Autor Wątek: Melita Molino  (Przeczytany 1444 razy)

Offline Bastien692 Mężczyzna

• Ekspres: V60, Aeropress, Chemex, Tygielek, French Press, Phin, Kawiarka.
  • Młynek: Timemore C2
Melita Molino
« dnia: 24 Kwiecień 2025, 14:45:19 »
Hejko  :bry:

Mam pytanka odnośnie Melity Molino. Czy ten młynek zmieli kawę pod kawiarkę i pod dripery jak Hario albo Melitta? Czy lepiej szukać czegoś innego?

Pytanie do użytkowników: Jak się wam podoba korzystanie z tego młynka? Czy dużo pyli i często trzeba go czyścić?

Sądzicie, że to dobry młynek na start, czy lepiej kupić coś lepszego za trochę większe pieniądze?

Jeśli macie jakiś młynek do polecenie w budżecie 200-300zł (nawet używki) to podrzucajcie  :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Melita Molino
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwiecień 2025, 15:02:47 »
Nie polecam, takie młynki mielą nierówno i mocno pylą, do drippera to się nie nadaje.
Z elektrycznych chyba najtańszy sprawdzony i sensowny, to Nivona Cafe Grano 130 ok. 350 zł. Czasem na wyprzedażach były Fellow Ode1 ok 500 zł i to jest super opcja za te pieniądze.

Jednak do przelewów spokojnie można jakiś ręczny, bo szybkio się mieli. Coś typu Kinrinder P1 w najtańszej sensownej opcji. Lub z lepszych K4 lub K6. Oczywiście 1zpresso, Comandante itd. dużo tego teraz jest i używane można w okolicach 40% ceny nowych kupić.

Generalnie zawsze warto mieć jak najlepszy młynek, bo od tego jak zmielisz będzie bardzo dużo zależało. Szkoda marnować kawę kiepskim młynkiem i denerwować się, że nie wychodzi tak jak powinno.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2025, 15:19:56 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwiecień 2025, 15:20:22 »
Właśnie przed chwilą gdzieś przeczytałem, że Molino mocno pyli i w driperze to słaba opcja...

Generalnie szukam młynka dla znajomych, którzy wiem, że nie chcą wydać za dużo kasy a jakimiś wybitnymi koneserami kawoszami to nie są, tylko po prostu chcą mieć dobrą kawę. Dlatego Ode 2 odpada - cena. Myślałem nad Wilfą, ale chciałem się upewnić, czy coś tańszego da się znaleźć no i w oko wpadło mi Molino.

Ręczny młynek raczej też odpada, bo wiem, że nie wszyscy się lubią ręcznymi bawić. Ale dzięki za polecenie, zapiszę sobie ten młynek i mam nadzieję, że go kiedyś przetestuję :)

A K4 i K6 to z tej samej firmy? Nie orientuję się po wszystkich skrótach od nazw sprzętu  [emoji38]

Edit: A Nivona mieli też pojedyncze porcje?
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2025, 15:25:19 wysłana przez Bastien692 »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwiecień 2025, 15:29:51 »
Jak wrzucisz jedną porcję do Nivony, to zmieli jedną :)
https://youtu.be/Itqmlzpd9Bk?si=_svvjA-T6gvI5tsm&t=847

Tak, Kingrinder P1, K4 i K6 to ten sam producent.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2025, 15:35:25 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwiecień 2025, 15:41:50 »
Oooo Nivona mieli pod Chemexa fajnie :D Dzięki za poleconko.

A wracając do Molino, to do czego byś użył tego młynka? Tygielek? Espresso? Czy zostajesz przy tym, żeby nie używać?  [emoji12]

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Kwiecień 2025, 18:36:56 »
Miałem 15 lat temu tej konstrukcji młynek. Chyba najmniej wymagający może być french press albo aeropress. Po przestawieniu zakresu grubości mielenia mielił też na pył do tygielka.  Jednak przy tylu opcjach nowych i używanych młynków, ja bym nie kupował tego typu urządzeń.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwiecień 2025, 09:25:31 »
A wracając do Molino, to do czego byś użył tego młynka? Tygielek? Espresso? Czy zostajesz przy tym, żeby nie używać? 

Mam w rodzinie ten młynek, a konkretnie moja Mama go używa :) Wielokrotnie miliłem nim na potrzeby zaparzenia kawy w kawiarce. Totalnie nie polecam - bardzo pyli, przemiał nierówny. Próbowałem w dripperze - zatyka, do ekspresu kolbowego - bez komentarza i kawiarki - tylko tu się jako tako nadaje, ale też powiedziałbym, że bez szału :/ Co do polecajek, @krystians wszystko już napisał.

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Kwiecień 2025, 18:22:32 »
Czyli nie warto sobie Molino głowy zawracać. Dzięki za podzielenie się opinią :)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maj 2025, 00:40:22 »
Sprzedałem po kilku dniach używania. Kup Wilfę Svart CGWS-130B za mniej niz 500 zł.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi