Autor Wątek: Kawa do espresso (doppio) - ciekawa, bez kwasu - polskie palarnie  (Przeczytany 11086 razy)

Offline Sylvek Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita, AeroPress, Kawiarka
  • Młynek: Lelit Fred, TimeMore C3S
Cześć.

Z góry przepraszam jeśli taki temat już był ale szukałem i konkretnej odpowiedzi na pytanie nie znalazłem.
Mianowicie poszukuję od jakiegoś czasu kawy do codziennego espresso. Piję głównie doppio z 18g ziarna i ratio ok 1:2. Ekspres to Lelit Anita z PID.

Założenia poniżej:
- palarnia: polska
- palenie: średnie do ciemnego
- skład: najlepiej 100% arabica ale dopuszczam jakiś ułamek robusty (np 10%)
- body: pełne (gęste)
- crema: trwała (gęsta)
- kwasowość: zerowa lub delikatna
- gorycz: delikatna
- słodycz: mocna
- profil smakowy: złożony, ciekawy - żeby coś w tej kawie się działo
- wyczuwalne nuty smakowe: czekolada, karmel, migdały, marcepan, suszone owoce itp

Cena: tak do 200zł/kg max

Próbowałem:
- Etno - Italian Roast - całkiem dobra ale trochę za płaska
- Hayb - Brasil czarna (nawet mi smakowała), niebieska (średnio), żółta ( średnio)
- Trip Brasil zwykłą i dark - dark smakowała mi bardziej
- Bazzarra Piacerepuro - nawet smakowała
- Kafar Monte Carmello - do tej pory smakowała mi najbardziej (mój faworyt)
- "Dobra" - piłem od nich bardzo, często, brazylię i chyba często - były dość ok ale juz nie pamiętam dlaczego mnie nie ujęły
- Story Coffee - mam w domy Sweet Brasil i Love Shot ale czekają bo są dopiero tydzień po wypaleniu
- West Caffe Monte Carmello - też czeka jw
Jakieś Lavazzy, Pellini, Illy i inne Kimbo też piłem ale są za bardzo "barowe" i płaskie. Piłem też z Italii Mokito Bianca ale mnie nie zachwyciła i jeszcze VERGNANO ANTICA BOTTEGA - to ta już była jak dla mnie tragiczna.

Proszę o ratunek bo już sam do siebie nie mam siły  :mrgreen:

Airacobra

• Gość
Odp: Kawa do espresso (doppio) - ciekawa, bez kwasu - polskie palarnie
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Kwiecień 2025, 14:50:03 »
Palarnia:
1. BeMyBean KAWY BoldBean lub HeavyBean
2. Blend        KAWA SwettieKitty
3. Eurocaffe   KAWA Mujeres, Café Espresso la Vaca,
4. MastroAntonio KAWY Espresso Montecristo lub Espresso Las Mercedes - zadzwoń do nich lub lub napisz - opiszesz czego szukasz i Ci doradzą. Każdy z nas ma inny smak i czego innego może szukać w filiżance kawy.

Offline Sylvek Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Kwiecień 2025, 12:37:57 »
Doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że każdy ma inny gust a w dodatku jeszcze samo odczuwanie smaków i zapachów może być różne i jeden czuje w kawie śliwkę w czekoladzie a drugi "tylko" kawę :) Starałem się w miarę precyzyjnie opisać czego oczekuję i jaki jest mój gust kawowy. Szkoda mi trochę kasy na ciągłe testy bo wolałbym pić 1, 2 lub 3 kawy "stałe", które są powtarzalne i będą mi smakować. Opisy producentów można sobie między wiersze włożyć więc pytam tutaj doświadczonych kolegów, którzy już tony kawy przepili :)

Offline ikpara

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Kwiecień 2025, 14:38:38 »
Dominikana z Single Origin palona wysoko.
Akurat chwilowo niedostępna, ale chyba o to chodzi.
Poza tym bywają takie kawy w Eurocafe, ale są dostępne zbyt krótko, aby konkretnie polecić - trzeba "polować". Taka kawa to była np.
https://sklep.eurocafe.com.pl/produkt/costa-rica-chirripo-mountain-regional-lot/ - zresztą super kawa.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2025, 14:46:06 wysłana przez ikpara »

Offline Sylvek Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwiecień 2025, 22:28:20 »
To ja szukam czegoś ze stałych ofert żebym mógł cyklicznie kupować. Jakbym znalazł "tą jedyną" i zniknęłaby z oferty to bym się załamał chyba 🙄

Offline cezary.pl

• Ekspres: Superkop + inne alternatywne urządzenia.
  • Młynek: Comandante C40 MK4 + Red Clix, G-micron DLC
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Maj 2025, 14:18:21 »
@Sylvek
Prawdopodobnie trafi w Twój gust Etiopia Aricha od Braci Ziółkowskich, no i mieści się w założonym budżecie :-)
Właśnie kończę pierwszy kilogram tej kawy i za chwilę kupię następny.
Tylko że ta kawa, jak i inne ciekawe kawy do espresso może niestety zniknąć z ich oferty za jakiś czas. Lecz nie ma się co martwić, bo będą inne. Ja n/p żałuję braku przepysznej Robusty, która konia stawiała na nogi i innej pysznej Etiopii, której nazwy już nie pamiętam.
Z tego co widzę u Braci, kawy do espresso dostępne od lat to, Ciemny Wypał, Słodkie i Włoskie Espresso.

Offline Sylvek Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Maj 2025, 17:58:56 »
Mi ciemniejsze wypały właśnie bardziej pasują. Tylko, żeby nie były płaskie i pozbawione niuansów smakowych. Monte Carmello od Kafara ma takie srednio-ciemne palenie i mi chyba jak do tej pory najbardziej pasowała. Choć też Kawariatka fajna była. Etno caffe Italian Roast też mi pasowała tylko trochę za ubogi profil smakowy jak dla mnie. Ogólnie średnio ciemne i ciemne wypały to bardziej mój gust.

Offline Loophole

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwiec 2025, 21:33:34 »
To skoro Monte Carmello trafiła w gusta, to ja od siebie bardzo polecam moją ulubioną właśnie Monte Carmelo z palarni Kafejeto :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Czerwiec 2025, 09:25:37 »
Żeby nie brakło w ofercie to Arara z Małej Czarnej. Dobry zapas mają.

Offline Kruczek

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Czerwiec 2025, 10:01:27 »
Znam Twój ból. Też już tego sporo wypiłem. U mnie w domu nikt się Espresso nie chwyta, bo mówią, że to kawa dla starych dziadów (czyt. dla mnie), ale twardo stoję przy swoim i piję praktycznie codziennie rano. Co do kawy to polecam sprawdzić beskidzkapalarniakawy i ich dwie propozycje

Góralski Blend - naprawdę bardzo fajnie wychodzi. Wiadomo, smaki to subiektywne odczucie, ale robiąc tą kawę mam wrażenie, że robię sobie taką dość wytrawną czekoladę z fajnym kopem. Dla mnie super.

Brazylia Santos - to jest kawa, która idealnie sprawdzi się jak lubisz coś łagodnego. O tej to nawet raz moja żona powiedziała, że dobra (nie wiedziała do końca, że to espresso :D). Do tego mieszałem ją kilka razy z różnymi robustami ze sklepów i jest idealna jako baza. Jeżeli lubisz poeksperymentować albo wolisz coś o naturalnej słodkości i niskiej kwasowości, to ta kawa będzie idealna.

Zerknij sobie jeszcze na sklep BlueOrca i AROMA DOPPIO, swego czasu też piłem, ale potem troszkę się pogorszyła. Może wrócili na właściwe tory.

Offline matgru93

• Ekspres: Kalita 185/ Melitta Look Timer/ Bialetti New Moka Induction/ Flair 58+
  • Młynek: Timemore Chestnut C2/ Wilfa Svart CGWS-130B/ Kinu M47
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Czerwiec 2025, 10:13:37 »
Jeśli chodzi o Monte Carmelo, to ja dorzucę Figę: https://figacoffee.pl/pl/p/Brazylia-Monte-Carmelo-espresso-250-g/657
Widzę, że teraz sprzedają ją po 140 zł/ kg, moim zdaniem to naprawdę dobre i przede wszystkim powtarzalne ziarno.

Aha, mają też dwa stopnie wypalenia pod espresso.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Czerwiec 2025, 10:53:14 »
Moim zdaniem Blue Orca to stracone pieniądze. Z kaw budżetowych poniżej Beskidzkiej nie ma sensu schodzić jeśli lubi się dobrą, świeżą kawę, która posiada jakieś aromaty poza piekarnicznymi.

Jak ktoś lubi taką kawę która już nie ma żadnego aromatu z natury, to można kupować cokolwiek pasuje.

Ostatnio miałem okazję spróbować sporo kaw Trip Coffee i te ciemno palone wersje są smaczne i mało kwaśne, nie są to bardzo ciemne wypały oblane olejkami. W czerwcu z tego co widziałem kawy Trip są w promocji.

Z mało kwaśnych kaw też zawsze polecam mieszanki Mujeres i Polish Horse z Euro Cafe.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2025, 12:27:22 wysłana przez krystians »

Offline Al9bis

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Czerwiec 2025, 18:40:19 »
Mujeres tez mi bardzo smakuje. Podobny, może nieco cięższy profil ma Włoska robota od Coffe and Sons

Offline Pawelc25 Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof
  • Młynek: ZF64W
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lipiec 2025, 12:05:24 »
....
Zerknij sobie jeszcze na sklep BlueOrca i AROMA DOPPIO, swego czasu też piłem, ale potem troszkę się pogorszyła. Może wrócili na właściwe tory.

Niestety ale Blue Orca to wszystko "na jedno kopyto" .
Z wymienionych to na chwilę obecną cena/jakość to Beskidzka, później palarnia Fresca z Warszawy ale palą ciemniej. A dobre to Czarno Pantera z Blend, niepopularna na forum palarnia z Grodziska Mazowieckiego.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipiec 2025, 22:52:37 »
Eurocaffe   KAWA Mujeres, Café Espresso la Vaca,
Ale Mujeres jest chyba mieszanką z Robustą. Bardzo fajna i ciekawa kawa. Jedna z moich ulubionych. Tę samą kawę kupuje Cafe i pali po swojemu. Mujeres nieraz pijam od Gorana (Eurocafe), a nieraz od Cafe. Palenie czyni pewną niewielką różnicę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi