Autor Wątek: Lelit MaraX v2 - problem z cisnieniem pary  (Przeczytany 2097 razy)

Offline shark1974 Mężczyzna

• Ekspres: LaPavoni Domus Bar, Lelit Mara X v2
  • Młynek: Eureka Mignione Specialita 16CR
Lelit MaraX v2 - problem z cisnieniem pary
« dnia: 17 Maj 2025, 17:40:28 »
WitamDzień dobry,
          od 2-3 dni pojawia mi sie sytuacja gdy po wlaczeniu mojej MaryX , cisnienie rosnie wraz z temperatura , ale niestety nie zatrzymuje sie.
          Manometr cisnienia pary wylatuje poza skale . Jednoczesnie z rurki spieniacza leci przez dlugi czas woda zamiast pary .
          Wyłączenie i wlaczenie ekspresu rozwiazuje problem manometru , ale z para nadal bywa roznie . Podaje je z dodatkiem duzej ilosci wody .
          Czy ktos spotkał sie z takim przypadkiem ? Czy zostaje serwis bo cos ewidentnie wysiadlo ...

pzdr
Tomek

Proszę napisać to po polsku z ą i ę. Nie jest tłumaczeniem pisanie z telefonu. Dziękuję.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2025, 10:29:50 wysłana przez Fux »

Offline Dario Antonio

• Ekspres: Lelit Mara PL62X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Lelit MaraX v2 - problem z cisnieniem pary
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maj 2025, 23:32:38 »
Mam ten sam problem, po raz drugi występuje ta usterka, jutro wysyłam ekspres na reklamację, myślę, że na podstawie rękojmi wystąpię o wymianę lub odstąpienie od umowy.

Offline Airacobra

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maj 2025, 14:34:26 »
Możliwe przyczyny: 

1.Uszkodzony presostat lub termistor bojlera parowego.

2. Uszkodzony lub zablokowany zawór nadmiarowy (safety valve).

3. Błędne działanie czujnika poziomu wody → zbyt wysoki poziom w bojlerze.

4. Wadliwa płyta główna (PCB) – nie odcina zasilania grzałki w odpowiednim momencie.

Ponieważ problem ustępuje po wyłączeniu i włączeniu ekspresu czyli reset elektroniki lub odcięcie zasilania zatrzymuje grzanie — to moim zdaniem wskazuje, że soft, elektronika lub czujnik presostatu nie reaguje prawidłowo na osiągnięcie zadanych parametrów.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Maj 2025, 15:22:14 »
Awaria presostatu w tym ekspresie jeszcze nikomu się nie przydarzyła, więc spokojnie można odrzucić tą teorię.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maj 2025, 15:41:31 »
Ekspres pojechał do serwisu na gwarancji . Czekam na informację zwrotna. Zobaczymy co powiedzą.
Mam nadzieje ze naprawa nie potrwa zbyt długo . Po przesiadce z DomusBar-a jednak już człowiek przyzwyczaił się do lepszego :D
Dzięki za sugestie. Zdam raport jak ekspres wróci.
« Ostatnia zmiana: 28 Maj 2025, 16:53:13 wysłana przez Fux »

Offline kris1772 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Maj 2025, 07:58:03 »
Miałem podobny problem - przy nagrzewaniu gdy dioda od nagrzewania przestawała migać ciśnienie pary pokazywało 1,5, ale po odkręceniu zaworu wyrzucało dużo wody i spadało czasem poniżej 1, ponadto nie załączało grzałki po uniesieniu dźwigni - nie działał Steam Boost, a przez to po upuszczeniu większej ilości wody bojler nie był dogrzewany i zaczynała mrugać dioda nagrzewania, a mimo to grzałka nie załączała się, czasem włączała się po dłuższym oczekiwaniu, czasem wcale - ekspres pojechał na gwarancję i mam nadzieję, że to jednorazowa sytuacja.

Offline Airacobra

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maj 2025, 15:41:19 »
W internecie przewijają się opinie, że to wina oprogramowania. Myślę że serwis już wie o co biega i szybko to naprawi.

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Maj 2025, 23:03:25 »
No wychodzi na to, że wiedzą co się psuje, bo mój ekspres według wpisów na konesso dotarł na serwis w środę 28.05, diagnostyka była w czwartek, a naprawa i przygotowanie do wysyłki dziś, więc naprawdę szybko poszło, w przyszłym tygodniu znowu będę miał prawdziwe espresso, a nie jakieś podrabiane z automatu  :-D Jestem ciekaw co padło i czekam na info od serwisu co zostało naprawione.

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Maj 2025, 23:06:31 »
Dajcie znać jaka była przyczyna :taktak: U kolegi @shark1974 może wyglądać to na czujnik temperatury kawka

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwiec 2025, 16:07:32 »

Ekspres wrocił z naprawy . Działa i mam nadzieję że tak zostanie :D

Wymienione:
Czujnik poziomu wody 
Czujnik temperatury
Zawór odpowietrzający .

@Karsin i @Airacobra byli całkiem blisko :) Całe szczęście, że ekspres na gwarancji . 

Offline Airacobra

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Czerwiec 2025, 17:22:15 »
Niech służy długo i oby bezawaryjnie.

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Czerwiec 2025, 07:09:03 »
Mój wraca dzisiaj, dam znać co naprawiono, ekspresowo im to poszło :)

Offline Dario Antonio

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Czerwiec 2025, 14:24:29 »
 Usterka w moim ekspresie wystąpiła drugi raz w ciągu 18 miesięcy, wystąpiłem z reklamacją z tytułu rękojmi o wymianę urządzenia.
Dostałem odpowiedź:
"w odpowiedzi na Pana zgłoszenie reklamacyjne .... uprzejmie informuję, że firma ..... uznaje reklamację tytułem niezgodności towaru z zawartą umową za bezzasadną. W toku postępowania reklamacyjnego technik dokonał weryfikacji reklamowanego urządzenia i nie stwierdził występowania zgłaszanej usterki w urządzeniu.

Ekspres nie pracował prawidłowo ponieważ woda znajdująca się w ekspresie była całkowicie pozbawiona minerałów, co wynikało z zastosowania wody poddanej procesowi osmozy.
Tego rodzaju woda nie zawiera minerałów, co wpływa na działanie ekspresów wyposażonych w bojler, gdzie odczyt poziomu wody opiera się na przewodności elektrycznej.
W przypadku, gdy czujnik zetknie się z wodą pozbawioną minerałów, obwód nie zostaje zamknięty, a płyta sterująca nie otrzymuje sygnału do zatrzymania pompowania wody do bojlera.
W efekcie dochodzi do przepełnienia bojlera i przedostania się wody do dyszy pary.

Aby uniknąć tego rodzaju problemów w przyszłości, należy odpowiednio wzbogacić wodę za pomocą dedykowanych filtrów.
Ewentualnie zaleca się pominięcie filtra osmozy i stosowanie wyłącznie filtrów przeznaczonych do ekspresów do kawy lub ewentualnie wody z dzbanka filtrującego.
Zwykłe filtry nie usuwają minerałów z wody, co czyni je odpowiednimi do tego zastosowania."

Oczywiście wyciągnięto wniosek z mojej informacji, że stosuję wodę z RO :taktak:
Tylko, że w systemie mam wkład liniowy mineralizujący GW-MIN-L2 (Kationy: Ca2+: 34mg/l Mg2+: 12mg/l Na+: 22mg/l K+: 8.5mg/l
Aniony: CO32-: 10mg/l SO42-: 0.3mg/l Cl-: 0.8mg/l F-: 0.06mg/l) :)
Żywiecki jest bardziej jałowy i jakoś ekspresy działają.
Obawiam się, że usterka znów się pojawi, a ja zostanę z ręką w nocniku, bo firma .... po okresie jękojmi mnie oleje.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Czerwiec 2025, 14:41:07 »
po okresie jękojmi mnie oleje.
Nie do końca, z tego co wiem, to od naprawy masz kolejne dwa lata, gdyby działo się to samo.

Co do osmozy, to jest ona nie zawsze stabilna, więc warto mieć jakiś miernik żeby sprawdzać przewodność wody/TDS. Przy okazji można zapytać jaka powinna być minimalna mineralizacja wg producenta/serwisu.

Offline Dario Antonio

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Czerwiec 2025, 16:18:17 »
Serwis napisał:
Idealny profil wody:
● pH 6,5-8
● zasadowość 40-70 ppm CaCO3
● twardość całkowita 60-120 ppm CaCO3
● woda wolna od chloru i chlorków poniżej 50 ppm

Wszystko ok, tylko jeżeli woda miałaby zbyt małą przewodność elektryczną, to ekspres nie działałby w ogóle, a nie przestał działać najpierw po 6, a potem po 12 miesiącach.
Kupując ekspres dostajemy instrukcję obsługi, w której ni chu, chu nie jest napisane o parametrach wody, ma być woda, stosować filtr dedykowany i koniec.
Po co więc zaopatrywać się w miernik przewodności? Leję wodę, sypię kawę i czyszczę regularnie wg instrukcji. Mam wodę filtrowaną i mineralizowaną, więc nie popełniam błędu eksploatacyjnego.
Korzystając z praw konsumenckich wystąpiłem z reklamacją z tytułu rękojmi, bo usterka się powtórzyła.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi