Autor Wątek: Jeśli nie La Marzocco linea mini R to co?  (Przeczytany 7783 razy)

Offline Czuły Barbarzyńca

• Ekspres: Ascaso Baby T Plus Flow Control
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Jeśli nie La Marzocco linea mini R to co?
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Maj 2025, 18:51:58 »
Z innych to z naszej oferty proponowałbym zaznajomić się z modelem ASCASO BABY T PLUS FLOW CONTROL
Mam ten ekspres od 1,5 miesiąca. Ciągle zbieram się z napisaniem jakiejś recenzji. Ale jestem z niego bardzo zadowolony. Profilowanie ciśnienia potrafi wyciągnąć z kawy bardzo dużo :) Nie spodziewałem się że aż tyle może od tego zależeć. Dzisiaj w jakimś podobnym budżecie nie kupiłbym ekspresu bez takiej funkcji.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Maj 2025, 00:33:31 »
Warto poświęcić trochę czasu, pojeździć obejrzeć, "pomacać". Zanim kupiłem Bezzerę Matrix czy LM Mini tak zrobiłem. Świadomy zakup.
Co do Mini, nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na ten ekspres.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline AdamGD Mężczyzna

• Ekspres: LM Linea Mini R, La Pavoni Europiccola Professional
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Maj 2025, 09:30:53 »
Cześć,

Mam Mini R. Mam wcześniejsze doświadczenia zarówno z HX (użytkowałem sporo Rocketów, Lelita) oraz DB z wyższej półki (wcześniejszy ekspres to faema faemina DB).
Widziałem, że poddawałeś pod dyskusję ilość pary w LM. W aplikacji (jest nowa aplikacja, dużo lepsza -wypuszczona około 2-3 tygodnie temu) są trzy poziomy ciśnienia pary do wyboru. Dużo użytkowników (w tym ja) spienia na 2. 1 to jest już niezły smok i trzeba uważać, żeby nie przeholować z napowietrzaniem. Standardowo mleko około 170ml spienia się raptem kilka, kilkanaście sekund.

Jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem. Rozważałem też Eagle One Primę, oraz Sanremo You. Postawiłem na prostotę i niezawodność.

« Odpowiedź #18 dnia: 06 Maj 2025, 15:37:18 »
Testowałem Eagle One, piękny sprzęt ale mnie nie zachwycił. W necie dużo jest na temat awaryjności tego modelu.
Faemina jest natomiast... jakaś dziwna. Niby nowoczesna ale przekombinowana. Koszmarny dostęp do pojemnika na wodę i jest mały.
Również wybrałem LM ze względu na prostotę, niezawodność.
W przyszłym roku zamieniam na najnowszą wersję "R" jak tylko skończy mi się trzyletni leasing.

Zainteresowani kupnem mogę zacząć zbierać kasę ;) :)
« Ostatnia zmiana: 06 Maj 2025, 15:46:06 wysłana przez MacJaro »

Offline tomy1978 Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Linea Mini R, Jura Ena7
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, waga Acaia Lunar LM, TIMEMORE mini Espresso
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Maj 2025, 17:34:48 »
Jutro jadę do Koree. Mają w showroomie tylko micre ale to już coś.
Z miasta Łodzi się pochodzi…

• Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, waga Acaia Lunar LM, TIMEMORE mini Espresso
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Maj 2025, 17:39:43 »
Z innych to z naszej oferty proponowałbym zaznajomić się z modelem ASCASO BABY T PLUS FLOW CONTROL
Mam ten ekspres od 1,5 miesiąca. Ciągle zbieram się z napisaniem jakiejś recenzji. Ale jestem z niego bardzo zadowolony. Profilowanie ciśnienia potrafi wyciągnąć z kawy bardzo dużo :) Nie spodziewałem się że aż tyle może od tego zależeć. Dzisiaj w jakimś podobnym budżecie nie kupiłbym ekspresu bez takiej funkcji.

No i dlatego też się zastanawiam nad tym ekspresem choć nie ukrywam, że u mnie, na pierwszym miejscu (tak wiem, że to dziwne!), stawiam na wygląd i tu linea mini wygrywa. Ekspres musi mi się podobać. Nie wiem o co chodzi ale z wszystkich ekspresów, ten podoba mi się najbardziej.

« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maj 2025, 17:55:51 »
Czy u was też tak jest, że po naciśnięciu przycisku “wyślij wiadomość” coś się zawiesza?. Pisze z iPada i za każdym razem wyskakuje błąd i muszę ponownie restartować stronę.

Offline AdamGD Mężczyzna

• Ekspres: LM Linea Mini R, La Pavoni Europiccola Professional
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Maj 2025, 17:58:27 »
Ilość pary też powinna być ok. W moim przypadku micra została odrzucona przez brak timera i małą przestrzeń pod grupą.

« Odpowiedź #23 dnia: 06 Maj 2025, 18:21:55 »
Ilość pary też powinna być ok. W moim przypadku micra została odrzucona przez brak timera i małą przestrzeń pod grupą.

Na dziś, mam takie same przyślenia co do micry jak Ty. Może po jutrzejszej wizycie coś się zmieni. Zobaczymy.

Offline Marcin_med

• Ekspres: LM linea micra
  • Młynek: NZ
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Maj 2025, 19:51:04 »
Pytanie czy dla 3-4 kaw dziennie warto kupować aż mini i czy micra nie wystarczy, ja mam micre, chętnie bym widział timer i bbw z micra R u siebie, poza tym bez uwag:) mini pewnie bardzo długo sie nagrzewa  dużo wodyvtez w bojlerze zostaje pewnie...

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Maj 2025, 20:30:15 »
Szczerze, to pijam z jednego rodzaju filiżanek. Timera nie pamiętam, kiedy używałem. Wiem, do którego momentu kawa ma wypełnić naczynie, czasami zerknę na zegarek.
Ludzie, litości, z tego się nie strzela. ;)

Na Gwiazdkę dostałem tamper z regulacją siły ubicia i to jest w moim odczuciu genialne rozwiązanie ze swoją powtarzalnością.
Jedyne korekty to na młynku po zmianie kawy.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

« Odpowiedź #26 dnia: 06 Maj 2025, 20:39:10 »
Pytanie czy dla 3-4 kaw dziennie warto kupować aż mini i czy micra nie wystarczy, ...

Pewnie trochę masz racji ale jeśli kupię micrę i coś nie będzie mi pasować to będę jęczał,że mogłem kupić mini.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Maj 2025, 23:37:26 »
Profilowanie ciśnienia potrafi wyciągnąć z kawy bardzo dużo  Nie spodziewałem się że aż tyle może od tego zależeć. Dzisiaj w jakimś podobnym budżecie nie kupiłbym ekspresu bez takiej funkcji.
Dostrzegłeś to co już długo twierdzę i podzielasz moją opinię na ten temat, żadna zmiana młynka na inny ani ekspresu bez tej funkcji nie przyniesie takiej różnicy w smaku jak profilowanie, większość nie wie co traci bo żyją w niewiedzy.😉

« Odpowiedź #28 dnia: 07 Maj 2025, 00:20:42 »
Po roku bawienia się profilowaniem przestałem się nim bawić. (Bezzera Matrix Top Mn DB z profilowaniem)
Ważniejszy jest dla mnie dobór ziaren.
Lubię powtarzalność w filiżance.
Szkoda mi czasu na zabawę, tzw "eksperymenty".  ;)
To nie jest kwestia "niewiedzy" tylko wiedzy, doświadczenia i potrzeb.  [emoji38]
Ale jak ktoś lubi to niech ma  [emoji38]

« Ostatnia zmiana: 07 Maj 2025, 00:31:03 wysłana przez MacJaro »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Maj 2025, 02:30:38 »
Po roku bawienia się profilowaniem przestałem się nim bawić. (Bezzera Matrix Top Mn DB z profilowaniem)
Już rozmawialiśmy o tym, taka zabawa z wiosłem na oko jak wyjdzie to jednak nie to samo i dużo ciężej osiągnąć jakieś miarodajne rezultaty i dokładną powtarzalność żeby mieć jakiś punkt odniesienia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi