Autor Wątek: nowy ekspres automat  (Przeczytany 1057 razy)

Offline marta.b

nowy ekspres automat
« dnia: 08 Maj 2025, 17:39:25 »
Dzień dobry,

po wielu latach picia "fusiastej" kawy dojrzałam do decyzji o zakupie ekspresu automatycznego.
Mój pierwotny wybór padł na KRUPS, bo mama ma i w sumie jest zadowolona :) ALE wiem wiem, że nie polecacie tej firmy stąd mój post. Byłam zdecydowana na model  KRUPS INTUITION ESSENTIAL EA8708 i szukając opinii trafiłam na Wasze forum.

Kilka słów o mnie: piję kawę 2-3 razy dziennie, mąż nawet mniej. Ja piję kawę czarną, może raz na pół roku z mlekiem. Mąż pije z mlekiem, ale nawet jak korzystał u mojej mamy z ekspresu to i tak tylko dolewał mleko, bo nie chciało mu się myć rurek itp. Stąd mój wstępny wybór padł na ekspres z dyszą.
Posiadałam dawno temu ekspres kolbowy, ale teraz jestem nastawiona na automat, typu rano wstaję, wciskam przycisk i zaraz mam pyszną kawę :)

Czy możecie w takim razie polecić jakiś ekspres (chyba z dyszą na mleko), fajnie jakby robił Americano (nie znam się na tych nazwach kaw, ale ta przeważnie mi odpowiadała). Nie wiem czy cena 2000 to realna cena na jakiś fajny ekspres ale liczę, że tak. Jeśli trochę przekroczy to też rozważę, ale fajnie jakby było bliżej do 2000 niż do 3000  [emoji38]

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: nowy ekspres automat
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maj 2025, 18:20:13 »
Cześć,

Fajnie że dołączyłaś do forum. W kwestii automatu, to każdy ma jakieś wady i zalety. Najważniejsze jest to, aby odpowiednio dbać o ekspres i dobrze zaparzyć kawę, bo domyślne ustawienia nie koniecznie muszą się sprawdzić. Jak dla mnie to ważne żeby ekspres miał dobry ze stalowymi żarnami i możliwość jak najdokładniejszej regulacji. Nieźle jest na pewno w ekspresach De Longhi i Jurach. Mój tato używa od paru lat prostej Melitty, tylko do czarnej kawy i jest zadowolony.

Generalnie bierzcie taki jak najlepiej będzie Wam używać i pasować do potrzeb estetycznych i użytkowych. Ważne jest żeby pamiętać, że w ekspresie automatycznym także trzeba do danej kawy dobrać odpowiednio grubość przemiału i przepis.
https://youtu.be/rnKUFTtn4V4?si=ojVME_F1_PwNbWE_

Trzeba też pamiętać o czyszczeniu urządzenia, aby zalegające pozostałości po zaparzonej kawie nie psuły nam kolejnych naparów. Systemy mleczne, tak jak pisałaś, wymagają bardzo skrupulatnego i częstego czyszczenia. Więc automatem łatwo zrobić kawę, jednak potem trzeba mu poświęcić trochę czasu, aby kolejne kawy nadal były dobre.

W przypadku americano na ogół lepiej dolać wodę z czajnika. Bo mało jest ekspresów automatycznych, które doleją czystą wodę nie przepuszczając jej przez zaparzone już fusy. Co daje niepotrzebną goryczkę i pogarsza smak kawy.

Jeżeli nie pijecie kaw typu espresso/cappuccino, to można się zastanowić też nad jakimś przelewowym ekspresem typu Fellow Aiden i do tego młynek chociażby Nivona Cafe grano albo Wilfa WSCG. Zestaw, łatwiejszy w codziennym utrzymaniu, ale nie zrobi jednym przyciskiem kawy, więc to opcja gdybyście mieli zajawkę kawową i chęć jej zgłębiania.

Sprawdź sobie też te filimiki
https://youtu.be/DgMXI1du_Gw?si=bguG5sXFxQZw9lx3
https://youtu.be/SAc7KnxMLqQ?si=npN-F2xYDuab-J3a
« Ostatnia zmiana: 09 Maj 2025, 13:03:59 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi