Dzień dobry,
Witam wszystki
chm! To mój pierwszy post ale obserwuje forum od dłuższego czasu;)
Od dłuższego czasu pijam głównie kawę z dripa V60 - mam do tego młynek ręczny Timemore C3 ESP i czajnik elektryczny z "wylewką". Od kiedy mam ten zestaw mi i mojej żonie mało gdzie (poza domem i jedną kawiarnią w mieście) kawa mi smakuje
Chciałbym proces robienia porannych kaw trochę zautomatyzować, dlatego szukam ekspresu.
Kupiłem ostatnio powystawowy Melitta AromaFresh Therm Pro X za 400zł - ale musiałem go odesłać bo nie pobierał wody:/. Jednak byłaby to najlepsza opcja bo kilka kliknięć i mam kawę gotową.
Teraz zacząłem przeglądać różne oferty i zastanawiam sie czy nie lepiej kupić osobno młynek+ekspres. Zestaw nie może zbyt dużo miejsca zajmować i musi być czarny.
Moje typy ekspresów to:
* Melitta AromaFresh (nowa wersja) - ze względu na wygodę i to ze nie zajmuje dużo miejsca (nie przeszkadza mi że jest wysoki)
* Melitta EPOUR - ze względu na wygląd/preinfuzję/ruchoma wylewka - ale właśnie obawiam się trochę tej wylewki, czy nie zepsuje się szybko
* jestem otwarty na coś innego/tańszego
Młynki:
* Nivona CafeGrano 130
* Bodum 10903 (na amazon za 316 zł)
Chciałem severen KM 3873 ale jest już niedostępny. Na allegro widziałem kilka podobnych młynków, pod innym brandem np. SmartGrind TE-19
Może macie jakaś alternatywę w podobnej cenie (może być z chin). Patrzyłem też na Wilfa Svart- ale jest droższy i większy.