Autor Wątek: pytanie o jakość kawy  (Przeczytany 7068 razy)

Offline Lens

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Comandante C40 MK4, Sage Grinder Pro, Fellow Opus
Odp: pytanie o jakość kawy
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Kwiecień 2025, 20:21:38 »
Ja mam jeszcze prawie 0,5 kg do testowania
Espresso odpuściłem bo tylko kwas wychodził , zacząłem kombinować z przelewem ale tez nie wychodziło jak oczekiwałem, kawa była zbyt owocowa, słaba, bardziej taki herbaciany napar.
W końcu przez przypadek a raczej zabawę w cupping przygotowałem kawę w/g:
9g na 150ml wody czyli klasyczne proporcje , 27 klik na osi red clix zalane wodą o temperaturze 94 stopnie, 4 min zaparzania potem złamanie crustu  :), zebranie beżowej cremy i z racji tego ze nie lubię fusów w kawie przelałem zawartość do drugiego kubka przez v60 z namoczonym wcześniej gorącą wodą filtrem papierowym ( przelewało się około 1,5 minuty)
I wyszedł z tego w sumie bardzo zbalansowany dobry napar, słodki ale z delikatną kwasowością wiśni i dość intensywnym body, po prostu czujesz ze pijesz kawę.
Czyli po paru dniach walki udało się wyciągnąć coś dobrego i pijalnego oraz pozwoliło zdobyć nowe doświadczenie a może pomoże to również komuś z forumowiczów ?  :)
Pozdrawiam

Offline maker

• Marcin Butlak
  • Ekspres: Rocket Espresso „Mozzafiato Cronometro R“
  • Młynek: Eureka Mignon XL, Eureka Mignon Stark 16CR
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Grudzień 2025, 16:50:10 »
Witam.
To moj pierwszy post na tym forum wiec prosze o wyrozumiałość jakbym napisał nie tam gdzie trzeba  :)
A więc, co sadzicie o kawie na zdjęciu ?
Lubie eksperymentować, wiec zamówiłem w znanej palarni w Berlinie kawę pod Espresso.
Niestety to co przyszło już wizualnie nie wyglada dobrze i mimo kilku prób z wyższą temperaturą, czasem czy dozą zawsze wychodzi kwaśna lura z jasną cremą.
Kawa to 100% arabica z Brazylii wypalona pod espresso w stopniu średnim ( tak przynajmniej jest napisane na stronie sklepu )
Oczekiwałem że z tej palarni otrzymam coś naprawdę dobrego (56€ /kg ) a tu zonk.
Ziarna kawy są różnej wielkości i w różnym stopniu wypalenia, widać tez ziarna z jakimś jasnym nalotem.
Co o tym sądzicie ?
Chyba z tego nie ma prawa wyjść nic dobrego, czy robie cos nie tak ?

Pozdrawiam wszystkich kawoszy   :)
Dla mnie wygląda to na kawę słabej jakości nie mówiąc o nierównomiernym wypaleniu ziaren. Jak na cenę ktoś sobie leci w kulki...
Ale ostatnimi czasy to norma zauważyłem jakość kawy ogólnie pogorszyła się na rynku i podejrzewam taki jest ostateczny rezultat. Nie dość, że płacimy więcej za kg to jeszcze dostajemy kawę gorszej jakości... Nikt o tym głośno nie mówi a w szczególności palarnie o ile niektóre "palarnie" stały w ogóle koło pieca... czasem jest to po prostu firma krzak dla której pakowana jest kawa pod własną marką i tyle.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Grudzień 2025, 18:33:49 »
Wyniki cuppingu wskazują raczej na kawę bardzo dobrej jakości -- a kaw bardzo dobrej jakości nie pali się zbyt ciemno, by zachować ich cenne aromaty. Do ciemnego palenia (bez kwachu) wystarczą przeciętne, typowe ziarna. Ale niektórzy ciemno palą bardzo dobre ziarna, np. neapolitańska Passalaqua.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2025, 20:25:37 wysłana przez Antonio »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Grudzień 2025, 08:55:38 »
Witam.
To moj pierwszy post na tym forum wiec prosze o wyrozumiałość jakbym napisał nie tam gdzie trzeba  :)
A więc, co sadzicie o kawie na zdjęciu ?
Lubie eksperymentować, wiec zamówiłem w znanej palarni w Berlinie kawę pod Espresso.
Niestety to co przyszło już wizualnie nie wyglada dobrze i mimo kilku prób z wyższą temperaturą, czasem czy dozą zawsze wychodzi kwaśna lura z jasną cremą.
Kawa to 100% arabica z Brazylii wypalona pod espresso w stopniu średnim ( tak przynajmniej jest napisane na stronie sklepu )
Oczekiwałem że z tej palarni otrzymam coś naprawdę dobrego (56€ /kg ) a tu zonk.
Ziarna kawy są różnej wielkości i w różnym stopniu wypalenia, widać tez ziarna z jakimś jasnym nalotem.
Co o tym sądzicie ?
Chyba z tego nie ma prawa wyjść nic dobrego, czy robie cos nie tak ?

Pozdrawiam wszystkich kawoszy   :)
Dla mnie wygląda to na kawę słabej jakości nie mówiąc o nierównomiernym wypaleniu ziaren. Jak na cenę ktoś sobie leci w kulki...
Ale ostatnimi czasy to norma zauważyłem jakość kawy ogólnie pogorszyła się na rynku i podejrzewam taki jest ostateczny rezultat. Nie dość, że płacimy więcej za kg to jeszcze dostajemy kawę gorszej jakości... Nikt o tym głośno nie mówi a w szczególności palarnie o ile niektóre "palarnie" stały w ogóle koło pieca... czasem jest to po prostu firma krzak dla której pakowana jest kawa pod własną marką i tyle.
Kto? Konkrety dawaj, może ktoś podjedzie i zobaczy.

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Grudzień 2025, 21:14:30 »
Ale ostatnimi czasy to norma zauważyłem jakość kawy ogólnie pogorszyła się na rynku i podejrzewam taki jest ostateczny rezultat. Nie dość, że płacimy więcej za kg to jeszcze dostajemy kawę gorszej jakości...

Też odnoszę takie wrażenie. Od czasów pandemii coś się z kawą porobiło, zwłaszcza jak  utrwalila się biznesowa  tendencja  kaw  tzw. speciality.   Przeciętne kawy traktuje się chemiczną fermentacją (dla mnie to dość podejrzane) albo lewaruje w inny sposób, aby  uzyskac 90+SCA.   Ok.  może rolnicy dostają  wiecej kasy (chciałbym, aby tak było),  a może tylko sprytni pośrednicy zarabiają więcej?  Czas chyba wrócić do klasycznych włoskich mieszanek,  jeśli się pija  tylko espresso. 

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Grudzień 2025, 10:53:09 »
Ale ostatnimi czasy to norma zauważyłem jakość kawy ogólnie pogorszyła się na rynku i podejrzewam taki jest ostateczny rezultat. Nie dość, że płacimy więcej za kg to jeszcze dostajemy kawę gorszej jakości...

@nto102, To nie są moje słowa, bo napisał je @maker. Kawowy rynek zmienia się niekoniecznie na dobre. Ostatnio jeden z kawowych ludzi, dość kontrowersyjny dla nowoczesnych/nowomodnych kawoszy, dla mnie raczej sympatyczny Dritan Alsela, niewątpliwie człowiek sukcesu i ciężkiej pracy, ukuł sobie nowe zawołanie: "make espresso Italian again". Tutaj ciekawy wykład:

https://www.instagram.com/reel/DSIgnXvDOC_/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
https://www.instagram.com/reel/DSIgnXvDOC_/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
Przeciętne kawy traktuje się chemiczną fermentacją (dla mnie to dość podejrzane)
Fermentacja istnieje od zawsze. Potrzebna jest do zrobienia wina, piwa, chleba, octu, jogurtu... W kawie też istnieje od zawsze. Tutaj coś na temat tych nowoczesnych metod:

https://www.instagram.com/reel/DRw97k7jXTF/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
https://www.instagram.com/reel/DRw97k7jXTF/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2025, 11:00:54 wysłana przez Antonio »

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Grudzień 2025, 14:40:36 »
Też odnoszę takie wrażenie. Od czasów pandemii coś się z kawą porobiło, zwłaszcza jak  utrwalila się biznesowa  tendencja  kaw  tzw. speciality.   Przeciętne kawy traktuje się chemiczną fermentacją (dla mnie to dość podejrzane) albo lewaruje w inny sposób, aby  uzyskac 90+SCA.   Ok.  może rolnicy dostają  wiecej kasy (chciałbym, aby tak było),  a może tylko sprytni pośrednicy zarabiają więcej?  Czas chyba wrócić do klasycznych włoskich mieszanek,  jeśli się pija  tylko espresso. 
A to nie jest tak że klient się domaga dziwnych smaków? Że za takie coś klient więcej da?
Taka moda jest teraz, że wszyscy się domagają kawy która smakuje jak kompot a nie kawa, rynek stara się nadążyć i kombinuje. Sam u siebie taką tendencję zauważyłem podążania za modą.
A co do cen, to mam wrażenie, że już od roku chyba się mówi, że kawa stała się towarem spekulacyjnym i cena surowca jest coraz luźniej powiązana z kosztami/zarobkami rolnika.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Grudzień 2025, 19:47:13 »
Od czasów pandemii coś się z kawą porobiło, zwłaszcza jak  utrwalila się biznesowa  tendencja  kaw  tzw. speciality.   Przeciętne kawy traktuje się chemiczną fermentacją (dla mnie to dość podejrzane) albo lewaruje w inny sposób, aby uzyskac 90+SCA. 
Otóż kawy fermentuje się prawie zawsze, aby oddzielić pestkę od pięciu pozostałych warstw wiśni kawowca. Czymże jest fermentacja jeśli nie chemiczną reakcją?

Fermentacja jest podwójnie korzystna, bo pomaga wydobyć pestkę, a do tego tworzy  złożone aromaty. To właśnie dzięki niej w kawie może występować ponad 1000 rozpoznawalnych aromatów.

Zapewne masz na myśli kofermenty, te w ostatnich badaniach składu cząsteczek okazały się zawierać dotąd niespotykane w kawie molekuły, które skądinąd znane są bardzo dobrze producentom sztucznych aromatów. Oczywiście nie wszystkie kofermenty, ale doświadczona osoba pozna te aromatyzowane.

Natomiast wszelkie inne operacje typu inokulacja drożdżami, enzymami, kiszenie w beczkach itp również dają specyficzne rezultaty i zgadzam się, że potencjalnie mogą podnosić ocenę kawy, gdyż dają na ogół bardziej wyraziste i intensywne aromaty oraz powtarzalność. Jednak dużą poprawę mogą dać jedynie kawie, która jest poniżej 80 pkt SCA. Niestety źle przeprowadzone eksperymentalne obróbki mogą dać kawę której nikt nie kupi lub w najlepszym wypadku słabszą niż przed tym procesowaniem.

Kawy które są w okolicach 90+, jeśli faktycznie zostały rzetelnie ocenione, są okupione produkcją z bardzo dużą starannością, wcale niekoniecznie z jakimiś wybajerzonymi metodami, ale wysoką jakością sortowania i przeprowadzonych procesów. Co niekoniecznie musi być dla każdego zachwycające w smaku.

Czas chyba wrócić do klasycznych włoskich mieszanek,  jeśli się pija  tylko espresso.
Te zwykłe mieszanki przeważnie tworzone są z przeciętnych kaw, ale nie poddanych dodatkowym procesom. Dzięki temu łatwo wyprodukować je w dużej ilości i można niedrogo sprzedawać. Potem palone są ciemniej, aby zniwelować niedoskonałości w sortowaniu i procesach produkcyjnych.

awowy rynek zmienia się niekoniecznie na dobre. Ostatnio jeden z kawowych ludzi, dość kontrowersyjny dla nowoczesnych/nowomodnych kawoszy, dla mnie raczej sympatyczny Dritan Alsela, niewątpliwie człowiek sukcesu i ciężkiej pracy, ukuł sobie nowe zawołanie: "make espresso Italian again". Tutaj ciekawy wykład:
Dritan, jest osobą o wyrazistych poglądach, nie wiem na ile jest to kwestia jego osoby, a na ile potrzeb marketingowych. Myślę że to po trochu jednego i drugiego. W jego wypowiedzi jest pewna nostalgia za tym jak stworzono espresso. Ok, tylko czy w XXI w. musimy się przejmować niedobrą kawą ,którą kiedyś pito na gorąco, żeby za dużo nie poczuć,  bo takie były czasy? Czy inne przetwory powinniśmy zjadać i wypijać niesmaczne, bo takie je stworzono, gdyż możliwości były bardzo ograniczone. Jak ktoś chce to może pić gorzkie espresso z aromatami zjełczałego tłuszczu nieczyszczonych maszyn. Mi nic do tego. Też piłbym to tak żeby za dużo nie poczuć, ale wolę nie pić takich kaw w ogóle, pomimo pewnych, niepodważalnych tradycji.

Jednak wypowiedzi do kamery osób typu Dritan traktowałbym właśnie tak - jako wypowiedzi do kamery. Bycie obrońcą, orędownikiem, nawoływanie do jedynie słusznych źródeł zawsze budzi kontrowersje, a te dobrze się sprzedają. Niekoniecznie musi to mieć sens w kontekście obecnej rzeczywistości i stanu wiedzy. 

Uczyńmy polską armię znów husarską :D Konie będą padać z wycieńczenia, a ciężkozbrojni wojacy jak wpadną w kałużę będą się topili. Co tam zdobycze XXI w. ważna jest tradycja.

A to nie jest tak że klient się domaga dziwnych smaków? Że za takie coś klient więcej da?
No właśnie ludzie chcą nowości, chcą łatwych do wyczucia i opisania aromatów, a niekoniecznie rozwijania swojego mózgu i percepcji, szukania wysublimowanych niuansów.

Importerzy podchwycili to i namawiają rolników do eksperymentalnych obróbek. Te niestety jak to eksperymenty często nie wychodzą i żeby coś z tego było wali się po prostu sztuczne aromaty i klienci są zadowoleni, pośrednicy też, a rolnicy machną ręką - byleby kupili za cenę, która zwróci koszty.

kawa stała się towarem spekulacyjnym i cena surowca jest coraz luźniej powiązana z kosztami/zarobkami rolnika.
Słuchając specjalistów od rynku kawowego, myślę, że tak, stała się towarem spekulacyjnym, ale.. Cena giełdowa stanowi dalej podstawę do ceny skupu surowca, czyli ma wpływ na to co otrzymuje rolnik. Przy czym spekulacja jest na wielu poziomach, bo bardzo wzrosły ceny nawozów, transportu i innych kosztów, które ponoszą rolnicy. Trudno jest też o taką podstawową sprawę jak tzw. "pickerów" czyli osoby zbierające kawę - najlepiej tylko tą dojrzałą.  Poza tym plantatorzy kawy muszą mierzyć się z takimi niedogodnościami jak nieprzewidywalna pogoda, która potrafi zniszczyć suszącą się na patio kawę.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2025, 23:11:45 wysłana przez krystians »

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Grudzień 2025, 12:01:12 »
Co tam zdobycze XXI w. ważna jest tradycja.

zawsze skrajności zaślepiają a tradycja nie raz jest tylko wymówką, mi się wtedy stary dowcip przypomina:
młoda para postanowiła upiec se kurczaka na obiad, ale ku zdziwieniu kolesia, dziewczyna odcięła udka i zaczęła układać je po bokach, pyta więc dlaczego?
- no, przecież to tak się robi, taka tradycja, moja matka tez tak zawsze robiła
zaintrygowany przy okazji wizyty u teściowej, zagaduje czy też tak robi?
- oczywiście, przecież to tak się robi, taka tradycja, moja matka tez tak zawsze robiła
jeszcze bardziej zaciekawiony, przy kolejnej okazji zagaduje więc staruszkę, czemu tak robi?
- a bo dziadek to był pieroński sknerus, nawet piekarnik musiał kupić najtańszy i najmniejszy jaki znalazł, w tym dziadostwie się nawet kurczak nie chciał zmieścić

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Grudzień 2025, 12:33:17 »
Nie w tym rzecz. W Italii bary są pełne ludzi, wpadających tam na chwilę. Taka tam różnica w rytmie i stylu życia i wynikające z tego konsekwencje.

Offline nto102

« Odpowiedź #25 dnia: 14 Grudzień 2025, 20:45:05 »
Taka moda jest teraz, że wszyscy się domagają kawy która smakuje jak kompot a nie kawa, rynek stara się nadążyć i kombinuje. Sam u siebie taką tendencję zauważyłem podążania za modą.

Czy wszyscy domagają się, jakby umówili, czy marketing wylansował? Raczej to drugie. Obecnie  zwykle lansuje się potrzeby, by je później  zaspokajać.  Może marketing odkrył,  że kawa o smaku kompotu truskawkowego jest łatwiejsza  w percpecji niż espresso. Pewnie  tak.  No i poszło: odejście od "przestarzałych" i "zwęglonych"  mieszanek włoskich - kawy single orygin - kawy speciality  - nanoloty, mikroloty - kawy fermentacyjne (kompot). 

18  lat temu, jeszcze na sąsiednim forum, Antonio  był sceptycny wobec nowej wkraczającej wówczas mody, świeżo palonych kaw single origin.  I choć  późnej nieco zweryfikował swoje zdanie zdanie to jednak miał rację.

Offline nto102

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Grudzień 2025, 20:57:36 »
Nie w tym rzecz. W Italii bary są pełne ludzi, wpadających tam na chwilę. Taka tam różnica w rytmie i stylu życia i wynikające z tego konsekwencje.

Ale, ale .... mówi się, że północ Europy jest pracowitsza,  tymczasem to we Włoszech wpadają do baru  na króko po espresso,  a na północy godzinami delektują się   kawą filtrowaną o smaku pomaraczy.  :taktak:

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Grudzień 2025, 19:53:58 »
18  lat temu, jeszcze na sąsiednim forum, Antonio  był sceptycny wobec nowej wkraczającej wówczas mody, świeżo palonych kaw single origin.  I choć  późnej nieco zweryfikował swoje zdanie zdanie to jednak miał rację.
Percepcja smaku jest kwestią częściowo genetyczną, częściowo wyuczoną. Są w związku z tym kwestie, których nie zmienimy, ale i obszary w których możemy się rozwijać, jeśli chcemy. Typowo włoski styl nie daje dużo możliwości do rozwoju, da się to zrobić smacznie.  Rezultaty jednak nie są tak złożone i fascynujące dla opuszki węchowej jak jaśniejsze palenia kawy. To podejrzewam odkrył Antonio jak, zdaje mi się, każdy miłośnik kaw specialty. Przy czym on pracując przy piecu ma większy wpływ na kształtowanie i testowanie zmian aromatycznych zachodzących w ziarnach.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2025, 19:57:15 wysłana przez krystians »

Offline nto102

« Odpowiedź #28 dnia: 29 Grudzień 2025, 23:23:33 »
Typowo włoski styl nie daje dużo możliwości do rozwoju, da się to zrobić smacznie.  Rezultaty jednak nie są tak złożone i fascynujące dla opuszki węchowej jak jaśniejsze palenia kawy.

Możliwości rozwoju to inaczej ruch w interesie i zyski. Odnoszę wrażenie, że branża kawowa  próbuje sformatować  gust kawowy młodego pokolenia konsumentów, z natury rzeczy pozytywnie nastawionego  do wszelkich eksperymentów. Byłaby to inwestycja na przyszłość -  obok bieżących zysków; można im będzie później rzeczy tańsze i wątpliwe sprzedawać drogo i bardzo drogo. Mam nadzieję, że "typowo włoski styl" jednak ocaleje, choćby w segmencie luksusowym. 

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Grudzień 2025, 09:30:15 »
Mam nadzieję, że "typowo włoski styl" jednak ocaleje, choćby w segmencie luksusowym.
Mnie się wydaje, że gdybyśmy zostali na etapie "włoskich mieszanek", to byłoby nam dużo łatwiej, prościej, przyjemniej :). Z tą całą "specialty coffee" histerią jest dość ciężko, ale na pewno daje ona więcej możliwości w sensie ziarna: mamy świetne plantacje, na których robi się super kawy, uprawia różne odmiany, stosuje różne obróbki, dba się o jakość; mamy mnóstwo palarni, w których różne style palenia się stosuje; wreszcie w kawiarniach podaje się "matcha ice caramel latte" ;). Czyż to nie piękne? ;).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi