Autor Wątek: Ekspres do ok 600zł  (Przeczytany 5110 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Ekspres do ok 600zł
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Kwiecień 2025, 19:11:41 »
W takim ekspresie jak pisałeś nie robi się espresso. Między innymi dlatego, że mają sitka tzw. Supercrema, które nie nadają się do espresso. Za to sprawdzają się z kawą mieloną. Więc do kawy mielonej takie sitko jest lepsze.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2025, 19:14:41 wysłana przez krystians »

Offline Polaris

• Ekspres: Hario V60, aeropress, kawiarka
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Kwiecień 2025, 21:08:38 »
O kurcze, teraz to i ja nauczyłem się czegoś nowego bo jeszcze nigdy nie widziałem kolbowego który ma podajnik do mleka, że od razu spienione mleko sam dodaje  :wow2:, zazwyczaj jej rurka i trzeba samemu spieniać i samemu dodać a tutaj wygodnie dodaje samo

Co do gotowej mielonej kawy to widzę ze ten silvercrest ma kolbę z takim zakończeniem ze dwa strumyki lecą - wtedy da się używać gotowej zmielonej kawy. Ale można też wejść poziom wyżej i dokupić pasującą kolbę bez dna i założyć do niej sitko (bottomless portafilter) wtedy trzeba drobniej zmieloną kawę ale i smak powinien być zauważalnie lepszy.

Co do świeżo zmielonej kawy to podam Ci przykład sprzed kilku dni - kupiłem na święta kawę z lokalnej palarni. Palona 14 kwietnia, zmielona przy mnie na miejscu - zapach czuć było z odległości metra, gdzie w marketowych to z 10 cm trzeba niuchać a i tak nie jest tak intensywny i przyjemny. W smaku też dużo bardziej wyrazista była.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Kwiecień 2025, 21:43:02 »
@Polaris hehe dziękuje za tak obszerne tłumaczenie i w sumie napisałeś to tak że nawet głupi by zrozumiał co prawda jakąś tam wiedze juz mam i cześć z tego co napisałeś to wiedziałem lecz nie wszystko dlatego dziękuję za objasnienie tak obszerne i tak proste ze nawet laik zrozumie :) czyli jak dobrze zrozumiałem to ekspres który posiada moja siostra to jest kolbowy ale automat? Silvercrest Semm 1470 bo podaje juz gotową kawet nie trzeba nic robic poza nalaniem wody, mleka, ubicie kawy w kolbie i naciśniecie przycisku swoja drogą moja siostra w tym ekspresie używa wlasnie kawy mielonej hmm to jesli dobrze zrozumiałem to robi źle że tak rob zastanawiam sie czy kawa która u niej pije inaczej by smakowała gdyby tą sama kawe kupiła tylko że w ziarnach i sama zmieliła a potem przygotowała  ???

Możesz to napisać po polsku ze znakami przestankowymi?

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Kwiecień 2025, 21:50:27 »
nie chce iść w młynki i inne akcesoria wystarczy mi swój własny ekspres który bedzie robił podobne latte/cappucino czy inne kawki jak ten ekspres co ma moja siostra, generalnie myslalem by nawet kupic taki sam ale pomyślałem sobie że nie pójdę na łatwizne tylko moze napisze posta

Nie chcesz iść w sprzęt i we włożenie wysiłku potrzebnego do przygotowania przyzwoitej kawy, tylko przy takim nakładzie pracy jak siostra wypić kawę jak u siostry. Kup sprzęt, który ma siostra. Amen :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Kwiecień 2025, 09:22:55 »
Co do gotowej mielonej kawy to widzę ze ten silvercrest ma kolbę z takim zakończeniem ze dwa strumyki lecą - wtedy da się używać gotowej zmielonej kawy. Ale można też wejść poziom wyżej i dokupić pasującą kolbę bez dna i założyć do niej sitko (bottomless portafilter) wtedy trzeba drobniej zmieloną kawę ale i smak powinien być zauważalnie lepszy.
Kolba z dwoma wylewkami to standard, coś dzwoni ale nie wiesz co. Do NPF też można założyć sitko ciśnieniowe, dno kolby nie ma znaczenia. No dobra, może gdybym się miał czepiać na chama to może minimalnie schłodzić kawę - ale zaparzy się tak samo.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Kwiecień 2025, 10:56:03 »
dno kolby nie ma znaczenia.

Oj, różne rozwiązania są stosowane. Ja np. mam gdzieś w piwnicy stary Saeco Magic Cappuccino Plus (~30 letni), gdzie zaworek ciśnieniowy jest w dnie portafiltra, a sitka wyglądają "normalnie"...

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Kwiecień 2025, 11:54:59 »
Może dlatego, że Magic ;) Teraz wszystko co widziałem ma sitka ciśnieniowe, kolba jest "standardowa" - po prostu kawałek metalu, po którym spływa kawa.

Offline Ziela

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Kwiecień 2025, 05:21:38 »
dziękuję wszystkim za wypowiedzi, przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku ze warto troszkę więcej dołożyć i mieć coś lepszego. Nie będzie to jednak kolba tylko automat mam do was ostatnie pytanie jeśli nie macie nic przeciwko że zadam je już w tym temacie, poczytałem i podoba mi się ekspres KRUPS Evidence ONE EA895E czy znacie może jakieś wersje bez młynków? albo z tym wszystkim co ten ekspres ma bez młynków ale taniej? od razu napiszę że zdaje sobie sprawę że pewnie za mniej niż 1500zł to nie będzie możliwości ale kto wie może warto zapytać :) Pozdrawiam.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Kwiecień 2025, 05:45:04 »

Od 20:12. Używki można kupić taniej.

Nie obraź się, ale też proszę Cię o pisanie po polsku. Czytanie takiej składni to katorga.

Offline Ziela

« Odpowiedź #24 dnia: 27 Kwiecień 2025, 06:57:04 »
@Ramkan nie obrażam się, nie jestem już gówniakiem by się obrażać, dziękuję też za zwrócenie uwagi postaram się pisać inaczej natomiast nigdy nikt nie zwracał mi uwagi by moje wypowiedzi były nie zrozumiałe.

Offline THRaKeD Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Kwiecień 2025, 08:33:09 »
Generalnie ze zrozumiałością nie ma tragedii, ale przeszkadza brak przecinków :)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Kwiecień 2025, 11:44:08 »
A interpunkcja ma znaczenie: "Pogrzeb. Papieża Franciszka zabiły dzwony na Placu Świętego Piotra".

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Kwiecień 2025, 15:08:39 »
Ach te zabójcze dzwony.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Kwiecień 2025, 04:57:34 »
@Ramkan nie obrażam się, nie jestem już gówniakiem by się obrażać, dziękuję też za zwrócenie uwagi postaram się pisać inaczej natomiast nigdy nikt nie zwracał mi uwagi by moje wypowiedzi były nie zrozumiałe.

Skorzystaj z kursów takich, jak ten: https://tekstowni.pl/przecinki-kurs-2/
Pomóc też w dużym stopniu mogą sztuczne sieci neuronowe, jeżeli poprosisz je o weryfikację tekstu pod kątem interpunkcji: https://talkai.info/pl/chat/ (wychwycą też błędy ortograficzne)
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2025, 06:48:35 wysłana przez Ramkan »

Offline Ziela

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Maj 2025, 02:31:32 »
Witam wszystkich po majówce.

@Ramkan, chciałem podziękować za link do Coffee Doctor, bo naprawdę super się ogląda jego materiały i jest w tym mnóstwo wiedzy przekazanej.

@THRaKeD, prawda, że stawianiem przecinków czy też znaków przestankowych miałem problem. Z samej ortografii sporo się poprawiłem, ponieważ jako dziecko w podstawówce miałem z tym problem. Miałem nawet stwierdzoną dysgrafię i dysortografię. Natomiast uważam, że w obecnych czasach słownik jest praktycznie wszędzie, więc jeśli nie jestem pewien, jak pisze się dane słowo, to przed jego napisaniem sprawdzam.

@Bazyl, genialny przykład! :)

@Ramkan, bardzo dziękuję za podpowiedź z AI, bo przyznam, że o tym nie pomyślałem. Ale jak to się mówi, co dwie głowy, to nie jedna.

Finalnie prawdopodobnie kupię ekspres Melitta Latticia OT F30/0-100.
Myślę, że temat można zamknąć, chyba że ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia na temat tego konkretnego ekspresu, bo trochę się jeszcze waham między Melittą a Nivonią. Ale Coffee Doctor, z tego co dobrze zrozumiałem, poleca ekspresy tych marek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi