Autor Wątek: Ekspres do ok 600zł  (Przeczytany 5098 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Ekspres do ok 600zł
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Czerwiec 2025, 09:09:02 »
Hmm, doprawdy intrygujące przejęcie się czyimś wyborem. Oskarżanie wszystkich tutaj, niezbyt zasadne w mojej ocenie - nie wiem jaki ma cel. Myślę, że Ziela otrzymał do rozważenia kilka propozycji i je wziął pod uwagę. W moim odczuciu jest to sukces, a nie porażka ponieważ każdy powinien podjąć swój wybór. W myśl zasady - każdemu wg potrzeb, a nie każdemu to samo.

Ekspres automatyczny nie jest złem wcielonym i potrafi zrobić lepszą kawę niż Dedica, szczególnie gdy nie ma się młynka i lub czasu. My tu nie jesteśmy od tego żeby każdy miał super kolbę i hiper młynek, tylko żeby cieszyć się kawą i jeśli jest taka potrzeba pomóc w rozważaniach. Świat wg mnie nie potrzebuje zbawienia, potrzebuje rozsądku, czego nie dostrzegam w miotaniu się i szczekaniu na wszystkich.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwiec 2025, 09:14:27 wysłana przez krystians »

Offline Al9bis

« Odpowiedź #46 dnia: 10 Czerwiec 2025, 09:18:03 »
Nie szczekam (?) na wszystkich i sam mam automat.  Admina proszę o zwrócenie uwagi na formę wypowiedzi niektórych Forumowiczów.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Czerwiec 2025, 09:31:35 »
 A ja proszę Ciebie żebyś się uspokoił i zwracał się sympatyczniej do innych osób tutaj.

Badź samemu trochę sympatyczniejszy, bo Twoje poniższe wypowiedzi są dalekie od ideału. Zabawne, że piszesz o życzliwości.
Brawo! Tak zachęciliście autora wątku do kolby, że kupuje automat. Super robota!

Zero życzliwości. Zero linków do konkretnych, budżetowych rozwiązań. A jego wybór - jest porażką waszych smutnych rad.

« Ostatnia zmiana: 10 Czerwiec 2025, 09:40:05 wysłana przez krystians »

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Czerwiec 2025, 10:18:40 »
Po co drążyć? Po to żeby Ci którzy beda czytać ten wątek - zaciekawieni tytułem - mieli świadomość że autor dostał fatalne rady.

Jedna z rad, z którymi się zgadzam w 100%: "AVX Snow White ma wszystko, co potrzebne do zrobienia dobrej kawy.". Zgadzam, bo użytkuję i mogę potwierdzić. Jeżeli taka fatalna, to zamiast się żołądkować, napisz sążnisty wpis z radami, które Twoim zdaniem są bardziej przydatne i które biorąc pod uwagę autor wątku dokonałby optymalnego wyboru. Może autor tu zajrzy i oceni. Tylko co zrobisz, jeśli wybierze (nawet czysto teoretycznie, bo już kupił) inaczej niż proponujesz? Będziesz jeszcze bardziej oburzony?

Offline Al9bis

« Odpowiedź #49 dnia: 10 Czerwiec 2025, 10:24:45 »
Rada z AVX była cenna i wartościowa.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Czerwiec 2025, 11:40:54 »
Tylko jest jeden mały problem. Mając 600 zł i kupując ekspres za 600 zł zostaje okrągłe 0 zł na młynek. Pisałeś, że masz automat - nie wypowiadaj się w takim razie w temacie ekspresów kolbowych czy przelewowych, bo nie masz pojęcia o roli młynka w procesie parzenia kawy. Ja i wielu innych tutaj mieliśmy okazję to przetestować i wiemy, że nawet najlepszy ekspres bez dobrego młynka nie zrobi pijalnej kawy, a dobrym młynkiem wyciągniesz sporo nawet z podstawowego ekspresu. Gdyby od początku było te 1600 zł, na których finalnie się skończyło - rozmowa byłaby inna. Stety niestety(bo nie mi to oceniać), sprawa potoczyła się w taki sposób i tyle. I zaczęło się bezsensowne klepanie i w sumie objeżdżanie osób, które mają już jakieś doświadczenie przez osobę, która ma... automat. I nie ma tego doświadczenia.

Offline Al9bis

« Odpowiedź #51 dnia: 10 Czerwiec 2025, 11:44:48 »
Pisałeś, że masz automat - nie wypowiadaj się w takim razie w temacie ekspresów kolbowych czy przelewowych, bo nie masz pojęcia o roli młynka w procesie parzenia kawy.
----
Czemu zakładasz, że nie mam pojęcia?
I że mam TYLKO automat?

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Czerwiec 2025, 11:59:37 »
Rada z AVX była cenna i wartościowa.

Ale została zignorowana:
tak jak tez pisałem nie chce iść w młynki i inne akcesoria wystarczy mi swój własny ekspres który bedzie robił podobne latte/cappucino czy inne kawki jak ten ekspres co ma moja siostra, generalnie myslalem by nawet kupic taki sam
Dlatego autor wątku dostał moją radę, żeby kupić ekspres użytkowany przez siostrę. Kolba wymaga poświęcenia czasu na przyrządzenie kawy (o czasie poświęconym na dojście do sensownych ustawień nawet nie wspominam), a tego pytający robić nie chciał. Chciał wypić kawę "jak u siostry", to co Ty byś doradził? Bo ja kaznodziejskiego zapału nie mam :P

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Czerwiec 2025, 12:24:48 »
@siewcu daj spokój..

Praktycznie wszystko zostało napisane na pierwszych dwóch stronach tego wątku. Także proponuję przejrzeć jak ktoś nie doczytał i jeśli nie ma nic do dodania, to życzę smacznej kawki :)

Offline Al9bis

« Odpowiedź #54 dnia: 10 Czerwiec 2025, 12:29:23 »
Wszystkim życzę Miłego Dnia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi