnie, ale dość głośno.

To zależy czego oczekujecie. W Twoim budżecie na pewno można znaleźć sporo ciekawych rozwiązań. Kwestia tego czy chcecie często próbować różnych kaw, czy raczej trzymać się dłużej jednej kawy. Jeśli będziecie próbować rozmaitych kaw z różnych palarni, to warto żeby ekspres miał regulację temperatury - PID. Dobrze rozważyć jak sobie wyobrażacie przyrządzanie tej kawy. Co dla Was jest ważne, ile macie miejsca na sprzęt i gdzie, czy nad ekspresem będą szafki itd i podjąć jak najbardziej świadomą decyzję. Dla każdego liczą się trochę inne rzeczy.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwiec 2025, 01:09:36 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi