Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 2000zł  (Przeczytany 1281 razy)

Offline bigfellow32

Ekspres kolbowy do 2000zł
« dnia: 12 Kwiecień 2025, 19:41:50 »
Szukam ekspresu kolbowego do 2000zł.
Do tej pory używałem Delonghi Dedica.
Głównie zależy mi na espresso, możliwie gęstym i mocnym, idącym w stronę ristretto.
Jestem również otwarty na ekspresy używane, jednak tu jestem kompletnym żółtodziobem, jeśli można, to prosiłbym o porady, na co zwrócić uwagę, komu można zaufać itp.
Dzięki

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
Odp: Ekspres kolbowy do 2000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwiecień 2025, 22:09:00 »
Co do używanych - przygotowuję do sprzedaży swoją Marę (Lelit MaraX, maj 2022) z dodatkowym manometrem na grupie, dziś nasmarowana po czyszczeniu. Powyżej 2k, ale espresso mega. Przerzuciłem się na dual boiler bo żona mleczne tylko pije, ja sam espresso i chciałem mieć większą kontrolę nad temperaturą. Dokładna cena do ustalenia, ale gdybyś był zainteresowany to podrzucę więcej szczegółów i zdjęcia. Ogólnie to dopóki nie robisz na zmianę espresso i mlecznych to HX jest spoko
« Ostatnia zmiana: 12 Kwiecień 2025, 22:29:26 wysłana przez ciastek »

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwiecień 2025, 15:39:47 »
Z nowych maszyn godnym uwagi będzie AVX DB1 PLUS
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-avx-db1-plus-czarny-mat/

Delikatnie przekracza budżet, ale oprócz bojlera połączonego z grupą (550ml) posiada PID, programowany czasowa przycisk oraz termoblok dla pary dzięki czemu od razu po zakończeniu parzenia możesz przystąpić do spieniania.

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwiecień 2025, 16:57:54 »
Jeśli nie przeraża Cię zamówienie z Alibaby i brak gwarancji to mogę polecić Mieluxa EM3801 - którego posiadam.
W linku znajdziesz namiary na recenzję kol. @DoreK i linki do kupienia go.
https://www.reddit.com/r/espresso/comments/1i0jrq6/mielux_em3801_review_shockingly_good_espresso/?tl=pl

Offline KondziosaN

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Maj 2025, 19:13:21 »
Jeżeli jeszcze niczego nie kupiłeś, to mam na sprzedanie swój ekspres Lelit Glenda. Jak byś był zainteresowany to pisz na priv to dam Ci o nim więcej informacji  :)

Offline Rejn

• Ekspres: V60
  • Młynek: Timemore S3
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maj 2025, 20:37:53 »
Jeśli chodzi o EM3801 to chińczyk wypuścił jakąś zaktualizowaną wersję, stara nie jest dostępna z tego co pisałem. Nowa wyglada tak, ale ciężko uzyskać od nich różnice między nową a starą.

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maj 2025, 11:23:42 »
Inna wylewka gorącej wody i do spieniania mleka, brak ociekacza i kratki na filiżanki na górze ekspresu, inny wlew wody. usunięto włącznik on/off - zastąpiony przyciskiem napanelu sterowania, inne sterowanie ilością zaparzanej kaway - pojawiły się symbole jednej i dwóch filiżanek. Co do bebechów to nie mam pewności.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi